Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη μπορεί να σκοτώσει το παιδί!


Σύμφωνα με μία τελευταία έρευνα του CDC, (αν και κάποιος αρχικά μπορεί να το σκεφτεί και με την κοινή λογική χωρίς να χρειάζεται μελέτες…), αν περισσότερες γυναίκες παρατούσαν το κάπνισμα πριν την εγκυμοσύνη, θα σωζόταν περισσότερες παιδικές ζωές.

Το κάπνισμα θεωρείται ακόμα μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου σε βρέφη, ή πρόωρου τοκετού όπως και των νεογνών με χαμηλό βάρος γέννησης.

Όπως δηλώνει η Dra. Patricia Dietz στο τεύχος του American Journal of Preventive Medicine του Ιούλη του 2010: «Ξέρουμε ότι οι μισές γυναίκες κόβουν το κάπνισμα όταν μείνουν έγκυες αλλά είναι πολλές αυτές που το συνεχίζουν».

Η Dra. Dietz και η ομάδα της ερεύνησαν στοιχεία από 3.3 εκατομμύρια γέννες και φτάσαν στα εξής συμπεράσματα -> Το κάπνισμα πριν την γέννα οδηγεί σε:

  • 5-8% πρόωρες γέννες
  • 13-19% μωρά με χαμηλό βάρος  γέννησης
Ενώ από αυτά που πέθαναν:

  • 5-7% σχετίζεται με την προωρότητα και
  • 23-34% με το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου του βρέφους που θα μπορούσε να είχε προληφθεί αν οι μητέρες δεν κάπνιζαν πριν την γέννα

Η έρευνα δείχνει ότι είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των παιδιών που θα μπορούσαν να σωθούν αν οι μητέρες έκοβαν το κάπνισμα κατά ή πριν την γέννα… Γιατί συνεχίζουν;;; Μάλλον φταίει το ότι είναι εθισμένες, ενώ σίγουρα παίζουν τον ρόλο τους και το stress, ή ψυχολογικές/ψυχιατρικές διαταραχές όπως κατάθλιψη.

Εδώ είναι που ισχύει το «αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα» που λέγαν οι αρχαίοι μας…

6 σχόλια:

  1. Kαλημερα Δημο!

    Κανεις πολυ καλα που θετεις ενα αυτονοητο, (τουλαχιστον για εμενα),γεγονος που δεν νομιζω να χρειαζεται να ειναι κανεις ..γιατρος ωστε να καταλαβει τι εγκληματικο λαθος ειναι οταν καποιες μελλουσες μητερες καπνιζουν, ειδικα στη διαρκεια της εγκυμοσυνης! Τι αλλο να πει κανεις για τετοιες μητερες εκτος απο οτι ειναι ανευθυνες και δεν αγαπουν το παιδι που φερνουν στο κοσμο...Επισης τα ιδια ισχυουν και για το αλκοολ,ενα μεγαλο προβλημα στις Β.χωρες, οπου διαβαζουμε οτι αρκετες 'μητερες'...
    συνεχιζουν και πινουν ενω ειναι εγγυες! :(((

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επειδή μπερδεύτηκα μεταξύ τίτλου και περιεχομένου, εννοείς το κάπνισμα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης ή το κάπνισμα ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ;
    Είμαι μανιώδης καπνίστρια, αλλά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού θεωρώ αυτονόητο ότι δεν θα καπνίζω. Αλλά η αποχή από το κάπνισμα για μια μελλοντική εγκυμοσύνη... χμμμ, με προβληματίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. δεν ήμουν και δεν είμαι εξαρτημένη καπνίστρια!!
    Καλησπέρα σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα Elva

    Ναι, το ξέρω ότι είναι πρόβλημα και το αλκοολ εκεί πάνω. Κοίτα το έγραψα και στην αρχή ότι είναι κοινή λογική αλλά στην ιατρική τα πράματα πρέπει να αποδεικνύονται και με έρευνες και αυτό έκαναν αυτοι οι ερευνητές.

    ΚΑλό ΣΚ να έχεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα ΗΩ

    Η έρευνα μιλάει κατά βάση για την περίοδο της εγκυμοσύνης, αλλά όσο αφορά ειδικά στο σύνδρομο του ξαφνικού θανάτου βρεφών αναφέρεται και για την πιο μπροστά περίοδο. Εντάξει, γενικά το ξέρεις ότι δεν κάνει καλό το κάπνισμα. Κι αυτοί ακόμα όσο αφορά στα έμβρυα στην έρευνα είναι.... Δεν μπορώ να σου απαντήσω με σιγουριά... Αλλά αφού είσαι σίγουρη ότι θα το κόψεις στην εγκυμοσύνη κάτι είναι κι αυτό! Αν το ελαττώσεις και πιο μπροστά καλύτερο για σένα θα είναι (Ξέρεις, εμφύσημα, ΧΑΠ, υπέρταση, καρκίνοι κτλ...) και από ότι φαίνεται μάλλον και για το παιδί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα ΦΟΥΛΗ

    Αν μπορείς να το ελέγχεις καλά κάνεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευπρόσδεκτα τα σχόλια! Αρκεί να μην είναι Spam (γι'αυτά μπήκε η προέγκριση σχολίων!)