Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Ο καρκίνος του ενδομητρίου θεραπεύεται πλήρως αρκεί να προληφθεί σύντομα

Κάθε γυναικα που έχει αιμορραγία ΜΕΤΑ την εμμηνόπαυση θα πρέπει ΑΠΑΡΑΊΤΗΤΑ να επισκεφτεί τον γυναικολόγο της. Η αιμορραγία από τον κόλπο στις μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είναι ένα σύμπτωμα που εμφανίζεται πρώιμα στον καρκίνο του ενδομητρίου.Ακόμα και μια σταγόνα αίματος είναι παθολογικό εύρημα σε γυναίκες που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση.
Ο καρκίνος του ενδομητρίου, είναι ο πιο συχνός καρκίνος της μήτρας, είναι πολύ πιθανό να συμβεί μεταξύ των ηλικιών 50 και 70, αν και περίπου το 25 τοις εκατό του καρκίνου εμφανίζεται σε γυναίκες μεταξύ των ηλικιών 40 και 50. Ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου είναι να είναι η γυναικα τουλάχιστον 13 κιλά υπέρβαρη. Η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου 3έως 10 φορές.
Οι γυναίκες θα πρέπει να επισκεφτούν τον γιατρό τους για οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα:
  • Κολπική αιμορραγία ή κηλίδες αίματος μετά την εμμηνόπαυση ή κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου γύρω από την εμμηνόπαυση.
  • Υδαρής ροζ η λευκη απώλεια υγρού. Σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, αυτό μπορεί να προηγείται της αιμορραγίας αρκετές εβδομάδες ή μήνες.
  • Βαριά έμμηνο ρύση ή αιμορραγία μεταξύ των περιόδων σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες
  • Πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα ή περιοχή της λεκάνης ή κατά τη σεξουαλική επαφή.
Στις μέρες μας το 80-85% των γυναικών με καρκίνο του ενδομητρίου θεραπεύεται πλήρως!





Πηγή: Mayo Clinic

6 σχόλια:

  1. Με ενδιαφέρει η δημοσίευση.Ποιες ειναι οι απαραίτητες εξετάσεις για να διαγνωσθεί κάτι τέτοιο? Δηλαδή μπορεί μια υδαρής ροζ απώλεια υγρού και πόνοι στην περιοχή σε μια μετεμμηνοπαυσιακή γυναίκα να είναι ένδειξη πρώιμου καρκίνου του ενδομητρίου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακριβώς.
    Αν υπάρχουν αυτά τα δύο το καλύτερο θα ήταν να επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. με ενδιαφερει να μαθω οταν εχει διαγνωσθει και η ασθενης ειναι σε ηλικια 71 χρονων αν κινδυνεβει?παρακαλω απαντηστε μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα!
    Όπως είδατε το συγκεκριμένο ποστ αναφέρεται στην γρήγορη εντόπιση του συγκεκριμένου όγκου.
    Για το αν και κατά πόσο κινδυνεύει η συγκεκριμένη γυναίκα και του τι είδους θεραπεία μπορεί να ακολουθήσει δεν μπορώ και δεν μου επιτρέπεται να σας πω εγώ μέσα από ένα blog. Για αυτά τα θέματα θα πρέπει αποκλειστικά να μιλήσετε με τον υπεύθυνο γιατρό.
    Καλή ανάρρωση εύχομαι στην γυναίκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ποιες οι πιθανότητες γυναίκα 53 χρονών με απόξεση πολύποδα πριν 3 χρόνια και κολπική αιμορραγία χθες να έχει αναπτύξει κακοήθεια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητή αναγώστρια, αρχικα συγνωμη για την καθυστέρηση αλλά οπως θα παρατηρησες ειμαι σχετικα ανενεργος!
    Η απάντηση μου στην ερώτηση σου είναι πως ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ συμβουλευθείς τον γυναικολόγο σου. Εγώ δεν ειμαι γυναικολογος, και δεν μπορώ να υπολογίσω τις πιθανότητες σε καθε ασθενη μεμονωμενα αλλα και να μπορουσα αυτο δεν θα το εκανα μεσω ιντερνετ, παντα ειναι καλυτερα να εχεις μπροστα σου τον ασθενη!
    Προς θεου δεν θελω να σε φοβησω. Κολπικη αιμορραγια δεν ειναι ισοδύναμο με καρκινο ενδομητριου. Εχει αρκετες αλλες αιτιολογίες οι οποίες μάλλον ειναι και πιο συχνές, αλλά το πιο φρόνιμο θα ήταν να αποκλειστεί η πιο βαριά ασθένεια, για να μπορείς να είσαι πιο ήσυχη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευπρόσδεκτα τα σχόλια! Αρκεί να μην είναι Spam (γι'αυτά μπήκε η προέγκριση σχολίων!)