Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Τι είναι τα εργομετρικά τεστ;;;




Ένα άρθρο-ανάλυση του Dimos el Grec

Πολλές φορές ακούμε για τις γνωστές ιατρικές δοκιμασίες η εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές και αθλητές γενικότερα, όμως τι ακριβώς κάνουν κατά την διάρκεια αυτών των εξετάσεων και σε τι χρησιμεύουν; Τι είναι δηλαδή τα λεγόμενα "εργομετρικά" που περνάν οι αθλητές;;; Έχοντας δουλέψει ως γιατρός στο τμήμα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης μεγάλου νοσοκομείου της Βαρκελώνης είχα την ευκαιρία να δουλέψω με τα μηχανήματα αυτά και να εφαρμόσω τις αντίστοιχες εξετάσεις σε αθλητές και ασθενείς, οπότε θα επιχειρήσω να κάνω μία σύντομη παρουσίαση των δοκιμασιών που πέρνάν οι αθλητές πριν από κάθε μετεγραφή και στην αρχή της κάθε σεζόν

Ισοκινητική αξιολόγηση

Μία από τις σημαντικότερες εξετάσεις, και μάλλον η σημαντικότερη για τους παίκτες της ομάδας της Μπάρσα. Με αυτή την εξέταση μπορούμε να υπολογίσουμε την μέγιστη δύναμη μυϊκής ισχύς και αντοχής των διαφόρων μυών του σώματος όπως για παράδειγμα των δικεφάλων μηριαίων από τους οποίους είχαμε ουκ ολίγους τραυματισμούς την περσινή σεζόν. Έτσι δίνεται η δυνατότητα για την ανίχνευση μυϊκών ανισορροπιών όπως για παράδειγμα των τετρακέφαλου και δικέφαλου, και έχοντας τα αποτελέσματα των μετρήσεων, γιατρός και γυμναστές θα πρέπει να βγάλουν εξατομικευμένο πρόγραμμα προπόνησης για κάθε αθλητή ώστε να ενισχύσει συγκεκριμένους μύες ή ομάδα μυών, για να υπάρχει ισορροπία και να αποφευχθούν οι τραυματισμοί. Πέρσι συζητιόταν μεταξύ ιατρών ότι ένας από τους πιθανούς λόγους των επαναλαμβανομένων τραυματισμών σε δικεφάλους είναι ότι μπορεί να μην έγιναν σωστά οι συγκεκριμένες μετρήσεις ή να μην βγήκε το κατάλληλο πρόγραμμα εκγύμνασης για τους παίκτες. Ελπίζουμε πως φέτος δεν θα υπάρχουν τα περσινά προβλήματα με τους μηριάιους. 

Ηχοκαρδιογραφία

Είναι το Υπερηχογράφημα της καρδιάς το οποίο εξετάζει το κολποκοιλιακό σύστημα,τις βαλβίδες, και τη ροή του αίματος. Στην ουσία είναι μία τυπική εξέταση για την πλειονότητα των παικτών και αυτό που ψάχνουν οι γιατροί είναι κλινικά σημεία οποιασδήποτε πιθανής καρδιοπαθείας θα μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο την υγεία, ακόμα και την ζωή του παίκτη. Μία από αυτές τις παθήσεις είναι και η υπερτροφική αποφρακτική μυοκαρδιοπάθεια η οποία είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρδιακό νόσημα σε άτομα ηλικίας κάτω των 30 ετών, και ιδίως σε αθλητές (επαγγελματίες και ερασιτέχνες). Η συγκεκριμένη ασθένεια συχνά έχει μία κληρονομική βάση όμως υπάρχει περίπτωση να εμφανισθεί για πρώτη φορά στον ασθενή από μετάλλαξη του γονιδιώματος. Μπορεί να κάνει την εμφάνιση της σε οποιαδήποτε ηλικία και με διάφορα συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος (στηθάγχη), δύσπνοια, ή ακόμα και συγκοπή και αιφνίδιο θάνατο. Με τον υπέρηχο καρδιάς μπορεί να παρατηρήσει ο γιατρός την υπερτροφία των τοιχωμάτων της αριστερής κοιλίας και του αριστερού κόλπου όπως και πιθανές συνυπάρχουσες αρρυθμίες. 

Πυκνομετρία

Eίναι μία μέθοδος που χρησιμοποιείται για να μετρηθεί η πυκνότητα των διαφόρων ιστών του ανθρώπινου σώματος. Με αυτή την εξέταση παρατηρείται το ποσοστό του λιπώδους ιστού του σώματος και συγκρίνεται με παλιότερες μετρήσεις. Με την οστική πυκνομετρία η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί με ακτίνες Χ, υπέρηχους, ή κυρίως με ραδιερνεργά ισότοπα, μελετάται η πυκνότητα των οστών του σώματος ώστε να ανιχνευθεί πιθανή απώλεια. Στην καθημερινή ζωή χρησιμοποιέιται για την διάγνωση της οστεοπόρωσης. 


Τεστ Κόπωσης

Βασικό για την καρδιολογική αξιολόγηση των επαγγελματιών αθλητών. Ο αθλητής ανεβαίνει πάνω σε έναν κυλιόμεο διάδρομο και βαδίζει/τρέχει με εναλασσόμενες ταχύτητες ενώ ταυτόχρονα τα ηλεκτρόδια καταγράφουν την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς. Τα αποτελέσματα του ηλεκτροκαρδιογραφήματος κατά την διάρκεια της κίνησης συγκρίνονται με αυτά του ΗΚΓ του αθλητή σε κατάσταση ηρεμίας αλλά και με προηγούμενα ΗΚΓ του ίδιου αθλητή για να ανιχθευθούν πιθανές διαφορές που μπορεί να οφείλονται σε κάποια παθολογία. Είναι σημαντικό να γίνει τεστ κόπωσης και όχι ένα απλό καρδιογράφημα γιατί με το τεστ κόπωσης μπορούν να ανιχθευθούν 3 εως 4 φορές παραπάνω παθολογικές καταστάσεις από ότι με ένα απλό ΗΚΓ σε κατάσταση ηρεμίας


Υπερηχογραφία ελέγχου του μυοσκελετικού

Βασικότατο για τους παίκτες της Μπάρσα, ειδικά μετά από την περσινή χρονιά όπου είχαμε ένα σωρό θλάσεις. Με τον υπέρηχο δίνεται η δυνατότητα να δούμε σε τι κατάσταση ακριβώς βρίσκεται ο μυς και αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, το μέγεθος του συγκεκριμένου προβλήματος. 


Αυτές είναι οι εξετάσεις οι οποίες πίστευα πως χρειάζονται κάποια παραπάνω εξήγηση. Είναι περιττό να αναφέρουμε πως η ιατρική εξέταση των παικτών αποτελείται και από πιο απλές εξετάσεις όπως ζύγισμα κτλ.



(δημοσιεύτηκε αρχικά στο barcelonismo.gr)

4 σχόλια:

Ευπρόσδεκτα τα σχόλια! Αρκεί να μην είναι Spam (γι'αυτά μπήκε η προέγκριση σχολίων!)