Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Πρόωρες εκλογές στις 25 του Νοέμβρη στην Καταλωνία


Ο Αρτούρ Μας, την ώρα που ανακοινώνει τις εκλογές

Πρόωρες εκλογές ανακοίνωσε πριν λίγα λεπτά ο πρόεδρος της Καταλωνίας, Αρτούρ Μας, ο οποίος αυτή τη στιγμή ακόμα εξηγεί την απόφαση του στο Καταλανικό Κοινοβούλιο.

Όπως εξήγησε ο ίδιος ο πρόεδρος, δύο είναι οι αιτίες. Πρώτον, η τεράστια συμμετοχή του κόσμου (1.500.000 διαδηλωτές) στην πορεία για την ανεξαρτησία και δεύτερον η άρνηση, πριν μερικές μέρες,  του πρωθυπουργού της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, να δεχθεί το δημοσιονομικό σύμφωνω για την Καταλωνία (το οποίο είχε υπερψηφίσει το καταλανικό κοινοβούλιο) και το οποίο θα έδινε περισσότερη οικονομική ελευθερία και αυτονομία στην Καταλωνία.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο Αρτούρ Μας, εξήγησε διάφορους λόγους για τους οποίους πιστεύει πως η Καταλωνία θα έπρεπε να έχει περισσότερη αυτονομία, υπονοόντας και ανεξάρτητο κράτος, χωρίς να αναφερθεί ευθέως σε αυτό, γιατί σύμφωνα με το ισπανικό σύνταγμα, όποιος κάνει ευθεία αναφορά σε διαχωρισμό της Ισπανίας μπορεί να περάσει στρατοδικείο.

Μερικά από τα στοιχεία που ανέφερε ο Μας είναι πως η Καταλωνία παράγει 4 φορές παραπάνω από τον μέσο όρο του "ανεπτυγμένου κόσμου", πως έχει το 25% των εξαγωγών του Ισπανικού κράτους, πως αν ήταν κράτος, θα ήταν το η 19η χώρα στον τουρισμό παγκοσμίως κ.α. ενώ επίσης εξήρε το έργο των Καταλανών δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι αναγκάσθηκαν να δουν τον μισθό τους να μειώνεται για να μην υποβαθμιστεί η ποιότητα των υπηρεσιών (υγεία, εκπαίδευση, ΜΜΜ κ.α.).

Σε 2 μήνες λοιπόν θα κατέβουν στις κάλπες και πάλι οι Καταλανοί. 

3 σχόλια:

  1. είδαν τον μισθό τους να μειώνεται για να μην υποβαθμιστεί η ποιότητα των υπηρεσιών!
    Εδώ είδαμε το μισθό να χάνετε,νοσοκομεία σχολεία να κλείνουν και το μαντήλι στο χορό ακομα είναι ψηλά...
    καλή σου μέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ξέχασα,ντζουρα απο μουσική δεν έχει σημερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλά τι να πρωτοπούμε για την Ελλαδάρα;;; Μουσικούλα δεν έβαλα γιατί ετοιμάζω ένα ποστ με νέα κατηγορία! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευπρόσδεκτα τα σχόλια! Αρκεί να μην είναι Spam (γι'αυτά μπήκε η προέγκριση σχολίων!)