Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Ιατρική Πρωτιά για Βαρκελώνη! Τράπεζα δωρεάς παιδιατρικών ιστών!
















Το παρακάτω ποστ αφιερώνεται σε όσους νομίζουν ότι η Βαρκελώνη είναι μόνο για διακοπές, μπάλα, γυναίκες κτλ, και ότι δεν έχει καλό επίπεδο Ιατρικής. Εκτός του ότι γενικά η Καταλωνία έχει μεγάλη Ιστορία στην Ιατρική (εμείς έχουμε σαφώς μεγαλύτερη, αλλά πλέον στις μέρες το μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων που διαπρέπουν, βρίσκονται εκτός χώρας...), η συγκεκριμένη πρωτιά δείχνει ότι το επίπεδο της Ιατρικής σε αυτή την πόλη ανεβαίνει! Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για την Ευρώπη που περιλαμβάνει Σουηδία, Γερμανία,Αγγλία κτλ που είναι τεράστιες δυνάμεις τις τελευταίες δεκαετίες στον χώρο της Υγείας και της Έρευνας και προσελκύουν πολλούς επαγγελματίες υγείας!

2 νοσοκομεία της Βαρκελώνης είναι τα πρώτα στην Ευρώπη που δημιουργούν τράπεζα παιδιατρικών ιστών!

Το αμιγώς παιδιατρικό νοσοκομείο Sant Joan de Deu - Αη Γιάννης του Θεού σε Ελληνική μετάφραση...:-) - σε συνεργασία με το νοσοκομείο Hospital Clinic είναι τα πρώτα στην Ευρώπη που δημιουργούν τράπεζα παιδιατρικών ιστών!
Η υπηρεσία θα βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του πρώτου, στην περιοχή Sant Boi και έχει ως αντικείμενο την αύξηση της δωρεάς παιδιατρικών ιστών αλλά και την ανταπόκριση στην αυξημένη ζήτηση, δημιουργώντας ένα δίκτυο με όλα τα ισπανικά νοσοκομεία.
Σήμερα, μόνο το 1,5 % των δωρητών ιστών βρίσκονται σε παιδιατρική ηλικία με δεδομένο ότι οι περισσότερες οικογένειες είναι απρόθυμες να λάβουν δωρεά από έναν ανήλικο αποθανών. Αυτό το νούμερο δεν είναι αρκετό για να καλύψει την υπάρχουσα ανάγκη σε ιστούς, όπως για παράδειγμα στους καρδιαγγειακούς ιστούς όπου το 40% των αιτήσεων μένουν αναπάντητες σε ανήλικους την στιγμή που στους ενήλικες το ποσοστό κυμαίνεται κοντά στο 15%.
Η έλλειψη δωρεάς παιδιατρικών ιστών, οδηγεί σε πολλές περιπτώσεις σε μεταμόσχευση σε παιδιά επεξεργασμένων ιστών που προέρχονται από ενήλικες, οι οποίοι όμως δεν εγγυούνται τα ίδια ποσοστά επιτυχίας. Η Blanca Miranda, υπεύθυνη του Transplant Service Foundation, δηλώνει ότι "κάποιες φορές οι ανάγκες είναι τόσο συγκεκριμένες ώστε ένας ιστός ενηλίκου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεταμόσχευση, ενώ άλλες φορές χρησιμοποιείται, αλλά με την πάροδο των χρόνων θα πρέπει να αντικατασταθεί γιατί ένας ιστός ενήλικα αυξάνεται με πολύ μικρότερους ρυθμούς από ένα παιδί.
Η δωρεά παιδιατρικών ιστών περιλαμβάνει περιλαμβάνει μία μεγάλη ποικιλία ιστών, όπως οστά, τένοντες, καρδιακές βαλβίδες, κερατοειδείς, δέρμα κ.α. που μπορούν να βοηθήσουν παιδιά με ασθένειες να αποκτήσουν ξανά μια φυσιολογική ζωή, όπως σε ένα 13χρονο όπου πριν λίγους μήνες χειρουργήθηκε για αφαίρεση καρκίνου στο οστό της αριστερής κνήμης και χρησιμοποιήθηκε τεμάχιο οστού μήκους 15 εκ. για την συγκεκριμένη εγχείριση.
Πηγή: La Vanguardia

7 σχόλια:

  1. χρονια πολα φιλε
    ευχομαι να ειναι οι ομορφοτερες γιορτες της ζωης σου
    το 2010 εκτος απο υγεια κ παρα πολυ αγαπη,να σου πραγματοποιησει καθε σου ονειρο..
    παρα πολυ αξιέπαινη η κινηση των καταλανων
    μπραβο τους
    δεν το ηξερα..

    καλα να περνας φιλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστώ ρε Laplace.
    Οι ομορφότερες δεν θα είναι, γιατί έχω διάβασμα (ελπίζω τελευταία Χριστούγεννα με διάβασμα για πτυχίο), αλλά ούτε άσχημες τις λες.
    Όντως πολύ αξιέπαινη και εμένα μου άρεσε ένα παραπάνω αφού θέλω να ασχοληθώ με τον τομέα :)

    Καλές γιορτές να έχεις φίλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δημοσθένη, μπράβο σου για τα υπέροχα νέα που μας λες με την ανάρτησή σου, και αυτή!!

    Σου εύχομαι ολόψυχα να έχεις όμορφες γιορτές και μια χρονιά με κάθε επιτυχία!!!

    Όποτε μπορέσεις,σε παρακaλώ,ρίξε μια ματιά στο μπλογκάκι μου για την κίνηση για την Ελπίδα.Είμαι σίγουρη ότι θα υποστηρίξεις και εσύ την κίνηση!!

    Σε ευχαριστώ και να είσαι καλά και να περνάς όμορφα!!!!

    φιλάκια*ღ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Thanks για το σχόλιο μίου!
    Τώρα το κοιτάω!
    Καλά να περάσεις αυτές τις μέρες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε Δημοσθένη...

    Δέξου τις πιο εγκάρδιες και ειλικρινείς ευχές μου για τη νέα χρονιά που είναι προ των πυλών. Σου εύχομαι ότι καλύτερο για σένα και τους ανθρώπους σου, με υγεία πάνω απ' όλα, αγάπη, χαρά και δημιουργία...

    (ειλικρινά χρήσιμες οι αναρτήσεις σου, κάθε φορά που περνάμε από δω μαθαίνουμε και κάτι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σε ευχαριστώ Διάττων!

    Ανταποδίδω τις ευχές, και εύχομαι να μας προσφέρεις όμορφα ποστ και μέσα στο 2010!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευπρόσδεκτα τα σχόλια! Αρκεί να μην είναι Spam (γι'αυτά μπήκε η προέγκριση σχολίων!)