Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Απαγόρευσαν την Μπούρκα στην Βαρκελώνη και ακολουθεί η υπόλοιπη Ισπανία…


Ο Jordi Hereu, δήμαρχος της Βαρκελώνης, ανακοίνωσε χτες την απαγόρευση της χρήσης της Burca και του Niqab (δηλαδή τις μαντίλες που καλύπτουν ολόκληρο το πρόσωπο) σε όλες τις δημοτικές εγκαταστάσεις,  ενώ οι υπόλοιποι τύποι των μαντηλών (Hiyab και Chador) , που δεν καλύπτουν όλο το πρόσωπο, θα επιτρέπονται.

Το δίαταγμα θα τροποποιήσει τους κανονισμούς ώστε να μην μπορεί να είσερχεται κανείς στις δημοτικές εγκαταστάσεις χωρίς να επαληθεύεται η ταυτότητα του, κάτι το οποίο θα ισχύει φυσικά και για όσους φοράν κουκούλες που καλύπτουν όλο το πρόσωπο αλλά και τα κράνη των μοτοσυκλετιστών.

Το μέτρο δεν θα ισχύει για τους δρόμους, αλλά θα ισχύει κυρίως στο δημαρχείο, τα κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών, τις βιβλιοθήκες, τις μεγάλες αγορές  και τους παιδικούς σταθμούς.

Ο δήμαρχος, ο οποίος ανήκει στην κεντροαριστερά είπε ότι το μέτρο εξυπηρετεί την κοινή λογική και δεν επιτίθεται σε κάποια θρησκεία, και ότι δεν μπορεί κάποιος να μπαίνει κάποιος σε δημόσιες εγκαταστάσεις χωρίς να αναγνωρίζεται η ταυτότητα του. Η αριστερά αντιτίθεται στο συγκεκριμένο μέτρο ενώ η δεξία προτείνει να εφαρμοστεί σε όλους τους δημόσιους χώρους (μαγαζιά, πάρκα, δρόμοι κτλ.)

Μετά την Βαρκελώνη ακολούθησε το γνωστό “domino effect” αφού προχώρησε σε απαγόρευση και η Ταρραγόνα (η 2η μεγαλύτερη πόλη της καταλωνίας) αλλά και η Lleida  και η El Vendrell  και σιγά σιγά θα συζητηθεί και στους υπόλοιπους δήμους της αυτόνομης κοινότητας της Καταλωνίας.

Μετά από τις αποφάσεις αυτών των δήμων ο υπουργός δικαιοσύνης της Ισπανίας Francisco Caamaño δήλωσε σήμερα το πρωί «Πιστεύουμε ότι στοιχεία όπως η Μπούρκα, δεν είναι συμβατά με την αξιοπρέπεια της ανθρώπινης φύσης και πάνω από όλα με βασικές αρχές των δημόσιων χώρων, όπως είναι η ταυτοποίηση», κάτι που φαίνεται ότι θα οδηγήσει σιγά σιγά στην απαγόρευση σε όλη την χώρα.

Τέλος σε μεγάλο δημοσιογραφικό site διεξάγεται από σήμερα δημοσκόπηση για το αν θα πρέπει να καταργηθεί η Μπούρκα στα δημόσια κτίρια. Μέχρι στιγμής σε περίπου 8500 ψήφους, το 89% απάντησε ναι, η χρήση της υποτιμάει την γυναίκα, 5% ότι δεν πρέπει γιατί η απαγόρευση δεν σέβεται την θρησκευτική και την ατομική ελευθερία και 6% ότι υπάρχουν πιο επείγοντα προβλήματα προς λύση.


12 σχόλια:

  1. Απαράδεχτο!!!

    Διαμαρτύρομαι εντόνως!!

    Αντί να απαγορεύσουν όλες τις άλλες γυναικείες ενδυμασίες, πλην της μπούρκας, απαγορεύουν την μόνη ορθή.

    "Θα μας χάσει ο Θεός"!!
    Φωτιά θα ρίξει και θα μας κατακάψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και εδώ ο δικός μας θα απαγορεύσει το μίνι,ένα ένα τα κεκτημένα τα χάνουμε πατριώτη!!!!
    Πέρα την πλάκα πολύ σωστό το βρίσκω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. άραγε σε πόσα χρώματα βγαίνει η μπούρκα(?!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΦΟΥΛΗ με τόσες περικοπές, δεν έμειναν πολλές χαρές... αν μας κόψουν και το οφθαλμόλουτρο την κάτσαμε.
    Και όπως είχε πει και μια πολύ σοφή πρώην, το μάτι ας παίζει όσο θέλει... αν παίξει το χέρι όμως θα στο κόψω... και δεν εννοούσε το χέρι... χαχαχχαα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Anael άσε...

    Αν και σε μία κωμική εκπομπή στην Ισπανία ένα παλικάρι είχε φτιάξει με photoshop μπούρκα hanna montana, και nike ;)

    Ακόμα ζει, από όσο ξέρω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα σκουλήκι

    Νομίζω πως ο κάθε λογικός άνθρωπος συμφωνεί. Είπαμε η μαντίλα αν θες βαλτην ως σύμβολο της θρησκείας, αλλά αυτό με την μπούρκα παραπάει πια! Όχι μόνο για την ασφάλεια, αλλά και για την αξιοπρέπεια της γυναίκας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. καλα αντε εξηγησε για αξιοπρεπεια στους μουσουλμανους,τα κτηνη
    ολοι εγνωριζουμε(αλλα ποσοι λιγοι εχουμε τα @@@ να το φωναξουμε) οτι οι μουσουλμανοι δεν ειναι και οι πιο φιλελευθεροι ανθρωποι?
    οπως και να εχει,καλα εκαναν και την απαγορεψαν
    να παρουν τα ηθη και τα εθμα τους και να τα βαλουν εκει που ξερουν,απλα.και αν δεν γουσταρουν σπιτια τους.
    καλο βραδυ δημοσθενη μου

    ασχετο θα πεθανω απο το κωλοασθμα μου φετος..μολις εισεπνευσα και δυο μπουκαλια κατσαριδοκτονο και ειμαι του θανατα..αστα να πανε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπακαλιάρε μου καλημέρα!

    Κοίτα, λόγω ιδιότητας έχω γνωρίσει πολλούς μουσουλμάνους και αρκετοί από αυτούς ήταν οκ άνθρωποι. Τώρα, δεν ξέρω τι κάναν με τις γυναίκες τους. Ότι χρησιμοποιείται όμως η θρησκεία για καταπίεση στις γυναίκες και γενικότερα σε ομάδες ανθρώπων αυτό είναι αλήθεια. ΚΑι εννοείται ότι πρέπει να αλλάξει, όπως έχει αλλάξει και στην Ευρώπη. Φυσικά θα πρέπει να προσαρμοστούν στα δεδομένα της Ευρώπης, όπως κι εγώ π.χ. θα πρέπει να προσαρμοστώ στα δεδομένα της Ισπανίας. Αλλιώς ας καθόμουν Ελλάδα.

    Κουράγιο με το άσθμα,μπακαλιάρε! Πρέπει να τραβάς μεγάλο κουπί....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν και η απαγόρευση εύκολα μπορείς να πεις ότι βρίσκεται στα όρια καταπάτησης ανθρώπινων δικαιωμάτων, νομίζω πως είναι στη σωστή κατεύθυνση.

    Καλημέρα Δήμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα Μάνο

    Ναι,μπορείς να το πεις, μιας και όσες μουσουλμάνες ρωτήσεις θα σου πουν ότι αυτές θέλουν να το φοράν, αλλά αν γνωρίσεις κάποια καλύτερα ίσως παραδεχτεί τελικά ότι είναι καταπίεση, γιατί μη λέμε βλακείες... το να μην έχεις επιλογή να φαίνεται ποια είσαι και να φοράς τα ρούχα που θες, αυτό είναι καταπίεση. Νομίζω ότι αν είχαν επιλογή, τα ποσοστά που θα φορούσαν ρούχα, θα άγκιζαν τα ίδια ποσοστά όπου οι δυτικές γυναίκες έχουν στις καλόγριες...

    Οπότε μάλλον είναι στη σωστή κατεύθυνση....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευπρόσδεκτα τα σχόλια! Αρκεί να μην είναι Spam (γι'αυτά μπήκε η προέγκριση σχολίων!)