Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Το πρότυπο των εφήβων κοριτσιών.... Miley Cyrus/Hannah Montana

Πέρσι είδα σε μία εκπομπή την Hannah Montana ή κατά κόσμο Miley Cyrus (άσχετο που το ψευδώνυμο φέρνει άσχημα σε τσόντα...) για την οποία δεν ήξερα τίποτα, αλλά μετά κατάλαβα τι πανικός έχει γίνει.

Ντάξει το κοριτσάκι φαινόταν ιδιαίτερα χαζοχαρούμενο, αν και προφανώς πήρε από τον μπαμπά της που ήταν μαζί της στο τηλεοπτικό πρόγραμμα και ήταν ελεεινός. Κάπου εκεί συνειδητοποίησα και το τι ζημιά μπορεί να κάνει το marketing με εκατομμύρια κοριτσάκια ανά τον κόσμο να έχουν ως είδωλο τους ένα ηλίθιο 16χρονο βαμμένο ξανθό που παραπονιόταν γιατί ο μπαμπάς της δεν την άφηνε να βάλει βυζιά (προσθετική στήθους στην ιατρική ορολογία) και προσπαθεί να κάνει τα πάντα που κάνει μία hollywood star -μη χέσω- εκτός από ότι είναι νορμάλ για την ηλικία της. Και αυτό τώρα το έχουν ως πρότυπο άπειρα κοριτσάκια από 8 μέχρι 18 χρονών. Και άντε τα 18χρονα... αλλά τα 10χρονα;;;;


Εδώ είναι φώτο από το τελευταίο της live....






Και σκέφτομαι τώρα, αν 'εχεις κόρη πως να την εξηγήσεις ότι αυτή είναι ένα κακομαθημένο πλούσιο τσουλάκι και ότι πρέπει να έχει άλλα πρότυπα στην ζωή;;;

23 σχόλια:

  1. Kαλησπέρα!
    Να σου πω την αλήθεια αν με ρωτούσες θα σου ελεγα ότι έχω εντελώς διαφορετική εικόνα για την Χανα Μοντανα/Μάιλι Σάιρους. Η κόρη μου βλεπει τη σειρα της, ακούει τα τραγούδια της και ετσι την ξερω. Γενικά η σειρα, εχω δει καποια επεισόδια με τη μικρή, είναι πολύ συγκρατημένη και καθόλου προκλητική. Ίσα-ίσα, εκεί φαίνεται ενα κανονικό κορίτσι με τους φίλους της, με τα στραβα της δόντια, όχι σκελετωμένη όπως τα πιο πολλά κορίτσια πρότυπα της σόου μπιζ (ενδεικτικά το λεω), καθόλου κολλημένη φιλάρεσκη,ενα κορίτσι στην εφηβεία δηλαδή που υποτίθεται ότι ισορροπεί αναμεσα σε μια κανονική ζωή και στην κρυφή ζωή της σταρ, και στο τελος παντα την κανονική ζωή προτιμάει. Στα λεω όπως μου τα εχει πει και η κόρη μου. Μη σου πω ότι ελεγα μεσα μου, ευτυχώς η μικρή βλεπει αυτήν κι όχι κατι αλλα παρτσακλα, ανορεξικά και προκλητικά.
    Τώρα αυτα που διαβαζω και οι εικόνες που βλέπω είναι εντελώς διαφορετικα απο αυτα που ξερω, τι να πω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλησπερα φιλε
    αισχρη..οπως τα γραφεις ειναι..
    το ασχημο ειναι οτι ολες ετσι ειναι πλεον..
    απο εποχη μπριτνευ κ μετα ολες το επαιζαν παρθενες κ ως δια μαγειας σε 2-3 χρονια 'μεταμορφώνονταν' σε sex symbols

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι να πω φίλε μου δεν την ξέρω, δεν εχω άποψη!!!
    Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατρέ μου, το φαινόμενο είναι παλιό, πώς αλλιώς εξηγείς τα φαινόμενα τύπου Τζούλιας/ Ντούβλη/ κλπ? Αφού πουλάνε, εκεί σπρώχνονται και τα νέα παιδιά. Δεν ξέρουν τον Καβάφη αλλά σκάνε 20€ κάθε φορά που βγαίνει μια τσουλίτσα σε DVD. Πιστεύω ότι κυρίως φταίνε οι μάνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καταρχας ερχομαι απο το γηπεδο και ειμαι ιδιατερα ευδιαθετη!
    επισης καλησπερα!
    κοιτα,δημοσθενη μου ειναι απλο το πραγμα!
    γιατι να εχει το παιδι τηλεοραση και να εκτιθεται σε ολα αυτα τα σκουπιδια?
    εγω δν ειχα tv μεγαλωνοντας κυριως βεβαια επειδη ημουν φυτο,αλλα να σου πω την αληθεια ποτε δεν μ αρεσει,ακομη και σημερα φαντασου δν βλεπω ποτε τηλεοραση,εκτος απο αθλητικα εννοειται!αν δν υπηρχε και το ps3 παιζει να μην ειχα καθολου.
    αυτο που θελω να πω ειναι το εξης,δεν φταινε τα παιδια,δεν φταιει η χανα μοντανα ή οπως αλλιως την λενε.οι γονεις φταινει που δεν ασχολουνται για πολλους και δικους τους λογους!
    μην κατηγορουμε παντα εξωγενεις παραγοντες.
    αν δεν δειξεις εσυ στο παιδι σου τον δρομο ,πως περιμενεις να το βρει καπου στην πορεια??

    φιλιάαααααααα!!!καλο βράδυ

    αν δεν παω τουρκια παιζει να ερθω σεβιλλη το καλοκαιρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα και από δω.
    Χαίρομαι που βρίσκω και τον Laplace εδώ, γιατί είναι πολύ καλό παιδί... παρότι μια αδυναμία την έχεις καθότι Παναθηναϊκός! χα χα χα
    Σας πειράζω! Δεν με αφορά τι ομάδα είναι κάποιος όταν έχει σωστές απόψεις.
    Όπως και ο Bakaliaros, που με κάλυψε με τον σχόλιό του για το θέμα της ευθύνης των γονιών. Τι κρίμα να μην υπάρχει σχολή γονέων.

    Πολλά κοχυλένια φιλιά, γιατρέ μου

    Υ.Γ. Δήμο, σου αφιερώνω αυτό το τραγούδι... θα καταλάβεις το γιατί σε σχόλιο άλλου blog ;)

    http://www.youtube.com/watch?v=_PM-3xSHscU&feature=related

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κι εκεί είναι που αναρωτιέσαι πού είναι οι πνευματικοί άνθρωποι; Ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης τους; Η ανυπαρξία τους; Δεν πρέπει να βγουν μπροστά να αντιπαραβάλλουν ένα άλλο πρότυπο ώστε να υπάρχει και η εναλλακτική; Και δεν εννοώ να βγουν οι 60ρηδες φιλόσοφοι να κάνουν το κύρηγμα τους με τον ακαταλαβίστικο λόγο τους. Εννοώ ανθρώπους σύγχρονους, μοντέρνους φιλοσόφους, έξυπνους, όμορφους, δραστήριους, δημιουργικους, πρωτοπόρους, ηθικούς, καλλιεργημένους, ευαίσθητους, πνευματικούς που η παρουσία τους μπορεί να εμπνεύσει. Είμαστε όμως όντως παγιδευμένοι στις προσταγές του μάρκετινγκ και απαιτεί ευφυή κρίση για να αντιληφθεί το κάθε κοριτσάκι το κενό και τη σαπίλα πίσω από τις φαινομενικά φανταχτερές παρουσίες.
    Βλέπω αρκετή αγανάκτιση με τα απατηλά πρότυπα και το 'χω πει, ας κάνουμε φετινή μόδα πέρα από το τζιν, τα μπλε, τα φλοράλ, τις βάτες, τα κίτρινα, τις διαφάνειες και το πνεύμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το ότι η τηλεόραση και τα περιοδικά προβάλλουν ''παραξενα''πρότυπα δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αγκαλιάσουμε ή να μην τα κατακρίνουμε. Αυτό που μπορεί να κάνει ο καθένας είναι να δώσει στην κορη την σωστή παιδεία για να κρινει απο μονη της τι ειναι επιθυμητο και τι οχι.

    Ας μην ξεχναμε επισης ότι ομαλό είναι ότι κανουν οι πολλοί. Αν ξαφνικά όλα τα 16χρονα κοριτσάκια πάνε και βάζουν βυζιά και το δικό σου δεν έχει βάλει, δικαίως θα αναρωτηθεί γιατί δεν την αφήνεις. Διότι θα σκέφτεται πως αυτή είναι η ανωμαλη και η παραφωνια της κοινωνιας.

    υ.γ. δύσκολη σκέψη προς λύση εξέφρασες!

    Την καλησπέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα Καλημέρα

    Δεν έχει τύχει να δω έργα της συγκεκριμένης κοπελίτσας, απλά μέσω των ΜΜΕ παρακολουθώ τα παραλειπόμενα γιατί παίζει πολύ σαν θέμα λόγω της επιροής της ειδικά στα ισπανάκια. Και ίσως τα ΜΜΕ να θέλουν να της χαλάσουν την εικόνα, αν όπως λες παρουσιάζει τόσο καλή εικόνα στην τηλεόραση , που έτσι θα είναι δεν έχω κανέναν λόγο να αμφισβητώ, αλλά με το να δηλώνει ότι κρίμα που δεν είναι ανήλικη γιατί δεν μπορεί να κάνει προσθετική, ή να βγαίνει στις συναυλίες, 17 χρονών, ντυμένη έτσι... ε δίνει τις αφορμές της....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα φίλε Laplace

    Εντάξει δεν είναι και όλες έτσι, αλλά ναι τα υποτιθέμενα sex symbols ξεκινάν κάπως αθώα και μετά τα πετάν όλα. Από britney και aguilera μέχρι nelly furtado που κάποτε ήταν το γλυκό κοριτσάκι των βίντεο κλιπ και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει... (μπιιιιπ λογοκρισίας) ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Την καλησπέρα μου στην ΦΟΥΛΗ

    Δεν χάνεις και πολλά! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΗΩ σίγουρα πάντα υπήρχαν και τα στραβά τα πρότυπα!
    Δεν είμαι από αυτούς που λεν ότι χαλάει η κοινωνία, όσο περνάει ο καιρός. Απλά πλέον έχουνε χώσει στο μάρκετινγκ των παιδιών τέτοιες εικόνες και φαντάζομαι ότι αν είσαι γονιός (εγώ έεεεχω ακόμα) πρέπει να θορυβηθείς λίγο για να εξηγήσεις κάποια πράματα στα παιδιά!
    Εννοείται ότι μεγάλη ευθύνη έχουν οι γονείς! Το σχολείο, οι παρέες και τα υπόλοιπα όπως η τηλεόραση έρχονται μετά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα Μπακαλιάρε

    Καλά ρε συ τι ματσάρα κάνατε χθες;;; Αυτός ο Νίκολας τι ήπιε πριν βγει στο παρκέ;;; Φραπέ 100 οκτανίων; Από παντού τα κάρφωνε!!!

    Κατά τα άλλα δεν νομίζω να είναι λύση το να μην έχεις τηλεόραση... μάλλον μου φαίνεται καλύτερο το να έχεις αλλά να καταφέρεις να κάνεις τα παιδιά να μην της δίνουν πολύ σημασία, αν γίνεται!

    Και όπως είπα και πριν συμφωνώ για τους γονείς.

    Η Σεβίλη μου πέφτει μακρυούτσικα γμτ.... Αλλά καλά θα περάσεις! Αν είναι να πας κι από βαρκελώνη η τενερίφη, πες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπέρα Matriga

    Thanks για το κομματάκι! ;)

    Ο λαπλάς είναι εδώ κάνα τρίχρονο ήδη! Και ο μπακαλιάρος κάνα χρόνο κοντά! ;) Εγώ με την Ξάνθη είμαι αλλά γενικά υποστηρίζω πρώτα τις ομάδες του Βορρά, και δεν μου αρέσει καθόλου ο Ολυμπιακός... Συμπάθειες είναι αυτές ;)

    Σε ευχαριστώ για τα κοχυλένια φιλιά! Η δροσιά τους χρειάζεται τώρα που θα τελέιώσω το διάλειμμα του ιντερνετ και θα ξαναγυρίσω στο διάβασμα... :Χ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα Χρωματιστούλα

    Ναι αυτό με το πνεύμα το είχα διαβάσει όταν το είχες ποστάρει! Εννοείται πως συμφωνώ!!!

    Κατά τα άλλα βλέπω κι εγώ πολύ κόσμο να έχει αγανακτήσει και να κάνει την προσωπική του επανάσταση... Μπορεί να είναι πιο μικρή από του 21 αλλά είναι πολύ σημαντική για τον καθένα αν καταφέρει να την κάνει... Κι αν σκεφτείς την καθημερινότητα που έχουμε, ακόμα πιο πολύ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπέρα ΚΑΝΘΑΡΕ

    ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟΣ για το φυσιολογικό... έτσι ακριβώς!!! Για τς ευθύνες των γονιών ξαναειπώθηκαν παραπάνω... Η απορία απλά μου βγήκε... Από κει και πέρα ο καθένας μάλλον προσπαθεί όπως μπορεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εγώ είμαι καινούργια εδώ και σας μαθαίνω, αλλά το ότι είμαι Ολυμπιακός, ελπίζω να μην με κάνει ανεπιθύμητη εδώ. Πάντα όλοι στην οικογένειά μου ήταν φανατικοί Παναθηναϊκοί ή ΑΕΚΝ και γω ως αντιδραστική έγινε Ολυμπιακός, αλλά στα αλήθεια δεν ασχολούμαι! χα χα

    Να είσαι καλά γιατρέ και καλή μελέτη!
    Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Είναι μια κοπέλα που βρίσκεται στη μουσική βιομηχανία και νομίζω αυτό που κάνει το κάνει με αξιοπρέπεια, έχει καλή φωνή και εμφάνιση.
    Είναι και αυτή μέρος της διασκέδασης και της εκτόνωσης των μικρών παιδιών. Ας γίνει κάτι για να προσφέρεται ελκυστική πιο "ψαγμένη" κουλτούρα για τα παιδιά. Το να τα βάζουμε με μια κοπέλα που είναι σχεδόν ανήλικη η ίδια δεν θεωρώ πώς βοηθάει τίποτα... Τόσοι άνθρωποι δουλεύουν πίσω από ένα δημοφιλές ίνδαλμα, σοβαροί άνθρωποι.

    Το σεξ πουλάει κάτι που δεν το θεωρώ ιδιαίτερα κακό. Κακή όμως θεωρώ την ενοχοποίησή του. Η κοπέλα που λες έχει τραγουδήσει και κομμάτια της country μουσικής με διαφορετικό περιεχόμενο:

    http://www.youtube.com/watch?v=tMjj1sBQ6PQ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλησπέρα Μαριάνα

    Το ξαναλέω, δεν αμφιβάλω για το καλλιτεχνικό του ζητήματος γιατί δεν έχω ασχοληθεί. Απλά δεν με ενδιέφερε. Το μόνο που έχω ακούσει είναι ένα ντουέτο με τον David Bisbal κι αυτό γιατί έπαιζε πολύ στην Ισπανία. Εντάξει το κοριτσάκι μπορεί να έχει καλή φωνή.

    Καιε δεν είμαι πουριτανός. Το σεξ πουλάει,ναι. Αλλά το να βγαίνεις στα 16 να λες ότι κρίμα που δεν είσαι ενήλικη γιατί δεν σε αφήνει ο μπαμπάς να κάνεις προσθετική στήθους, και στα 17 να κάνεις συναυλίες ΕΤΣΙ ντυμένη, μου φαίνεται ότι παραπάει λίγο... το επόμενο βήμα ποιο θα είναι δηλαδή; Να βγει 12χρονη σταρ και να πει "ο πατέρας μου δεν με αφήνει να πάω με 2 ταυτόχρονα;;;"

    Δεν κρίνω το ταλέντο εδώ. Κρίνω τον τρόπο συμπεριφοράς και τα πρότυπα που περνάει στις θαυμάστριες της οι οποίες ξεκινάν από πολύ μικρή ηλικία.

    Και για μένα σε καμια περίπτωση για μικρά παιδιά, δεν είναι νορμάλ αυτό. Και ας έχει και την φωνή της Κάλας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ναι, συμφωνώ με αυτό που λες... σίγουρα οι δηλώσεις είναι λίγο υπερβολικές. Η πρόκληση με οποιοδήποτε τρόπο έχει γίνει ρουτίνα στην showbiz γιατί συγκεντρώνει τα βλέμματα. Πιστεύω όμως ότι δεν γίνεται και δεν πρέπει να γυρίσουμε σε παλιά πρότυπα, δηλαδή να ντύσουμε την Miley "ευπρεπώς" -και το τι είναι ευπρεπώς για τον καθένα είναι ένα άλλο μεγάλο ζήτημα. Εμένα ας πούμε δε με ενοχλεί, δεν μου προκαλεί κάτι αυτό το ντύσιμο, είναι συνηθισμένο στις σχολές χορού. Αν ρωτήσεις έναν ισλαμιστή θα σου έλεγε να φορέσει μπούρκα.

    Πιστεύω ότι η λύση είναι να δούμε με απενοχοποιημένο μάτι και διάθεση ειλικρίνειας και κατανόησης ότι οι ανήλικοι έχουν και αυτοί την σεξουαλικότητά τους, τα παιδιά ενδιαφέρονται από μικρή ηλικία για το άλλο φύλο. Δυστυχώς ο λόγος που δεν μπορεί η πουριτανική κοινωνία της Αμερικής (και λιγότερο της Ευρώπης) να το παραδεχτεί αυτό, δημιουργεί πολλά προβλήματα στα παιδιά (μεταξύ άλλων εγκυμοσύνες, μετάδοση νοσημάτων και οικογενειακά προβλήματα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλησπέρα και πάλι Μαριάνα

    Συμφωνώ απόλυτα. όσο για αυτό για την μπούρκα μάλλον από το πρόσφατο μου ποστ κατάλαβες ότι είμαι κατά....

    Δεν μιλάω για πουριτανούς, μιλάω απλά για αυτές τις άστοχες ατάκες. Εννοείται ότι υποστηρίζω την σεξουαλική αγωγή από τα σχολεία και έχω συμμετάσχει σε τέτοια προγράμματα σε λύκεια, τα οποιά δυστυχώς γίνονται εθελοντικά από φοιτητές ιατρικής και όχι οργανωμένα από το κράτος όπως θα έπρεπε και από ότι καταλαβαίνεις το αποτέλεσμα, αν και καλύτερο από το τίποτα, είναι πολύ μικρό!

    Μακάρι εμείς που ερχόμαστε, οι επόμενοι "μεγάλοι" να μπορέσουμε να μιλήσουμε χωρίς ταμπού και σωστά στα παιδιά για την σεξουαλικότητα και να αποφύγουμε όλα αυτά που ανέφερες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Λοιπον...τι να πω οτι συμφωνω ΑΠΟΛΥΤΑ με αυτα που λες? Λιγο θα ειναι, ειμαι 16 χρονων και πραγματικα λυπαμαι τα κοριτσια που εχουν αυτην για προτυπο!!!
    Αλλα τι να κανουμε, δεν φταιει αυτη...εχω διαβασει σχεττικα περιοδικα και αρθρα και οι γονεις της ειναι και οι δυο στον κοσμο τους!! Δεν λεω θα επρεπε να μαθει να ξεχωριζει το σωστο απο το λαθος αλλα απο που? Εχω μια φιλη που της αρεσει πολυ η Miley και εχω συγκρουστει πολλες φορες μαζι της λεγοντας της πω δεν ειναι ωραια(οχι εξωτερικα) αλλα δεν παιρνει απο λογια!

    Εγω εχω προτυπα, την Demi Lovato καιτην Selena Gomez. Ξερω να ξεχωριζω τι κανουν σωστο και τι λαθος και σε συγκριση με την προαναφερουσα ειναι "αγγελουδια"! Ελπιζω καααποια στιγμη να μαθουν τα παιδια να διαλεγουν τα σωστα πρότυπα!

    Α, παρεπιπτόντως την αναρτηση σου την βρικα γιατι εψαχνα πληροφοριες για μια σχετικη ερχασια που κανω! Και ευχαριστω που επιτελουσ καποιοσ σημφωνει με την αποψη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλησπέρα Αλεξία!

    Ευχαριστώ για το σχόλιο σου! Η αλήθεια είναι ότι το ποστ μου δεν νομίζω να βοήθησε ιδιαίτερα μιας και δεν ήταν εγκυκλοπαιδικό αλλά προσωπική άποψη,και λίγο εκρηκτική μάλιστα...

    Ο καθένας σε αυτή τη ζωή ακολουθεί ότι του ταιριάζει καλύτερα. Και ότι τον εκφράζει! Η αλήθεια είναι ότι αν και μουσικόφιλος, δεν ήξερα τις 2 τραγουδίστριες που ανέφερες. Η Demi Lovato μου άρεσε περισσότερο φωνητικά. Κατά τα άλλα για την υπόλοιπο ζωή τους δεν έχω ιδέα!

    Καλά να περνάς εύχομαι και κάθε επιτυχία σε ότι κάνεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευπρόσδεκτα τα σχόλια! Αρκεί να μην είναι Spam (γι'αυτά μπήκε η προέγκριση σχολίων!)