Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Guardiola vs Mourinho... 2 εντελώς διαφορετικές φιλοσοφίες!

2 προπονητές όπου ο καθένας βλέπει την μπάλα αλλά και την ομάδα του με τον δικό του τρόπο. 2 προπονητές που από ότι φαίνεται εκφράζουν την φιλοσοφία της κάθε ομάδας....
Και αυτό μπορεί να φανεί απλά και μόνο από τα τελευταία παιχνίδια των 2 ομάδων στο champions league, από τον τρόπο που αντιμετώπισαν ένα "τελειωμενο" παιχνίδι, αφού και οι 2 είχαν ήδη προκριθεί ως πρώτοι πριν από το ματς.

Ο Guardiola είναι γνωστός για την φιλοσοφία του να χρησιμοποιεί τους νέους παίκτες. Έτσι στο ματς με την Ρουμπίν προφύλαξε όλα τα μεγάλα ονόματα, βάζοντας μόνο 2 βασικούς και δίνοντας ευκαιρία σε πάρα πολλούς νέους. Μπορεί να το έχανε το ματς, αλλά είναι τόσο μαέστρος, και τα πιτσιρίκια της Barça B τόσο παιχταράδες, που αν και παίζουν στην Β Εθνική, πήραν παιχνίδι champions league me 2-0!
Αυτό συμβαίνει γιατί ο Γκουαρντιόλα βάζει πάνω από όλα την ομάδα και θέλει να αφήσει ένα έργο! Θέλει όταν φύγει, η ομάδα να είναι σχεδόν έτοιμη, με παιδιά από τις ακαδημίες και να μην χρειάζεται σχεδόν μεταγραφές. Και θέλει να πρωταγωνιστουν οι μικροί κουλέ και να αναδυκνείονται τα ταλέντα της Καταλωνίας. Δεν είναι τυχαίο ότι επι των ημερών του είναι η πρώτη φορά όπου στην τελική τριάδα για την χρυσή μπάλα βρίσκονται 3 παίκτες που ανδρώθηκαν στην ίδια ακαδημία και παίζουν στην ίδια ομάδα. Και η Μίλαν είχε 2 φορές πριν 3 δικούς της παίκτες στους φιναλιστ αλλά ήταν από διαφορετικές ακαδημίες και οι 3 τους!

Από την άλλη μεριά ο Mourinho, δεν ενδιαφέρεται για ακαδημίες, και ευκαιρίες σε πιτσιρικάδες. Θέλει απλά τίτλους και νίκες. Στους όρχεις του το μέλλον του συλλόγου. Γι'αυτό και στο ματς με την Οσερ, αν και δεν ειχε βαθμολογικα κινητρα, έβαλε όλους τους βασικους κι χρησιμοποιησε μονο για 20 λεπτά τον Σαράμπια. Ακόμα και τον Ρονάλντο τον είχε μέσα όλο το ματς για να προσπεράσει τον Μέσι σε γκολ στην Ευρώπη... Τον έφεραν για να πάρει τίτλους και νίκες και αυτό θέλει να κάνει. Ο μακροχρόνιος σχεδιασμός δεν είναι στα άμεσα του...

Τέλος έγινε φέτος μεγάλος λόγος για το μικρό ρόστερ της Barça αλλά αυτά τα λεν όσοι δεν ξέρουν καλά τον σύλλογο μπλαουγκράνα... Η Μπάρσα έχει 19 παίκτες στο ρόστερ της πρώτης ομάδας (20 με τον Αφελάι μόλις έρθει) και τους χρησιμοποιεί όλους, ενώ όταν χρειάζεται παίρνει παίκτες και από την Μπάρσα Β που παίζει στην Β εθνική, αφού στο συμβόλαιο λέει ότι αν κάνουν πάνω από 10 έμφανίσεις με την πρώτη ομάδα, μεταφέρονται μόνιμα πλέον στην πρώτη ομάδα. Από εκεί κατά καιρούς, μόνο φέτος έχει πάρει 7 παίκτες  σε διάφορα ματς (Fontàs, Nolito, Thiago, Miño, Bartra, Vazquez, Jonathan), με κάποιους από αυτούς όπως τον Φοντάς, να φαίνονται αξιόπιστες λύσεις για την πρώτη ομάδα ήδη! Από την άλλη,η Ρεάλ π.χ. έχει ρόστερ 23 παικτών αλλά ο Μουρίνιο χρησιμοποιεί μόνο 15!!!  Ο καθένας μπορεί να κρίνει ποιος έχει μεγαλύτερο βάθος πάγκου!

Υ.Γ: Προς το ΣΚ θα ετοιμαστεί αφιέρωμα για τα παλικάρια από τις ακαδημίες που θριάμβευσαν στο ματς με την Ρουμπίν ντεμπουτάροντας στην Ευρώπη με την φανέλα της Μπάρσα!

8 σχόλια:

  1. καλησπερα φιλε
    πολυ καλο αρθρο,ομορφη αναλυση..
    θα την βαλω στο eglimatikotita

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι κάθεσαι και συγκρίνεις τώρα;

    Τον αλαζόνα και κωλοτούμπα Μουρίνιο που κάνει και δηλώνει ότι τον συμφέρει με τον Πέπε που έχει δώσει πραγματικά νέα διάσταση στο ποδόσφαιρο κάνοντας το απλό που σε μας φαίνεται πολυσύνθετο.

    Καλησπέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποιος Μουρίνιο και ποιος Γκουαρντιόλα ρε παιδιά. Σούλης Παπαδόπουλος και Βαζάκας κ.α είναι οι μάστερς!
    Μία σημαντική διαφορά πάντως ανάμεσα στους Γκουαρντιόλα και Μουρίνιο είναι οτι ο Γκουαρντιόλα ζούσε, ζει, θα ζει και θα πεθάνει στη Βαρκελώνη. Θα ζει (σχεδόν) πάντα ανάμεσα στον κόσμο που πηγαίνει στο γήπεδο. Θα τους βλέπει και θα τον βλέπουν κάθε μέρα που λέει ο λόγος. Άρα θα πρέπει να παράξει έργο ο Γκουαρντιόλα και όχι μόνο τίτλους.
    Αντιθέτως ο Μουρίνιο είναι περαστικός απο τη Μαδρίτη και οι απαιτήσεις από αυτόν είναι μόνο "πάρε τίτλους".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα Δήμο!

    Αρκεί να θυμηθούμε τη δήλωση του Mourinho,όπως καταγράφηκε σε γνωστό αθλητικό site, μετά τη συντριβή από τη Μπάρτσα: "Πότε ξανά δεν έχω χάσει με 5 γκολ."

    Όχι "έχουμε χάσει", "έχω χάσει". Αλλά η αλαζονεία πληρώνεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα Κάνθαρε!

    Αυτό ακριβώς λέω κι εγώ! Το αξιοθρήνητο είναι να βλέπεις πολλούς να σου λένε ότι δεν με νοιάζει τι μπάλα παίζει η ομάδα μου αρκεί να πάρει τίτλο φέτος.
    Και άντε να το λέει αυτό ο πρόεδρος, αλλα αν το λέει ο φίλαθλος???

    Ντροπής πράματα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλύτερε ακριβώς όπως τα λες! Και εκτος αυτού ο Γκουαρντιόλα όπου και να πάει δεν νομίζω ότι θα τον βρίσει κάποιος γιατί είναι ένας προπονητής που σέβεται και τον σέβονται.

    Αντίθετα ο Μουρίνιο δεν νομίζω να μπορεί να κάτσει να φάει άνετα για παράδειγμα σε ένα εστιατόριο στην Βαρκελώνη την Valencia η στο Μιλάνο με αυτά που κάνει, αν τον πάρουν χαμπάρι οι τοπικοί οπαδοί! Αλλα φαίνεται πως δεν τον νοιάζει κι όλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα Skinlikesand!

    είναι γνωστό ότι είναι τεράστιος Αλαζόνας. Πριν λίγες μέρες δήλωσε ότι τον Μουρίνιο τον αντιμετωπίζουν με έναν τρόπο και όλους τους άλλους με άλλο τρόπο... φαντάσου...
    Ήταν για τα καραγκιοζιλίκια που έκανε που σκηνοθέτησε 2 κόκκινες σε ένα παιχνίδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευπρόσδεκτα τα σχόλια! Αρκεί να μην είναι Spam (γι'αυτά μπήκε η προέγκριση σχολίων!)