Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2009

Νέα Γρίππη... Απλά λόγια και να μπαίνουν κάποια πράγματα στην θέση τους

Άργησε αλλά ήρθε και αυτό το ποστ... Δεν έχω νετ στο σπίτι,έδινα προφορικά παθολογία 6ου, και έπρεπε να ψάξω κάποια πράγματα, γιατί ως blogger μπορεί να πω μια απλή γνώμη για την μπάλα, ή για την θρησκεία ή την πολιτική κτλ, και αυτό να είναι μία απλή γνώμη, αλλά ως τελειόφοιτος ιατρικής έχω μια παραπάνω ευθύνη όταν γράφω για ένα ιατρικό θέμα... Εμένα με νοιάζουν οι γνώμες των ειδικών, αλλά ειδικούς εγώ θεωρώ τους μάχιμους που βλέπουν τι γίνεται στην πραγματικότητα, όχι τους γραφειάκηδες... Έτσι, τα περισσότερα από τα παρακάτω που βλέπεται είναι από βιβλιογραφία αλλά και από συζητήσεις με τους καθηγητές παθολογίας,πνευμονολογίας και λοιμοξιωλογίας του πανεπιστημίου μου οι οποίοι και οι 3 είναι σε καθημερινή επαφή με ασθενείς, ενώ ένα μικρό μέρος είναι προσωπικές γνώμες, αυτό όμως φαίνεται στο κείμενο. Συγχωρέστε με για το μέγεθος,αλλά θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο σύντομος και απλός γίνεται!


Σχετικά με τον ιο, είναι ένας ακόμη ιος της Γρίπης, ο οποίος πιθανώ να δίνει ελαφρύτερη κλινική εικόνα από όσους είχαμε ως τώρα. Η νέα γρίππη πάνω κάτω θα αφήσει κάποιον στο κρεβάτι του 4-5 μέρες όπως και η συνηθισμένη εποχιακή. Το πρόβλημα όμως με την γρίπη δεν είναι με την ίδια,αλλά με τις επιπλοκές της. Μία οξεία πνευμονία, ως επιπλοκή γρίπης, μπορεί για έναν 25χρονο υγιή να μην είναι σχεδόν τίποτα, αλλά έναν 75χρονο διαβητικό καρδιοπαθή θα τον επιβαρύνει ιδιαίτερα! Ίσως να τον πεθάνει! Το κακό με την νέα γρίπη είναι ότι, ο κόσμος δεν έχει αντισώματα, και έτσι έχει πολύ περισότερες πιθανότητες να την κολλήσει από ότι την κοινή εποχιακή γρίπη! Συγκεκριμένα, ετησίως πεθαίνουν κοντά στις 250.000 – 500.000 από γρίπη και επιπλοκές της, ως τώρα, οπότε ο φόβος να αυξηθούν αυτοί οι θάνατοι λόγω μιας νέας γρίπης είναι λογικός. Το ξαναλέω, μιλάμε κυρίως για ευπαθείς ομάδες, αλλά και για χώρες με πολύ χαμηλό επίπεδο περίθαλψης. Και μπορεί να ισχύει ότι κάποιοι φτιάξαν τον ιο γιατί υπάρχει πολύ ψωμί από τα φάρμακα και το εμβόλιο, όμως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσεις ότι ο ιος υπάρχει και χτυπάει τον κόσμο. Όποιος έχει παραμικρή ιδέα από καθημερινή ιατρική θα δει ότι οι ασθενείς έχουν αυξηθεί αρκετά φέτος λόγω της γρίππης,ενώ σε πολλά νοσοκομεία, διαμορφώνονται ειδικές κλινικές όπου εισάγονται μόνο ασθενείς με Γρίππη Α... Το ξαναλέω πρωταρχικός σκοπός του γιατρού είναι να προστατεύσει και να θεραπεύσει τον ασθενή και όχι να αποκαλύψει τις συνομωσίες. Είναι αλήθεια ότι ο Ραμσφελντ έχει μετοχες και βγάζει πολύ χρήμα από το συγκεκριμένο παιχνίδι,όπως και με την γρίππη των πτηνών παλιότερα,αλλά οι γιατροί πρέπει να αντιμετωπίζουν την γρίππη και όχι να ψάχνουν στοιχεία για τον ραμσφελντ... αυτά πρέπει να τα κάνουν άλλοι! Όσο αφορά για την αντιμετώπιση του ιου, ένας από τους πιο αναγνωρισμένους ισπανούς λοιμωξιολόγους, δήλωσε πριν λίγο σε διάλεξη του ότι δεν είναι σίγουρος ότι η οσελταμιβίρη (ουσία του tamiflu) είναι πιο αποτελεσματικό από τη Ζαναμιβίρη (άλλη αντιική ουσία), και ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται και οι 2,και όχι μόνο το ταμιφλού... Απλά και επιστημονικά, προσπαθώντας ίσως να ανατρέψει λίγο την αβάντα που δίνουν όλοι στο ταμιφλου. Όπως και να έχει όμως κανείς δεν πρέπει να χρησιμοποιεί αντιικά χωρίς να του τα δώσει ο γιατρός του! Τα φάρμακα δεν είναι καραμέλες! Αν έχετε συμπτώματα γρίπης, επισκεφθείτε το κέντρο υγείας σας, καλύτερα, ή αν δεν είναι ανοιχτό, τότε επισκεφθείτε το εφημερεύον νοσοκομείο!

Για τα εμβόλια

Υπάρχει μεγάλη παραφιλολογία γύρω από τα εμβόλια... πολλοί λένε ότι είναι επικίνδυνα κτλ... επιτρέψτε μου ένα προσωπικό σχόλιο... το κάπνισμα το αλκοόλ και τα ναρκωτικά είναι πολύ πιο επικίνδυνα αλλά κανείς δεν ασχολείται τόσο πολύ μαζί τους... Ειδικά καπνιστές που προκαλούν μεγάλο κακό στους παθητικούς καπνιστές με τον καπνό τους, αλλά αδιαφορούν για αυτό, όπως και οι δήθεν σωστοί που αδιαφορούν,ή ακόμα χειρότερα ασελγούν σωματικά και ψυχικά σε πολύ κοντινά τους πρόσωπα δημιουργώντας κατάθλιψη και τάσεις αυτοκτονίας σε αυτά, είναι οι τελευταίοι που πρέπει να το παίζουν ευαισθητοποιημένοι... κλέινω το προσωπικό σχόλιο και προχωράω... Η αλήθεια είναι ότι όσο ασφαλές ή ανασφαλές είναι το εμβόλιο της εποχιακής γρίππης κάθε χρόνο, άλλο τόσο είναι και το συγκεκριμένο... ίσως οι έρευνες να μην είναι τόσο πολλές ακόμα,άλλα αν δούμε τα αποτελέσματα,στην Σουηδία έχουν εμβολιαστεί εκατομμύρια άνθρωποι και είχαμε επιπλοκές,ελαφρίες κατά πλειοψηφία, σε περίπου 300... Στην Ιατρική πρέπει να συγκρίνουμε το κέρδος και την ζημιά... και τα νούμερα λεν ότι αντισώματα αναπτύσσουν περίπου 98% των εμβολιασμένων ενώ σοβαρές παρενέργειες μπορεί να έχουν πολύ λιγότεροι του 1%... δεν γίνεται να αφήσεις τον κόσμο απροστάτευτο σε έναν καινούριο ιό, για ένα υπερβολικά μικρό ποσοστό επιπλοκών. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν γενικό αίσθημα αδιαθεσίας, πόνος, κεφαλαλγία, κόπωση, εφίδρωση σε ένα 10% περίπου, αλλά σε ελαφριά μορφή και για λίγες ώρες μετά τον εμβολιασμό. Ναυτία και ρίγη,ευερεθιστότητα, υπνηλία και διάρροιες,είναι σχετικά πιο σπάνιες. Ακόμα πιο σπάνιες είναι ανεπιθύμητες ενέργειες όπως αγγειίτιδες και νευρολογικές διαταραχές, οι οποίες όμως αντιμετωπίζονται αν διαγνωστούν έγκαιρα! Guillan Barre,σύμφωνα με τις επίσημες μελέτες δεν παθαίνουν ούτε 1 στο 1.000.000 σε αντίθεση με το τι μπορεί να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, και βασίζεται κυρίως σε κάποια στοιχεία του 1976 στις ΗΠΑ (όπου όντως υπήρχε αυξημένη συσχέτιση – περίπου 1 στους 100.000 - ,αλλά ποτέ δεν έχει ξανααναφερθεί κάτι σχετικό), που από τότε η Ιατρική έχει κάνει τεράστια άλματα!

Ποιοι ΠΡΕΠΕΙ να το κάνουν

Άτομα με χρόνιες ασθένειες, μικρά παιδιά, και έγκυες για να προστατευτούν οι ίδιοι και τα παιδιά, και σίγουρα οι επαγγελματίες υγείας, και όσοι ασχολούνται με την υγιεινή ή με πολύ κόσμο. Είναι τουλάχιστον ανεύθυνο να είσαι γιατρός και να είσαι απροστάτευτος απέναντι σε έναν ιο που ξέρεις ότι μεταδίδεται εύκολα... Αν κολλήσεις τον ιο, μέχρι να εμφανίσεις συμπτώματα, μπορεί να τον μεταδώσεις σε αρκετούς συναδέλφους, και σε πολλούς ασθενείς... αυτά τα πράγματα δεν είναι για να παίζουμε σπιτάκια... ειδικά όταν δεν επαρκούν οι ήδη υπάρχοντες γιατροί και αναγκάζονται να κάνουν εφημερίες 24ωρες κάθε 3-4 μέρες... δεν υπάρχει η πολυτέλεια να αρρωστήσουμε τους μισούς... δεν μιλάω για την πιθανότητα του ένας γιατρός να κολλήσει γρίππη, και να είναι ασυμπτωματικός και να την μεταδώσει σε ασθενή με προβλήματα και να του δημιουργήσει προβλήματα! Εκεί ο γιατρός είναι για κρέμασμα!!! Το ότι οι γιατροί στην Ελλάδα δεν κάνουν το εμβόλιο θεωρείται μαγκιά από κάποια μπλογκ ή από κάποια ΜΜΕ... Βέβαια... οι δικοί μας ξέρουν, ενώ οι Σουηδοί,Άγγλοι,Καναδοί κτλ είναι ηλίθιοι που το έκαναν και πρόβατα! Α ρε κούνια που μας κούναγε... Εξηγώντας μάλιστα στον καθηγητή παθολογίας εδώ, το σκηνικό που γίνεται στην Ελλάδα με όλους τους «Επαναστάτες» γιατρούς που αρνούνται να εμβολιαστούν το χαρακτήρισε ως τουλάχιστον ανεύθυνο και χωρίς λογική... Κλείνω αυτό το κεφάλαειο με τα λόγια του κου Γιώργου Κιοσέ στην Ελευθεροτυπία... «Στη σημερινή εποχή όπου βιώνουμε ένα περιβάλλον αναδυόμενου κινδύνου, όπως η αύξηση της μετανάστευσης, οι αυξημένες μετακινήσεις, η αντοχή των μικροβίων και των ιών, η γήρανση του πληθυσμού, η αυξανόμενη επιβίωση ασθενών ευάλωτων σε λοιμώξεις (λόγω σοβαρών παθήσεων), η λήψη προληπτικών μέτρων δεν μπορεί παρά να χαρακτηρίζεται εκ των ων ουκ ανευ. Και ο εμβολιασμός αποτελεί το μεγαλύτερο επίτευγμα για τη δημόσια υγεία των βιομηχανικών και προηγμένων χωρών στον 20ό αιώνα.»

Ποιοι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να το κάνουν

Όσοι είχαν παλιότερα αλλεργικές αντιδράσεις σε εμβόλιο, και όσοι έχουν αλλεργίες στα συστατικά του εμβολίου. Επίσης όσοι έχουν ενεργό λοίμωξη,ή όσοι έχουν συμπτώματα γρίπης θα πρέπει να το αναβάλουν για κάποιες μέρες τουλάχιστον...

Για όλους τους υπόλοιπους το θέμα είναι καθαρά προσωπικό. Με τόσα κινδυνολογικά που ακούγονται, και με τον ελάχιστο χρόνο που διαθέτει ο καθένας για να ψάξει αυτά τα πράγματα, λόγω του ότι πρέπει να δουλεύει 10-12 ώρες τη μέρα για να τα βγάλει πέρα, είναι αρκετά λογικό πολλοί να φοβούνται!
Θεωρίες συνομωσία, παραπληροφόρηση και πραγματικότητες...

Ο κόσμος έχει μια τάση πάντα προς την καχυποψία, και έτσι οποιαδήποτε παρενέργεια δημιουργείται σε κάποιον λίγο μετά τον εμβολιασμό θα την συνδέει με το εμβόλιο... είναι όμως πραγματικά έτσι; Για να σας δώσω να καταλάβετε... πριν λίγες μέρες ήρθε στην εφημερία μία γυναίκα με ασθματική κρίση...μου είπε ότι την έπιασε μόλις έφαγε ένα σάντουιτς με κοτόπουλο και προσπαθούσα σαν χαζός να σκεφτώ πως μπορεί να συνδέεται το κοτόπουλο ή η μαγιονέζα κτλ με ασθματική κρίση... λίγο αργότερα που πήρα ήρεμος το ιστορικό της, μου είπε ότι ενώ ξέρει ότι είναι ασθματική καπνίζει 2 πακέτα περίπου την ημέρα.... κι αντί να πει ότι την έπιασε κρίση επειδή έχει τάσεις αυτοκτονίας (μόνο έτσι μπορείς να ερμηνεύσεις έναν ασθματικό που καπνίζει 2 πακέτα ημερησίως...) είπε ότι έφταιγε το σάντουιτς κοτόπουλου... Αν είχε κάνει το εμβόλιο για την γρίππη εκείνο το πρωί, ίσως να το συνέδεε με αυτό και να ανέβαζε και βίντεο στο youtube μετά! Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν παρενέργειες από τα εμβόλια... σίγουρα υπάρχουν, όμως πρέπει να κοιτάμε τα επίσημα στοιχεία και όχι τα κινδυνολογικά και ανεπίσημα που γενικά και αόριστα συσχετίζουν θανάτους και παρενέργειες με τα εμβόλια χωρίς να υπάρχει πραγματικά συσχετισμός. Και θάνατοι θα υπάρχουν σε πολύ σπάνια νούμερα, και σοβαρές παρενέργειες... όπως σε όλα τα εμβόλιο... όμως οι πιθανότητες είναι Ιδιαίτερα μικρές. Ίσως να είναι λίγο πιο μεγάλες στο συγκεκριμένο εμβόλιο,άλλα δεν θα πεθάνει ξαφνικά όλος ο κόσμος!

Επίσης υπάρχουν πολλοί στο διαδίκτυο που είτε από αφέλεια είτε σκόπιμα για χρηματικό όφελος δημιουργούν πανικό και διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες. Κοινός παρονομαστής σχεδόν όλων είναι ότι δεν λεν επιστημονική ιδιότητα...

Για παράδειγμα κυκλοφορεί ένα κείμενο που λέει για τα δεινά του εμβολίου κτλ κτλ και λέει με έντονα γράμματα ότι ήδη το έχουν απαγορέψει καμιά 10αρια ευρωπαϊκές κυβερνήσεις,ανάμεσα σε αυτές, και η ισπανική και η σουηδική... μέγα ψέμα,γιατί ξέρω ότι σε αυτές τις 2 είναι ήδη εν ενεργεία ο εμβολιασμός... Για την Ισπανία το ξέρω γιατί είμαι εδώ, και οι περισσότεροι γιατροί στο νοσοκομείο μου το κάνουν, εκτός και αν έχουν ήδη περάσει την γρίππη, όσο για την Σουηδία, μόνο απαγόρευση δεν υπάρχει. Φίλη που είναι στη Σουηδία για ειδικότητα (και περιμένουμε να αρχίσει μπλογκ σύντομα...)με ενημέρωσε ότι ήδη έχει εμβολιαστεί το 25% του πλυθησμού...

Ακόμα πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα... κυκλοφορεί βίντεο με μια κυρά Αλισον Τζοουνς που αυτοαποκαλείται ερευνήτρια εμβολίων για μπόλικα χρόνια και ... «ενημερώνει» για τους τραγικούς κινδύνους που παραμονεύουν στα εμβόλια κτλ... Μόλις δει κάποιος το βίντεο θα σκεφτεί ότι αφού τα λέει αυτά μια επιστήμονας έτσι θα είναι... Αν κοιτάξουμε όμως το βιβογραφικό της θα δούμε ότι δεν έχει σπουδάσει τίποτα σχετικό με εμβόλια (δηλαδή ιατρική, βιολογία, μικροβιολογία κτλ). Έχει σπουδάσει όμως (και στα περισσότερα βάζει σπουδές 1 ή 2 χρόνων οπότε προφανώς δεν ήταν πλήρεις... ) περιβαλλοντολογικές επιστήμες, αστρολογία, μετεωρολογία, γεωλογία, καλές τέχνες και... χορό!!!! Και πάνω από όλα, έχει εταιρεία με εκδόσεις!!!!!! Αυτή η κυρία λοιπόν με τις... τόσο μεγάλες γνώσεις προσπαθεί να σώσει τον κόσμο από τα κακά εμβόλια, αλλά φυσικά στο τέλος σε προωθεί στο site όπου πουλάει βιβλία κτλ. Υπάρχουν πάρα πολλοί απατεώνες που παίζουν με την υγεία και παραπληροφορούν τον κόσμο για να βγάλουν χρήματα είτε με βιβλία κτλ είτε πουλώντας «εναλλακτική ιατρική» όπως φραπελιά, κουβέρτες που θεραπεύουν τον καρκίνο και διάφορες τέτοιες απατεωνιές, και δυστυχώς πάρα πολύς κόσμος τους πιστεύει. Σε αυτό βέβαια φταίνε και αρκετοί γιατροί που κάνουν τον κόσμο να χάνει την εμπιστοσύνη προς τον γιατρό,με τις πράξεις τους! Όπως και να έχει, καλό είναι να κοιτάμε λίγο το έργο και το βιογραφικό του καθενός, πριν εμπιστευθούμε τον κάθε άσχετο για την υγεία μας!

Άλλο ένα που θέλω να τονίσω είναι ότι καλές οι εικασίες κτλ αλλά για σκεφτείτε κι απτην άλλη μεριά... πιο ασφαλιστικό σύστημα συμφέρει να γεμίσει με αρρώστους;;; Αν αύριο ξαφνικά έχουμε 100.000 σοβαρές παρενέργειες από εμβόλια στην Ισπανία ή την Ελλάδα πάει η οικονομία... διαλύθηκε! Καμία ασφαλιστική και κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν θα βόλευε αυτό... τις φαρμακευτικές τις βολεύει οι άρρωστοι να έιναι αρκετά άρρωστοι ώστε να ξοδεύουν χρήματα... και το κράτος αρκετά καλά να πληρώνει! Καμιά φαρμακευτική δεν βολεύει ένα κράτος χωρίς λεφτά, ή μείωση του πληθυσμού άρα και των αρρώστων...

Κλείνωντας και αυτό το ζήτημα αναφέρω κάποιους αριθμούς θανάτων: από τη νέα γρίππη έχουμε κάτι πάνω από 5.000 θανάτους ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, ενώ οι πιαθανοί συσχετισμένοι θάνατοι με το εμβόλιο είναι σε χαμηλά διψήφια. Την ίδια στιγμή, ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΗΠΑ, ετησίως έχουν πάνω από 600.000 θανάτους από καρδιαγγειακά, κοντά στις 600.000 από καρκίνους, πάνω από 100.000 από εγκεφαλικά, όπως και από πνευμονοπάθειες, όπως και από ατυχήματα... και μία ακόμα μεγάλη λίστα από αιτίες πιο απειλητικές από τη νέα γρίππη και το εμβόλιο της. Αν τα ΜΜΕ και οι κυβερνήσεις νοιάζονται για την υγεία, θα έπρεπε να ασχολούνται περισσότερο με αυτά...
Τέλος,για να κλείσω και το ποστ, εγώ εμβολιάστηκα, για τους λόγους που προανέφερα ότι κατά την άποψη μου πρέπει να εμβολιαστεί το προσωπικό πο δουλεύει στα νοσοκομείο ή γενικότερα σε χώρους υγιεινής ή χώρους πολυσύχναστους. Το τι θα κάνει ο καθένας όμως είναι καθαρά δική του απόφαση και είναι σεβαστή,αρκεί να γνωρίζει την ευθύνη των αποφάσεων του. Όπως και να’χει, ο ντόρος που γίνεται για τον Η1Ν1, όπως και για το εμβόλιο, είναι υπερβολικός σε σχέση με τον κίνδυνο τους. Στην Ελλάδα έχουμε 5.000 θανάτους ετησίως από τροχαία μόνο ενώ από τη νέα Γρίππη, θα έχουμε λιγότερους ενώ από το εμβόλιο πιστεύω ελάχιστους (αν θα έχουμε...) Αυτή την στιγμή, το κράτος, όπως και τα ΜΜΕ θα πρέπει να επικεντρωθούν σε απλά πράγματα από τα οποία υποφέρουν και πεθαίνουν εκατομμύρια συνάνθρωποι μας όπως τα καρδιαγγειακά, και ο διαβήτης, ή η χολέρα και η φυματίωση στις πιο φτωχές χώρες. Τέλος, για να είμαστε μέσα στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος του να νοσήσουμε από Γρίππη Α, ή του να έχουμε παρενέργειες αν αποφασίσουμε να εμβολιαστούμε ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟΥ ΝΑ ΚΑΠΝΙΖΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΣ,ΝΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΑΜΦΙΒΟΛΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΟΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, ΝΑ ΠΙΝΟΥΜΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ,ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΧΡΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ, Ή ΝΑ ΟΔΗΓΟΥΜΕ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ,Ή ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΙ. Στα πρώτα είναι σχεδόν 100% σίγουρο ότι θα οδηγηθείς σε άσχημες και ίσως μη αναστρέψιμες καταστάσεις, ενώ στο τελευταίο έχεις αρκετές πιθανότητες να πάθεις κάτι τραγικό... Αυτά θα πρέπει να κοιτάξουν να λύσουν πρώτα οι εξουσίες αυτού του τόπου... Αν λυθούν τα καθημερινά αλλά τόσο επικίνδυνα, τότε θα αξίζει να ασχολούμαστε τόση ώρα και να ξοδεύουμε τόσο χρήμα για μία ίωση. Για να αλλάξεις τον κόσμο πρέπει πρώτα να αλλάξεις τον εαυτό σου και τους γύρω σου,αλλιώς δεν γίνεται τίποτα!

Να είστε όλοι καλά! Αν βοήθησα έστω και έναν να αποκτήσει πιο καθαρή εικόνα για το ζήτημα, το ποστ θεωρείται πετυχημένο ;)

15 σχόλια:

 1. Καλημερα Δημοσθενη.
  Πολυ καλο το κειμενο σου, απο την αποψη οτι ειναι ενα κειμενο γραμμενο προπαντων νηφαλια.

  Εγω εχω καποιες αποριες σε σχεση με το εμβολιο και την πανδημικη γριπη (μπορει να γραψω και χαζα πραγματα για ενα γιατρο, αλλά πως αλλιως θα καταλαβω αν δε ρωτησω;).
  α) Γραφεις εδω: "...και όσοι έχουν αλλεργίες στα συστατικά του εμβολίου".
  Συγνωμη, αλλά δεν μπορω να ξερω ποια ειναι τα συστατικα του εμβολιου.
  Επισης καποιος ο οποιος ειναι αλλεργικος στο αυγο, μπορει να κανει το εμβολιο αυτο;

  β) Αν καποιος εχει κανει το εμβολιο για την εποχικη γριπη, μπορει να κανει και το εμβολιο για την πανδημικη ή αυτα τα δυο δεν μπορει να γινονται;

  γ) Το εμβολιο για την εποχικη καλυπτει σε καποιο βαθμο και την πανδημικη ή οχι;
  Δλδ αν καποιος εχει κανει το εμβολιο της εποχικης ειναι πιο καλα "προστατευμενος" απο τον ιο της Η1Ν1 απο καποιον που δεν κανει κανενα εμβολιο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλημέρα Αντώνη και σ'ευχαριστώ για το σχόλιο!

  Όσο για τα πράγματα που ρωτάς, ας τα πάρουμε 1-1

  α)Αν είσαι αλλεργικός στο αυγό πρέπει να ρωτήσεις τον γιατρό σου πρώτα, αν έχει φτάσει στη χώρα μας κάποια παρτίδα εμβολίου για αλλεργικούς στα αυγά (είναι αρκετοί στον κόσμο...) και αυτό γιατί τα περισσότερα εργαστήρια παρασκευής εμβολίων χρησιμοποιούν αυγά, γιατί τους βγαίνει σαφώς πιο φτηνά, αλλά παρασκευάζονται και ειδικά εμβόλια για αλλεργικούς... αν θυμάμαι καλά, για τη νέα γρίπη θα φτιάξει εμβόλιο για αλλεργικούς η novartis αλλά δεν είμαι και σίγουρος... Όσο για τα υπόλοιπα συστατικά του εμβολίου, αν ήσουν αλλεργικός θα το ήξερες ήδη λόγω των εμβολιασμών που έχεις κάνει μέχρι τώρα στη ζωή σου. Σε κάθε περίπτωση όμως, αν εμβολιαστείς, πρέπει να είσαι σε επιφυλακή το πρώτο 12ωρο και σε περίπτωση που ο οργανισμός σου "πέσει" πολύ, να πας γρήγορα στο εφημερεύον νοσοκομείο.

  β και γ) Βασικά το ένα εμβόλιο δεν καλύπτει το άλλο. Φέτος ακούγεται ότι να κολλήσεις Α έχει 5πλασιες πιαθανότητες από την εποχιακή,ώς τώρα,οπότε αν θες να προστατευτείς πλήρως τα κάνεις και τα 2, με προτεραιότητα την Α, κατά την προσωπική μου άποψη. Το φετινό εμβόλιο για την εποχιακή περιέχει και ένα στέλεχος H1N1, όχι όμως αυτό που προκαλέι την πανδημία,οπότε δεν προστατεύει απο αυτήν. Αντίστοιχα το πανδημικό εμβόλιο φτιάχτηκε μόνο για την πανδημική γρίπη και όχι για την εποχιακή. Η μόνη αμφιβολία μου είναι για το αν θα πρέπει να μεσολαβήσει κάποιο μεσοδιάστημα ημερών ανάμεσα στους 2 εμβολιασμούς και ποιο πρέπει να είναι αυτό, για αυτό όμως ρώτα καλύτερα τον γιατρό σου.

  Ελπίζω να σε κάλυψα στον βαθμό που μπορούσα!

  Καλή σου μέρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καλημέρα Δημοσθένη,

  Πολύ καλό το σχόλιό σου, ελπίζω ότι πολλοί αμφιταλαντευόμενοι θα πεισθούν διαβάζοντας το να κάνουν το εμβόλιο.

  Με τήν άδειά σου Θά τό αναρτήσω και εγώ στήν σελίδα μου.
  Καλημέρα από τον Πειραιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλησπερα φιλε Δημοσθενη!εκπληκτικη αναρτηση
  πολυ κατατοπιστικη,απαντησες σε ολα τα ερωτηματα που ευλογα μας απασχολουν για αυτο το θεμα κ κυριως με τις απαντησεις σου στον Αντωνη με καλυψες μεχρι τελους κ εμενα..
  νασαι καλα φιλαρακι
  καλο Σκ να εχεις!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Φιλε Πειραιώτη σ'ευχαριστώ!
  Είναι χαρά μου να το αναδημοσιεύσεις, δεν χρειάζεται άδεια!
  Το μόνο που δεν μου αρέσει είναι να παίρνουν τα ΜΜΕ πληροφορίες από τα μπλογκ χωρίς καν να αναφέρουν πηγή... Με τους μπλογκερς ίσα ίσα, είναι καλό να αναπαράγουμε κάτι ενδιαφέρον, όποτε το βρίσκουμε!
  Καλά να περνάς, και καλά ξεμπερδέματα με αυτούς που θελουν να σου πάρουν το nick!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Laplace thanks ρε φίλε!!!
  Νασαι καλά κι εσύ!
  Περιμένουμε νέα ανάρτηση ;)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Εγώ θα αρχίσω απ' το τέλος της ανάρτησής σου. Έγραψες συγκεκριμένα: "Αν βοήθησα έστω κι έναν να αποκτήσει πιο καθαρή εικόνα για το ζήτημα, το ποστ θεωρείται πετυχημένο". Μα αυτό φίλτατε Δημοσθένη, δεν έπρεπε να το γράψεις, πετυχημένη είναι η ανάρτηση εξορισμού, με το που αποφάσισες να την κάνεις!

  Πραγματικά, φίλε μου, βοήθησες πολύ γιατί μίλησες μια δύσκολη κι ίσως ακατάληπτη γλώσσα, αυτή της αλήθειας! Είναι η γλώσσα που οι περισσότεροι σήμερα την αποφύγουν είτε γιατί είναι αδαείς, είτε γιατί διστάζουν, είτε γιατί έχουν "άλλα" συμφέροντα!

  Εύσημα, εύγε, μπράβο και συγχαρητήρια για την ανάρτησή σου! Συνέχισε έτσι. Και καλή επιτυχία και στις σπουδές σου αλλά και στις όποιες άλλες προσωπικές σου φιλοδοξίες (και μην ξεχνάς τη μουσική. Σήμερα, όλο το παγκόσμιο μουσικό στερέωμα έχει ανάγκη από μουσικούς!)...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. εγω να κανω μια ερωτηση..
  αληθευει οτι αλλαξαν τον ορισμο της πανδιμιας,μονο και μονο για να θεωρησουν οτι εχουμε πανδιμια απο την νεα γριπη?
  ασχετος ειμαι και ακουω τι λεει ο καθενας για το εμβολιο,και προσπαθω να βγαλω ακρη..αλλα,να σου πω κατι,μπορει και να ετυχε,αλλα το καλοκαιρι τα ιδια μας ελεγαν και ακομα χειροτερα ελεω τουρισμου,προσωπικα ομως βρεθηκα διπλα σε αναριθμιτους τουριστες,και δεν κολλησα τιποτα..Μπακαλιστικος λογος να μην το κανω,αλλα σκεφτομαι με την κοινη λογικη γιατι δεν ειμαι γιατρος,και συγκρινω αυτα που λενε στην τιβι και στο ιντερνετ με την καθημερινοτητα μου..
  και αφου λοιπον αυτη η γριπη ειναι και πιο ελαφρια απο την κανονικη,γιατι τοσος ντορος,και γιατι να το κανω εγω,αφου δεν ειμαι ευπαθει ομαδα ή δεν εχω αλλο προβλημα υγειας??
  κατα τα αλλα,πολυ καλη αναρτηση,επιτελους και καποιος σχετικος με το θεμα...αλλα και παλι δεν μπορω να παω να το κανω...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Διάττων ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και τις ευχές! Εννοείται πως ως μουσικός δεν γίνεται να ξεχάσω την μουσική... απλά όταν έχεις έντονο πρόγραμμα και δεν έχεις και τα μέσα (στην Τενερίφη που είμαι για Εράσμους δεν έχω τύμπανα...) το αφήνεις λίγο, αλλά σίγουρ με την πρώτη ευκαιρεία ξαναμπαίνεις στον μαγικό κόσμο...
  Καλύ συνέχεια και να συνεχίσεις να μας δινεις όμορφες μουσικές - και όχι μόνο - αναρτήσεις!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Αναρχόβλαχε, δεν ξέρω πως ακριβώς ισχύει ο συναγερμός της πανδημίας...
  Η αλήθεια είναι πάντως ότι νοσεί μπόλικος κόσμος.
  Στο νοσοκομείο που είμαι εγώ, πλέον έχουν αδειάσει 2 κλινικές για να βάζουν γρίπες Α (στην μια ενηλικους και στην άλλη παιδιά).
  Αν όμως εσύ δεν δουλεύεις σε νοσοκομείο, και δεν έχεις προβλήματα υγείας, τότε κάνε όπως νομίζεις!
  Το πολύ πολύ να μείνεις στο κρεβάτι για κανα 5ημερο. Ασχημη εμπειρία, αλλά όχι και του θανατά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Δευτερολογώ γιατί είναι αυτή η ιδαίτερη προτίμηση που έχω στη μουσική που μου υπαγορεύει να στο πω: Όταν θα παίζεις μουσική να παίζεις και λίγο Blues! (συγνώμη που δεν είναι αυτό το θέμα της σημερινής ανάρτησής σου, αλλά επειδή μιλήσαμε και λίγο πριν για μουσική)...

  Καλό βράδυ φίλε μου...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Πολύ καλό το ποστ, ευχαριστούμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Μπράβο!!!!!

  Εγώ πρώτη φορά έκανα το εμβόλιο της εποχιακής απλής γρίπης...και μετά εμφάνισα αλλεργία και τώρα είμαι με αντιβίωση και θα παώ σε μια βδομάδα από σήμερα για εξέταση...Μιλάμε για τρελή μαϊμου να θέλω να ξυστώ και να μην μπορώ...

  Αλλά ήθελα να σου πω ένα σκηνικό τρέλας...

  Χτες βόλτα μεσημεριανή και εκεί η φίλη μου που πήγε τουαλέτα ήταν μέσα στην τουαλέτα του μαγαζιού και μια μαμά με μικρό της παιδάκι όπου η γυναίκα ήταν τόσο φοβισμένη που έβαζε το μικρό παιδάκι να πλύνει τα χέρια του 3 φορές και στο τέλος το μάλωσε γιατί το μικρό άγγιξε την βρύση στην προσπάθειά του φυσικά να την κλείσει...


  Να είσαι καλά και μια όμορφη Κυριακή να έχεις!!!

  :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. @ Σοφία: Thanks! :)

  @ Μίου: Περαστικά σου!!! Όσο για το σκηνικό... υπερβολικούς έχει παντού! Παντού όμως! Κάποιοι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν που είναι τα όρια... Είναι για γέλια κάτι τέτοιοι,όντως!
  Thanks, μια χαρά θα περάσω! Είμαι στο αεροδρόμιο και περιμένω να πάω Βαρκελώνη :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευπρόσδεκτα τα σχόλια! Αρκεί να μην είναι Spam (γι'αυτά μπήκε η προέγκριση σχολίων!)