Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

O βρασμένος καφές βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού...

όπως ανακάλυψαν οι φίλοι μας οι Σουηδοί! (Άσχετο, αλλά ακόμα περιμένω μία φίλη, ειδικευόμενη στη Σουηδία να ανοίξει το δικό της blog...)


Σύμφωνα με μία έρευνα του Umeå Universitet της Σουηδίας, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό cancer causes and control, οι γυναίκες που πίνουν καφέ βρασμένο (που από ότι λένε είναι παραδοσιακό στη σουηδία, αν και παίζει να ισχύει και για τον ελληνικό μας... βρασμένος δεν είναι κι αυτός;;;) πάνω από μια φορά την ημέρα έχουν λιγότερες πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του μαστού από αυτές που πίνουν λιγότερο!



Σύμφωνα με τους ερευνητές λοιπόν, όταν βράζεις τον καφέ και δεν χρησιμοποιείς φίλτρο, τότε ο καφές κρατάει πάνω από το 80% των λιπαρών του οξέων, που όπως είχε αποδειχθεί παλιότερα, σε μελέτες πάνω σε ζώα,  βοηθάν στην διακοπή της ανάπτυξης του καρκίνου


Στα ευρήματα της έρευνας περιλαμβάνεται ότι, οι γυναίκες που έπιναν 4 φορές την ημέρα αυτό τον τύπο καφέ, είχαν μικρότερο κίνδυνο για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού από αυτές που έπιναν μόνο 1. Ανάμεσα σε αυτές που πίνουν καφέ φίλτρου, οι μικρότερες ηλικίες (κάτω από 49) είχαν περισσότερες πιθανότητες για ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού, από τις μεγαλύτερες (άνω των 55 ετών).


Όσο αφορά τους άντρες,όμως, ανάμεσα σε αυτούς που πίνουν βρασμένο καφέ και όχι φίλτρου, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα για ανάπτυξη καρκίνου του παγκρέατος και του πνεύμονα.


Τέλος, αυτή είναι η πρώτη έρευνα που μελετάει την σχέση διαφορετικών τρόπων επεξεργασίας και ετοιμασίας του καφέ και την σχέση τους με τον καρκίνο.

15 σχόλια:

  1. Εγώ πίνω νες είμαι καλά γιατρέ μου;
    Πολλά φιλιά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. βούρ για έναν διπλό ελληνικό μέτριο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άντε τώρα να βγάλεις άκρη. Ναι στις γυναίκες όχι στους άνδρες ο βρασμένος καφές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλησπερα φιλε
    σε αλλα κανει καλο,σε αλλα κακο..το θεμα ειναι το μετρο γιατι εμεις οι ελληνες τον εναν καφε τον κανουμε....3-4 την ημερα :P

    εχασε η ισπανια..δεν θα το πσιτεψεις αλλα απο το πρωι το ειχα διαισθηση οτι θα ερθει διπλο και ελεγα να στοιχηματισω κανα 100 ευρω αλλα τελικα διστασα...εδινε 17 αποδοση δηλαδη 1.700 κερδος απο την ελβετια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δηλαδή πρέπει να κόψω τον φραπέ; Όχι ρε γιατρέ, σε λίγο θα μας πεις να παίζουμε και σκάκι αντί για τάβλι στις παραλίες. Δεν γίνεται πρόληψη μόνο τον χειμώνα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα ΦΟΥΛΗ

    Μια χαρά κάνεις!!! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Global μου αρέσει η επιλογή σου! ;) Το είδα και μάλλον θα το κάνω αύριο! Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητέ ΧΡΙΣΟΤΦΟΡΕ

    κάτι τέτοιο κατάλαβα κι εγώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα φίλε LAPLACE

    παικτο ρε το ρημάδι, τι το αφήνεις;;; Κρίμα τα ευρώπουλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα ΗΩ

    Κόβεται ο καφές;;; Αν και ούτως η άλλως λένε για φίλτρο και χωρίς φίλτρο. Σε εμάς σχεδόν όλοι που πίνουμε παραδοσιάκα δεν φιλτράρονται αν εξαιρέσεις κάτι τρεντοφρεντοτσινους και μακιατοεσπρεσους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μπλιαχ! Μα να κάθεσαι στην Καλλικράτεια με φρεντουτσίνο; Χάλι μαύρο! Σαν κομμωτριούλα από Εύοσμο που βγήκε Σάββατο βράδυ Κρήνη. Ξέρεις εσύ... Φραπεδάκι το δροσερόν και ας με κοιτάνε οι γκαρσόνες με μισό μάτι. Τους παραπέφτω αντιτρέντι μάλλον ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. χαχαχαχα!!! Θεϊκή ατάκα του ατόμου...

    Αλήθεια, το ξέρεις ότι οι Ιταλοί δεν ξέρουν τι θα πει φρεντοτσίνο;;; Που υποτίθεται είναι ιταλικό;;; Δεν ξέρω αν ειναι πατέντα της Ελλαδάρας ή κάποιας πολυεθνικής, αλλά ρώτησα πολλούς ιταλούς και δεν ήξεραν... φαντάσου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Βρε παιδιά τι παραδοσιακός σουηδικος βραστός καφές είναι αυτος? Μένω εδώ κ 1,5 χρονο στη Σουηδία αλλά οι μόνοι καφέδες που έχω βρει είναι φίλτρου, καπουτσινο κ λάττε!Τον ελληνικό μας θα ζήλεψαν!Αλλά με το φλιτζανάκι δίπλα στην ξαπλώστρα δε λέει!
    Ενδιαφέρουσα έρευνα πάντως!Στην υγειά μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τι να σου πω Μυρσινούλα έτσι έλεγε η έρευνα!! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευπρόσδεκτα τα σχόλια! Αρκεί να μην είναι Spam (γι'αυτά μπήκε η προέγκριση σχολίων!)