Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2009

Επεισόδια στο Α.Π.Θ.... Γιατί δεν αξίζουμε να είμαστε στην ΕυρώπηΔέν αξίζουμε να είμαστε στην Ευρώπη. Για πολλούς και διάφορους λόγους. Φυσικά δεν φτάνει 1 ολόκληρο blog, όχι μόνο ένα post για να αναπτύξεις τα επιχειρήματα, αλλά το σημερινό το γράφω με αφορμή τα επεισόδια στο ΑΠΘ. Μπορεί να δημιουργήσαμε ιστορικά την δημοκρατία, να πρωτοστατήσαμε σε ιατρική και φιλοσοφία, όπως και στην μουσική και τις τέχνες και άλλα, αλλά το νεοελληνικό σύνολο που ζει σήμερα στην χώρα μας ρέπει πολύ άσχημα προς την κατάντια,την μιζέρια, την μη-παιδεία, και τον καννιβαλισμό. Φυσικά και υπάρχουν εξαιρέσεις φωτεινών ανθρώπων που αξίζουν πολλά, αλλά δυστυχώς η μεγάλη πλειοψηφία έχει ως βασικό δόγμα τον ωχαδερφισμό και αδιαφορεί για τις ταπεινωτικές (για μια χώρα που θέλει να λέγεται ευνομούμενη, δημοκρατική, ανεπτυγμένη και άλλες ωραίες λέξεις που λεν οι πολιτικοί μας) πράξεις που λαμβάνουν χώρα στα πανεπιστήμια μας, τα τελευταία χρόνια. Ας πάμε όμως στο τι έγινε σήμερα, και να το προεκτείνουμε λίγο...

Αυτές τις μέρες γίνονται εγγραφές στο πανεπιστήμιο. Εγγραφές πρωτοετών. Όσοι από εσάς έχετε έρθει στην θέση του πρωτοετή γνωρίζετε το πανηγύρι που γίνεται... εκπρόσωποι παρατάξεων πατάν ο ένας πάνω στον άλλον για να σε "βοηθήσουν" με τις εγγραφές (αν δεν μπορούσες να γραφτείς μόνος σου σε μια σχολή θα ήσουν σε άλλο ίδρυμα... όχι σε πανεπιστήμιο!) και φυσικά να πετύχουν την απαραίτητη επιρροή. Δυστυχώς όμως σε κάποιες σχολές το ζήτημα ξεφεύγει... αρχίζει το σκίσιμο των αφισών, οι λογομαχίες και πολλές φορές και ξύλο (πολιτικός πολιτισμός στην Ελλάδα... μικρογραφία της κοινωνίας είναι και το πανεπιστήμιο...) Λένε λοιπόν ότι κάπως έτσι άρχισε και το σκηνικό σήμερα.. ότι άρχισαν να μαλώνουν δηλαδή σε κάποια σχολή και σε κάποια φάση επιτέθηκαν οι Δαπίτες σε κάτι άλλους και μετά λέει ότι επειδή τα θύματα ήταν και παοκτσήδες, άρχισαν τα παόκια να κυνηγάν αυτούς που ρίξαν ξύλο...


Αρχικά αμφιβάλλω για το κατά πόσο ήταν παόκια... πιθανώς αύριο να υπάρξουν διαψεύσεις από κάποιον παοκτσίδικο φορέα, σύνδεσμο ή οτιδήποτε... εκτός αυτού, υπάρχουν μαρτυρίες από παιδιά που ήταν μες στην βιβλιοθήκη αλλά και μία προσωπική μαρτυρία στο dentnews ότι οι επιτιθέμενοι δεν είχαν διακριτικά του ΠΑΟΚ όπως και ότι οι χτυπημένοι δεν είναι ΔΑΠίτες αλλά απλοί σπουδαστές που διάβαζαν.


Υπάρχει ένα στοιχείο παραπάνω που ενισχύει αυτές τις απόψεις. Αν είσαι σε μία οποιαδήποτε ομάδα ή παρέα, και κάποιος δείρει άσχημα έναν από την ομάδα σου, τότε από εκδίκηση απλά θα πας και θα επιτεθείς σε αυτόν που χτύπησε τον δικό σου! Καθαρά και ξάστερα... Οι συγκεκριμένοι, από ότι λεν τα παιδιά που ήταν μέσα, προκάλεσαν γενικό πανικό, και κλέψαν και αρκετά κινητά και άλλα αντικείμενα των παιδιών που διάβαζαν... Όταν το μυαλό είναι θολωμένο δεν πας να κλέψεις... πας για να εκδικηθείς.


Μήπως λοιπόν η όλη ιστορία είναι απλά ένα σενάριο; Δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να μάθουμε την αλήθεια. Το σίγουρο είναι ότι κάτι τέτοια περιστατικά μόνο περήφανους δεν μας κάνουν... και δεν ξέρω αν είναι μόνο θέμα ασύλου ή θέμα γενικότερο της κοινωνίας μας... Μάλλον κλίνω προς το 2ο... δεν νομίζω να αλλάξουν τραγικά τα πράγματα αν κάποιος περιορίσει η καταργίσει το άσυλο (αν και δεν πρόκειται να το κάνει κανείς...) αφού υπάρχουν άπειρα παραδείγματα όπου γνωστοί-άγνωστοι και λοιποί ταραξίες κάνουν ότι θέλουν, ειρωνεύοντας και ταπεινώνοντας την αξιοπρέπεια της αστυνομίας...


Ας πάμε και λίγο παραδίπλα...


Στην Βαρκελώνη έχουν αρκετά παραπάνω πανεπιστήμια από εμάς (σε αριθμό πανεπιστημίων, σχολών, και φοιτητών) χωρίς να έχουν αντίστοιχα παραπάνω κόσμο. Φυσικά έχουν και απίστευτα περισσότερο αριθμό βιβλιοθηκών. Μιλάμε για πάνω από 40 σκορπισμένες βιβλιοθήκες μέσα στην πόλη οι οποίες είναι πολύ πιο ψηλά σε προδιαγραφές από τις δικές μας. Για αυτό όμως θα κάνω post κάποια άλλη φορά. Το ζήτημα είναι ότι εκεί, όπου υπάρχει αναλογικά και σε απόλυτο αριθμό περισσότερη ακαδημαϊκή ζωή, δεν ακούς ποτέ τέτοια περιστατικά. Αυτά τα καφριλίκια και οι καννιβαλισμοί που γίνονται εδώ, εκεί τα ακούν ως τριτοκοσμικά. Και μιλάμε για την βαρκελώνη όπου είναι απλά σε ένα πολύ καλό επίπεδο, και όχι κορυφαία στην ευρώπη σε ακαδημαϊκά θέματα... απλά εκεί είναι πολιτισμένοι και το κράτος σέβεται τον πολίτη. Όταν είχα κάτσει με μία παρέα και συζητούσαμε για το πανεπιστήμιο και τους εξηγούσα τι παίζει από δω με κοιτούσαν σχεδόν όλοι απορημένοι. Ο μόνος που δεν κοιτούσε απορημένος ήταν ένας Κολομβιανός. Είχαμε στην παρέα άτομα από Καταλωνία, υπόλοιπη Ισπανία, Γερμανία, Αργεντινή, Περού και ίσως Γαλλία, και μόνο ο Κολομβιανός ανέφερε παρόμοια περιστατικά στην δική του χώρα. Οι άλλοι τα άκουγαν σαν να τους περιγράφω ταινία ή σκηνικά από μία χώρα μακρινή και υποανάπτυκτη... Έτσι φαινόμαστε στον πολιτισμένο κόσμο. Και οι πολιτικοί μας βγαίνουν και μας αντικρίζουν στα μάτια αντί να ντρέπονται... αλλά ξέχασα... πάλι μαζεύουν στις δημοσκοπήσεις κοντά στο 80% και οι δυο μαζί...


Υ.Γ: Αγαπημένε κομματοσκυλαιοσημαιοφόρε... συγνώμη αν σε έβαλα να προβληματιστείς για λίγο... μπορείς να ηρεμήσεις τώρα, να πάρεις αύριο την σημαιούλα και να πας να την κουνήσεις στις συγκεντρώσεις... Ζήτω η Ελλάδα του 2009!!!


Υ.Γ.2: Έχουμε φτάσει να νιώθουμε εθνική υπερηφάνεια σχεδόν μόνο από τις επιτυχίες στα αθλήματα! Μπράβο στα παιδιά του μπάσκετ...4 σχόλια:

 1. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ για την ανάρτηση
  Ελπίζω να μην έχετε αντίρρηση να το αναδημοσευσω στο blog μου, με ΣΑΦΗ ΑΝΑΦΟΡΑ σε εσας ως πηγη

  Καλές σπουδές στην πολιτισμένη μεριά της Ευρώπης...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εννοείται ότι δεν έχω αντίρηση.
  Ίσα ίσα, είναι τιμή μου να δημοσιεύονται οι απόψεις μου σε άλλα blogs.
  Το ζήτημα μου είναι με τους δημοσιογράφους... πριν από 2 χρόνια ανακάλυψα ότι από μια εφημερίδα παίρναν κείμενα από το παλιό μου blog και από blogs άλλων χωρίς καν να μας ενημερώσουν... Αυτά δεν μου αρέσουν...Το να παίρνουμε ιδέες οι bloggersο ένας από τον άλλο είναι αυτό που πρέπει να γίνεται!
  Έριξα και μία ματιά στο blog, και μου άρεσε εκ πρώτης όψεως. Δεν το είχα ξαναδεί. Θα το παρακολουθώ από δω και πέρα!
  Καλή σου συνέχεια!!!
  Θα τα λέμε από τα blog μας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ

  Την αποψη σου περι παιδείας θα την αναρτήσω το μεσημερι της Κυριακής

  Κατι για τις σπουδες σου τωρα

  Ανεξάρτητα απο το σύστημα της ΧΩΡΑΣ την οποια θα επιλέξεις για να ασκήσεις το ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ σου, ένα να θυμάσαι

  Να είσαι ΑΝΘΡΩΠΟΣ-ΓΙΑΤΡΟΣ και όχι απλά ΓΙΑΤΡΟΣ
  Και αν το σύστημα σε ΑΔΙΚΕΙ (οπως συμβαίνει στην Ελλάδα) εσύ ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΤΑ ΠΑΠΑΡΙΑ ΣΟΥ , και ΜΗΝ ΑΔΙΚΗΣΕΙΣ ΠΟΤΕ

  Δεν υπάρχει μεγαλύτερο φακελάκι απο το ΧΑΜΟΓΕΛΟ του ανθρώπου που βοήθησες

  Καλή Συνεχεια στις σπουδές σου Γιατρέ μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Για αυτό ακριβώς και θα ασχοληθώ με τα παιδιά άγρυπνε φρουρέ.
  Γιατί το χαμόγελο ενός παιδιού είναι όντως το καλύτερο φακελάκι! Για μένα πιο καλό από ενός ενήλικα!
  Αλλά όπως και να έχει αυτή είναι η ουσία της ιατρικής... αυτά που λες... αν μπεις στο τριπάκι να αδικείς και εσύ,και να φακελώνεσαι καλύτερα παράτα τα.
  Σαν γιατρός έχεις πολλές ευκαιρίες να αλλάξεις σκηνικό, αν δεν σαρέσει εκεί που είσαι. Κάπου θα βρεις να σου αρέσει. Εμένα δεν μου άρεσε εδώ, φεύγω για Ισπανία, απλά!
  Σε ευχαριστώ για τις συμβουλές και τις προτροπές! Μακάρι να είμαι αντάξιος!
  Καλό βράδυ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευπρόσδεκτα τα σχόλια! Αρκεί να μην είναι Spam (γι'αυτά μπήκε η προέγκριση σχολίων!)