Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2010

Ανάλυση των επερχόμενων εκλογών στην Καταλωνία


Κυριακή 28 Νοεμβρίου έχουμε εκλογές στην Καταλωνία και είναι μια καλή ευκαιρία για ανάλυση για όποιον θέλει να έχει μια εικόνα του τι γίνεται εδώ!

Ζώντας στην Καταλωνία ένα από τα πρώτα που μαθαίνεις για την πολιτική είναι ότι τα κόμματα δεν χωρίζονται σε έναν άξονα όπως στην Ελλάδα όπου π.χ. όποιος μιλάει για πατριωτικές ιδέες θεωρείται ακροδεξιός, όποιος μιλάει για οικολογία αριστερός κτλ… Εδώ τα κόμματα κατευθύνονται σε 2 άξονες.

'Ενας είναι η κοινωνικο-οικονομική τους ιδεολογία (ο παραδοσιακός χωρισμός δηλαδή...) όπου π.χ. η δεξιά είναι υπέρ ιδιωτικοποιήσεων κρατικών εταιρειών, ενίσχυσης των εταιρειών και της αγοράς κτλ. στην άκρα δεξιά κατατάσσοντα όσοι βασίζουν την ιδεολογία τους σε "καθαρότητα" του λαού, στο διώξιμο των μεταναστών κτλ, ενώ από την άλλη προς τα αριστερά έχουμε πιο σοσιαλιστικές πολιτικές που θέλουν κεντρική διαχείριση από το κράτος, πολυπολιτισμικές κοινωνίες κτλ.

Ο δεύτερος που κάνει την διαφορά είναι τα "εθνικά θέματα", όπου από την μία έχουμε τους Indepedendistas που θέλουν την ανεξαρτησία της Καταλωνίας και από την άλλη όσους θέλουν την Καταλωνία ως μία απλή επαρχία της Ισπανίας και πιστεύουν στην μεγάλη ενωμένη Ισπανία (μην ξεχνάμε ότι τάσεις για ανεξαρτητοποίηση υπάρχουν σε διάφορες περιοχές της Ισπανίας.)


Πριν προχωρήσουμε στα κόμματα θα βοηθήσει μια εισαγωγή για όσους δεν ξέρουν ακριβώς τι γίνεται… πολλοί Καταλανοί διαμαρτύρονται για την οικονομική κατάσταση της Καταλωνίας και την φορολογία. Για παράδειγμα η Καταλωνία είναι η μόνη από τις 19 περιφέρεις που δεν χρηματοδότησε η Κυβέρνηση για τους μεγάλους δρόμους και έτσι οι κάτοικοι της είναι οι μόνοι κάτοικοι στην Ισπανία που πρέπει να πληρώνουν διόδια. Άλλο παράδειγμα είναι ότι σε πολλές περιοχές της Νότιας Ισπανίας, υπάρχει πολύς κόσμος που ασχολείται με «δύσκολες» καλλιέργειες και δουλεύει 2 μήνες ενώ πληρώνεται όλο τον χρόνο. Επίσης στην Ανδαλουσία δίνονται υποτροφίες σε 21% των φοιτητών ενώ στην Καταλωνία μόνο στο 9%. Η Ανδαλουσία δωρίζει υπολογιστές σε μαθητές της 5ης και 6ης τάξης ενώ στην Καταλωνία απλά επιδοτούνται οι συγκεκριμένοι μαθητές… Υπάρχουν πολλά παραδείγματα αλλά αυτά ήταν λίγα εισαγωγικά σχετικά με το γιατί οι Καταλανοί θέλουν οικονομική (τουλάχιστον) ανεξαρτησία από την Ισπανία.

Ας πούμε δυο λόγια για το καταλανικό κοινοβούλιο... Το καταλανικό κοινοβούλιο υπάρχει ως θεσμός από το 1932, αν και επί Franco υπολειτουργούσε και υπό την σημερινή μορφή του υφίσταται από το 1980 και μετά. Βέβαια αντίστοιχοι θεσμοί υπήρχαν στην Καταλωνία από το 1714... Σήμερα το κοινοβούλιο αποτελείται από 135 βουλευτές που εκπροσωπούν 7.500.000 πολίτες της αυτόνομης κοινότητας της Καταλωνίας. Μερικά από τα καθήκοντα του είναι η ψήφιση προϋπολογισμού, η ψήφιση νόμων κ.α.
Πρόσφατα απαγόρευσαν τις ταυρομαχίες στην Καταλωνία, ενώ λίγο παλιότερα ψήφισαν το νέο Καταλανικό σύνταγμα το οποίο όμως απορίφθηκε από το συνταγματικό δικαστήριο της Ισπανίας (λόγω κυρίως των δημόσιων πόρων της καταλωνίας που ήθελαν να εκμεταλλευτούν σχεδόν εξ ολοκλήρου οι καταλανοί χωρίς κεντρική διαχείριση από τους Ισπανούς, αλλά και το ότι περιείχε την έκφραση "καταλανικό έθνος")

 Ας δούμε σιγά σιγά τους υποψήφιους ξεκινόντας από αυτούς που είναι ήδη στην βουλή με την δύναμη που έχουν στο παρόν κοινοβούλιο με φθίνουσα σειρά...

Convergència i Unió (CiU): Είναι παραδοσιακά πρώτη δύναμη στην Καταλωνία αν και στις τελευταίες 2 εκλογές δεν ήταν κυβέρνηση γιατί δεν είχε απόλυτη πλειοψηφία και δεν μπόρεσε να κάνει κυβέρνηση συνεργασίας. Ανήκει στον χώρο της κεντροδεξιάς και στο θέμα της Καταλωνίας δεν υποστηρίζει τόσο την ανεξαρτητοποίηση όσο κυρίως την ενισχυμένη αυτονομία όπου θα μπορεί η ίδια να ελέγχει απόλυτα τον πλούτο που παράγει. Επίσης αν και αμιγώς καταλανικό κόμμα είναι τρίτη δύναμη στο Κογκρέσο της Ισπανίας μετά από PSOE και PP (αντίστοιχα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ).  Οι δημοσκοπήσεις για φέτος δείχνουν να αγκίζει την απόλυτη πλειοψηφία.

Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC):  Το καταλανικό κομμάτι του PSOE, του αντίστοιχου ΠΑΣΟΚ.  Κυβερνούν τα τελευταία 7 χρόνια ηγούμενοι του tripartit, έχοντας δηλαδή την στήριξη της καταλανικής αριστεράς και των καταλανών πρασίνων. Ιδεολογικά είναι τα ίδια με το ΠΑΣΟΚ ενώ στο θέμα της Καταλωνίας βρίσκεται επίσης ανάμεσα στα 2  άκρα. Οι δημοσκοπήσεις τους δείχνουν αρκετά πεσμένους.

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC): Η Καταλανική αριστερά. Καθαρά αριστερή ιδεολογία και υπέρμαχοι της ανεξαρτητοποίησης. Δήλωσαν για τις επόμενες εκλογές ότι δεν θα συμμετέχουν σε κυβέρνηση αν δεν συμφωνήσουν πρώτα στο να γίνει δημοψήφισμα για ανεξαρτητοποίηση. Και αυτοί φαίνεται να πέφτουν στις δημοσκοπήσεις.

Partit Popular de Catalunya (PPC): Το καταλανικό κομμάτι του PP.Ιδεολογικά είναι πιο δεξιά από την δικιά μας ΝΔ. Είναι μόλις 4η δύναμη στην Καταλωνία γιατί το κεντρικό PP κάνει πολύ πόλεμο απέναντι σε ζητήματα ενίσχυσης της αυτονομίας της καταλωνίας, της καταλανικής γλώσσας κτλ. Δική τους ήταν η ευθύνη που απορρίφθηκε το νέο καταλανικό σύνταγμα. Επίσης παίζουν έντονα στο θέμα της λαθρομετανάστευσης (είχαν κυκλοφορήσει φυλλάδιο στην Καταλωνία όπου είχε φωτογραφία με πανό "Έξω οι Ρουμάνοι", οι οποίοι είναι οι πρώτοι σε αριθμό ξένοι στην Καταλωνία. Στο θέμα της Καταλωνίας υποστηρίζουν αποκλειστικά να είναι μία ακόμη κοινότητα της Ισπανίας και να μην είναι πρώτη γλώσσα τα καταλανικά όπως τώρα αλλά τα ισπανικά. Κατά βάση τους ψηφίζουν δεξιοί/κεντροδεξιοί εσωτερικοί μετανάστες μιας και οι Καταλανοί αντίστοιχης ιδεολογίας εκφράζονται κυρίως από το CiU.

Iniciativa per Catalunya Verds-Esquerra Unida i Alternativa (ICV-EUia): Κάτι ανάμεσα σε Πράσινους και ΣΥΡΙΖΑ. Είναι οι μόνοι από τα 3 κόμματα της κυβέρνησης που φαίνεται ότι θα αυξήσουν τις δυνάμεις τους. Η πολιτική τους βασίζεται κυρίως σε οικολογικά θέματα, εναλακτικές πηγές ενέργειας κτλ Στο θέμα της Καταλωνίας είναι και αυτοί υπέρ της ανεξαρτητοποίησης αλλά όχι τόσο όσο η Καταλανική αριστερά.

Ciudadanos-Partido de la Ciudadanía (C's):  Βρίσκονται περισσότερο στο κέντρο σε σχέση με το PP, αλλά σε εθνικά θέματα υποστηρίζουν ακριβώς το ίδιο.

 Άλλες υποψηφιότητες που δεν είναι στο κοινοβούλιο αλλά ξεχωρίζουν λόγω του ότι στις δημοσκοπήσεις φαίνεται να πέρνουν έδρες ή λόγω των προσωπικοτήτων τους είναι οι παρακάτω...

Solidaritat Catalana per la Independència (SI): Ηγέτης τους είναι ο πρώην πρόεδρος της Barça, Joan Laporta. και αποτελείται από μέλη 4 πρώην κομμάτων, όλα υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας, αλλά και από νέα πρόσωπα. Βρίσκονται κυρίως προς τα δεξιά, αν και υπάρχουν μέσα και μέλη με αριστερές τοποθετήσεις. Βασική ιδεολογία τους είναι η ανεξαρτησία της Καταλωνίας. Οι δημοσκοπήσεις τους δείχνουν μέσα στην επόμενη βουλή.

Reagrupament Independentista (RI): Ισχύουν ότι είπαμε και για την καταλανική αριστερά, αφού δημιουργήθηκαν φέτος από ένα πρώην ισχυρό μέλος της που παραιτήθηκε από το κόμμα.

Plataforma per Catalunya (PXC): Βασική τους ιδεολογία είναι να φύγουν οι μουσουλμάνοι μετανάστες από την Καταλωνία και την Ισπανία γενικότερα.  Δεν έχουν ακόμα παρουσία στην Βουλή αλλά η δύναμη τους αυξάνεται και έχουν δημοτικούς συμβόλους σε αρκετούς δήμους.

Pirates de Catalunya:  Είναι ο κλώνος του πειρατικού κόμματος της Σουηδίας στην Καταλωνία. Έχουν αρκετή απήχηση στους νέους.

POSI & PCPC: Καταλανοί κομμουνιστές που θέλουν την Κομμουνιστική ένωση της Ισπανίας.

και τέλος...

Coordinadora Reusenca Independent (CORI): Ο υποψήφιος για πρόεδρος της Καταλωνίας κυκλοφορεί όλη την ώρα ντυμένος Elvis, ενώ το Νο 2 τους είναι η πιο διάσημη τρανσέξουαλ της Ισπανίας. Παρουσιάζονται ως εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά κόμματα και από τις βασικές προτάσεις τους είναι να γίνει ένας μαραθώνιος Σεξ σε κάθε γειτονιά, να απελευθερωθούν τα ναρκωτικά κ.α. Μπορεί να φαίνεται περίεργο αλλά εκπρόσωπος τους έχει εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος σε δήμος της Βαρκελώνης....

Θα έχετε νεότερα μετά τα τελικά αποτελέσματα και τον σχηματισμό κυβέρνησης!

Ρεπορτάζ: Dimos El Grec

Παρακαλούνται όσοι αντιγράψουν ή πάρουν πληροφορίες από  το άρθρο να αναφέρουν την πηγή τους...

10 σχόλια:

 1. Κάθεσαι Δημοσθένη και γράφεις τόσο ωραίες κι εκτενείς αναφορές κι ύστερα παραπονιέσαι που σε αντιγράφουν. Εμ και βέβαια θα σ' αντιγράψουν και μάλιστα με τον τρόπο που δε θέλεις. Αυτή δυστυχώς είναι η πραγματικότητα φίλε κατά το μεγαλύτερο μέρος της...

  Καλό Σαββατόβραδο φίλε μου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ¡¡¡Muy buen trabajo de análisis !!!
  ¡¡Felicidades y te seguiré leyendo para saber más cosas de Grecia y España!!

  Una lectora agradecida.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πολυ κατατοπιστικο ρεπορταζ, μπραβο Δημο.
  Κατι που σκεφτομαι, ποιος ο ρολος της Μπαρτσα στις πολιτικες εξελιξεις;

  Μερικες αποριες:
  Τι εκλογικο συστημα εχει;
  Εχει σταυρο ή λιστα;
  Εσυ ψηφιζεις εκει; Αν ναι, ποιες οι προϋποθεσεις για να ψηφισει καποιος οχι Καταλανος;

  Αποχη υπαρχει μεγαλη και εκει;

  Καλο βραδυ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Molt bon anàlisi Dimos!

  Una abraçada des de Berlín!

  Arnau

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Καλησπέρα Διάττων!

  Σε ευχαριστώ για τα σχόλια σου! Καλά ναι αυτό με την αντιγραφή έχει παραγίνει. Αυτό σχολίαζα και στο προηγούμενο ποστ. Αυτό που βλέπω είναι ότι ο κόσμος σιγά σιγά κατλαβαίνει και έχει αρχίσει και γυρνάει πλάτη στις εφημερίδες αφού βλέπει ότι και από το ίντερνετ μπορεί να ενημερώνεται μια χαρά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Hola Anonymous!

  Gracias por tu comentario!
  Espero que te vea mas a menudo por aquí!
  Que tengas una buena semana!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Καλησπέρα Αντώνη!

  Ωραία η ερώτηση για την Μπάρσα. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να το ξέρω. Από αυτά που μπορώ να φανταστώ έτσι σκεπτόμενος είναι ότι ίσως βοηθήσει τον Λαπόρτα να μπει στο κοινοβούλιο, και ότι ίσως επίσης τονώνει το πατριωτικό αίσθημα των καταλανών οπότε να τους επηρεάζει προς πιο πατριωτικά κόμματα όμως δεν μπορώ να το ξέρω.

  ΚΑτά τα άλλα το σύστημα νομίζω ότι είναι κατά κάποιο τρόπο ενισχυμένη αναλογική, αλλά δεν πριμοδοτεί τόσο τον πρώτο όπως στην Ελλάδα σε καμία περίπτωση. Δεν θυμάμαι όμως ακριβώς πως πάει.

  Όχι σταυρούς δεν έχει. Ρίχνεις απλά κόμμα και το ψηφοδέλτιο είναι με λίστα ανά περιοχή οπότε ανάλογα με τους βουλευτές που έχει το κόμμα σε κάθε περιοχή, βγαίνουν οι πρώτοι της λίστας με σειρά που τους έχει βάλει το κόμμα.

  Σε όλη την Ισπανία ισχύει ότι και σε εμάς. Αν είσαι νόμιμος κάτοικος μιας περιοχής ψηφίζεις σε εκλογές σε τοπικό επίπεδο αλλά όχι σε εθνικό. Οπότε εγώ ψηφίζω εδώ για τοπικές εκλογές και στην Ελλάδα θα έρχομαι μόνο για τις εθνικές. Πάντως εδώ δεν ρίχνω τον Έλβις :Ρ

  Όσο για την αποχή την τελευταία φορά ήταν ανάμεσα σε 40 και 50, και φέτος λέγεται ότι θα είναι κοντά στο 50. Μόλις έχουμε εξελίξεις θα γράψω παραπάνω.

  Ελπίζω να σε κάλυψα Αντώνη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Thanks ΚΑΝΘΑΡΕ!

  Να τα περνάς όμορφα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Gràcies Arnau!

  Intento fer el millor, explicant als grecs coses de Catalunya, com tingui temps!
  Una abraçada des de Llinars!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευπρόσδεκτα τα σχόλια! Αρκεί να μην είναι Spam (γι'αυτά μπήκε η προέγκριση σχολίων!)