Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Όποιος το λέει, είναι!

Θυμάστε αυτή την φράση που λέγαμε μικροί, όταν μας κορόιδευαν;;; Ε, φαίνεται ότι κάποιοι ψυχολόγοι την μελέτησαν και είδαν ότι εμπεριέχει μεγάλη δόση αλήθειας!

Για την ακρίβεια ο Peter Harms και ο Simine Vazire από τα πανεπιστήμια της Nebraska και της Washington αντίστοιχα, βρήκαν ότι το πώς εκφραζόμαστε για τους τριγύρω μας εξαρτάται περισσότερο από τον δικό μας εσωτερικό και ψυχικό κόσμο παρά από τα χαρακτηριστικά των τριγύρω μας!

Συγκεκριμένα, ρωτώντας τους συμμετέχοντες της έρευνας να χαρακτηρίσουν τρία πρόσωπα, με θετικούς και αρνητικούς χαρακτηρισμούς, οι ερευνητές μπόρεσαν να ανακαλύψουν σημαντικά στοιχεία για την αυτοεκτίμηση και την ψυχική υγεία των συμμετεχόντων, την κοινωνική τους συμπεριφορά και το πώς τους βλέπει το περιβάλλον τους.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η τάση ενός προσώπου να περιγράφει τους άλλους με θετικούς όρους είναι ένας σημαντικός δείκτης της θετικότητας με την οποία βλέπει τον ίδιο του τον εαυτό, και ότι υπάρχει ιδιαίτερα δυνατή συσχέτιση μεταξύ των θετικών χαρακτηρισμών για τους άλλους και το πόσο ενθουσιώδης, ευγενικός, καλόκαρδος και συναισθηματικά σταθερός νοιώθει κάποιος αλλά και αισθάνεται από τις περιγραφές των άλλων, δηλαδή το πόσο ικανοποιημένος είσαι από την ζωή σου και από τα σχόλια των υπολοίπων.

Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει με όσους βλέπουν αρνητικά τον εαυτό τους ή δέχονται άσχημες κριτικές.


Γι'αυτό αγαπάτε τον εαυτό σας για να αγαπάτε αλλήλους! Κάτι ήξερε ο Νάρκισσός... :Ρ

11 σχόλια:

  1. καλημερα φιλε

    προσωπικα δεν δινω καμια βαση σε ολες αυτες τις ερευνες κ δεν εχω σε μεγαλη εκτιμηση τους ψυχολογους κ τους ψυχιατρους..
    περιστατικα,πολλα..να γραφω για μερες..

    πχ ενας γνωστος ψυχιατρος εβγαινε κ ελεγε στην τηλεοραση πως το κερατο δεν θα πρεπει να μας πειραζει ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ κ μαλιστα να διευκολυνουμε την γυναικα μας σε αυτο(πχ να την παμε στον εραστη της κ να περιμενουμε να τελειωσει για να την παρουμε)κ αυτο δειχνει 'υγεια'..κ αυτο λεει οτι δειχνει πως 'τα παμε καλα με τον εαυτο μας΄

    ή ενας αλλος,εξισου γνωστος ψυχιατρος,που εκανε περιστασιακες σχεσεις με τους κ τις ασθενεις του,'για να τους/τις βοηθησει' οπως ελεγε..

    ασε,εχω πολελς τετοιες ιστοριες για αγριους..

    χαχαχα ψυχιατροι κ ψυχολογοι σου λεει μετα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα! Και νόμιζα ότι διακόπαρες γιατί έχεις λίγες μέρες να ποστάρεις!

    Η αλήθεια είναι ότι έρευνα με έρυενα έχει διαφορά, όπως και άποψη με άποψη, αλλά από την στιγμή που μία έρευνα είναι δημοσιευμένη σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό υποτίθεται ότι έχει μία παραπάνω βάση.

    Αυτό με το κέρατο μου φαίνεται πολύ κουλό. Καλά ειδικά στην ελλάδα, θα ακούσουμε πολλές απόψεις ειδικών που δεν έχουν ιδέα... δυστυχώς έτσι πάει! Τα έχουμε ξαναπεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χα! Πάντα το έλεγα ότι ό,τι δηλώνεις αυτό είσαι τελικά...
    Αλλά ο Laplace έχει δίκιο. Συμμερίζομαι απόλυτα την άποψή του για τους ψυχολόγους-ψυχαναλυτές και συγγενείς επιστήμονες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα ΗΩ!

    Όλοι έχουν από λίγο δίκιο! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τσ τσ τσ....
    Γιατρός είσαι ή διπλωμάτης;;;
    Καλησπέρα!!!! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Kρατώ την αγάπη προς τον εαυτό μας. Την αγάπη όχι τον αυτοθαυμασμό κλπ :-)

    Γιατί τότε εκπέμπουμε αυτό που κάνει και τους άλλους να μας αγαπούν.

    Καλησπέρα Δήμο
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κάποια βάση θα έχουν όλα αυτά!! Καλά να περνάς :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. καλησπέρα λες να πάω σε αυτόν τον ψυχίατρο, τον πρώτο που λέει Laplace ?? χαχα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έχω διαβασει κατα καιρούς διαφορες ερευνες, καποιες είναι όντως ανόητες, αλλα αυτή μου κίνησε το ενδιαφερον πραγματικά. Πού δημοσιεύτηκε;
    Τωρα για την ψυχιατρική και την ψυχολογική υποστήριξη, θα διαφωνίσω με τους συνσχολιαστες. Και βεβαια υπαρχουν και ανεπαρκείς και ψυχίατροι και ψυχολόγοι, υπαρχουν όμως και πολλοί και καλοί, σοβαροί επιστήμονες, και η συμβολή τους είναι καθοριστική και πολύτιμη όταν χρειαζονται. Ούτε πολυτελεια, ούτε ανοησία είναι να απευθυνόμαστε σε αυτούς αν χρειαζεται, αντιθετα αν χρειαζεται και δεν το κάνουμε, το ότι κανουμε κακό στον εαυτό μας είναι δυστυχώς το λιγότερο. Το μεγαλύτερο κακό το παθαίνουν όσοι ζουν και καμια φορα εξαρτώνται απο άτομα που χρειαζονται αυτή τη βοήθεια και δεν το παραδεχονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΗΩ καλησπέρα και πάλι!!!

    Δεν θα έλεγα ότι έχω ιδιαίτερες διπλωματικές ικανότηες αλλά thanks για το κοπλιμέντο ;)

    Μάλλον σαν γιατρός θα είμαι πιο χρήσιμος... :Ρ

    Βάσσια καλησπέρα και σε σένα! Ναι, από ότι κατάλαβα το άρθρο μιλάει κυρίως για την αγάπη και την ψυχική ηρεμία και ισορροπία. Αυτό με τον Νάρκισσο στο τέλος το έβαλα για πλάκα!

    Καλησπέρα Dreamy! Ναι φαίνεται αξιόπιστη η έρευνα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα Φούλη! Άκους εκεί θέλει να πάει στον πρώτο του Laplace... χεχεχχε

    Καλησπέρα Αναστασία! Πολύ σωστή η προσέγγιση σου! Δεν θυμάμαι που ακριβώς δημοσιεύτηκε γιατί είμαι γραμμένος σε διάφορα ιατρικά περιοδικά και newsletter, πάντως οι 2 υπεύθυνοι της έρευνας των οποίων τα ονόματα έχω βάλει στο ποστ, είναι καθηγητές σε 2 διαφορετικά πανεπιστήμια των ΗΠΑ.
    Όσο για αυτό που λες, εννοείται σε κάθε επάγγελμα υπάρχουν και κακοί και καλοί. Ειδικά στην ψυχιατρική ο άλλος έχει σπουδάσει 10 χρόνια και στην ψυχολογία τουλάχιστον 4, οπότε αν είναι λίγο υπεύθυνος θα κάνει πολύ καλά τη δουλειά του. Και σίγουρα υπάρχει και πολύς κόσομος που χρειάζεται και ψυχιατρική και ψυχολογική υποστήριξη,οπότε η συμβολή αυτών των 2 κλάδων στην κοινωνία μόνο μικρή δεν είναι. Απλά αν κάποιος είναι κακός στα συγκεκριμένα επαγγέλματα έυκολα μπορεί να καταντήσει γραφικός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευπρόσδεκτα τα σχόλια! Αρκεί να μην είναι Spam (γι'αυτά μπήκε η προέγκριση σχολίων!)