Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Ανάλυση του «El Clásico» εκ των έσω


Σίγουρα όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι ξέρουν το αποτέλεσμα του τελευταίου El Clásico, και πιθανότατα έχουν δει τις φάσεις αν όχι όλο το παιχνίδι. Σκοπός αυτού του post δεν είναι η περιγραφή του αγώνα, αλλά η περιγραφή παραλειπόμενων όπως τα έζησα εδώ στην Ισπανία, μαζί με ρεπορτάζ. Γιατί άλλο να ζεις το ΠΑΟΚ-ΑΡΗΣ στην Θεσσαλονίκη και άλλο στο Παρίσι… Ξεκινάμε λοιπόν!

Αρχικά στις τάξεις των Μερένγκες επικρατεί μεγάλη απογοήτευση! Το περασμένο Σάββατο δεν χάσαν μόνο το παιχνίδι! Χάσαν πολλά παραπάνω! Χάσαν την ευκαιρία να εκδικηθούν την Barça για το περσινό 2-6 μέσα στο γήπεδο τους. Χάσαν την πρωτοπορία στην μόνη διοργάνωση που τους είχε μείνει να παλεύουν για φέτος, και πλέον η Barça θα πρέπει να στραβοπατήσει σε 2 από τα 7 υπολειπόμενα ματς και η Μαδρίτη να τα πάρει όλα, πράμα σχεδόν απίθανο με την εικόνα που δείχνουν αυτή τη στιγμή αυτές οι 2 ομάδες. Αλλά ακόμα και να γίνει αυτό, το ηθικό των Μαδριλένων ήδη είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μιας και αποκλείστηκαν από κύπελλο και champions και στο πρωτάθλημα δέχτηκαν ηχηρό χτύπημα το Σάββατο. Τέλος βλέπουν να ζωντανεύει άλλος ένας εφιάλτης τους… μετά τις τελευταίες εμφανίσεις της Barça είναι αρκετά πιθανό να πάει στον τελικό του champions league, και αν το σηκώσει μέσα στο Μπερναμπέου θα είναι ότι χειρότερο για αυτούς.


Σε επίπεδο προπονητών, ο 40χρονος Πεπ Γκουαρντιόλα για άλλη μια φορά παρέδωσε μαθήματα προπονητικής, καταφέρνοντας να γίνει ο πρώτος προπονητής στην Ιστορία της Μπάρσα που νικάει 4 συνεχόμενες φορές την Ρεάλ Μαδρίτης στο πρωτάθλημα (μικρότερο κατόρθωμα από το ότι είναι ο μόνος που πήρε 6 κούπες μέσα σε ένα χρόνο, αλλά είναι και αυτό σημαντικό για τους καταλανούς).


Όσο αφορά την σύγκριση του Μέσι με τον Ρονάλντο, σας παραθέτω editorial αθλητικής εφημερίδας: «Τι λάθος να συγκρίνουμε τον Μέσι με τον Ρονάλντο! Τον Κριστιάνο θα έπρεπε να τον συγκρίνουμε με τον Ιμπραήμοβιτς. Ο Μέσι είναι άλλο πράμα, με το δικό του ιδιαίτερο ποδοσφαιρικό στυλ, που δεν έχουμε δει παρόμοιο τα τελευταία 20 χρόνια τουλάχιστον». Τα είπε όλα ο εκδότης! Εγώ απλά να προσθέσω ότι όσες φορές αντιμετώπισε τον Κριστιάνο ο Μέσι, σκόραρε 7 γκολ (απέναντι σε Μάντσεστερ και Ρεάλ) ενώ ο Κριστιάνο ακόμα δεν έχει σκοράρει απέναντι στην Μπάρσα.

Επίσης οι Πέδρο και Βίκτορ Βαλντές διεκδικούν πολύ σοβαρά θέση στην εθνική Ισπανίας, μιας και ο Πέδρο είναι από τους πιο αποτελεσματικούς επιθετικούς φέτος με 18 γκολ, έχοντας σκοράρει σε 6 διαφορετικές οργανώσεις (!!!) ενώ ο Βίκτορ Βαλντές είναι ο καλύτερος τερματοφύλακας στην Ευρώπη με μέσο όρο 0.61 παθητικό.

Τέλος, μπορούμε να πούμε ότι τα λεφτά είναι πολύ σημαντικά, αλλά δεν κερδίζουν τίτλους!!! Το περασμένο καλοκαίρι, η Ρεάλ Μαδρίτης ξόδεψε 280 εκατομμύρια ευρώ για μεταγραφές και η Μπάρσα μόλις 20, παίζοντας κατά βάση με παίκτες από την ακαδημία της οι οποίοι είναι δεμένοι σαν μια γροθιά σε αντίθεση με τα υπέρλαμπρα αστέρια της Ρεάλ τα οποία όμως ακόμα δεν φαίνεται να παίζουν ομαδικά. Από τότε η Μπάρσα έχει κατακτήσει 3 τίτλους (2 σούπερ καπ και το παγκόσμιο των συλλόγων) είναι πρώτη στο πρωτάθλημα νικώντας την Ρεάλ μέσα-έξω, και είναι στα ημιτελικά του Champions, ενώ η Ρεάλ ελπίζει μόνο στο πρωτάθλημα το οποίο όμως πλέον δεν εξαρτάται μόνο από αυτήν…

Τα λεφτά δεν είναι το παν! Χρειάζονται και άλλα πράγματα για να επιτύχει κάποιος! Και πρέπει να ευχαριστούμε αυτή την τεράστια Μπάρσα που μας το δείχνει αυτό!

7 σχόλια:

  1. καλησπερα φιλε
    σαφως κ στο ποδοσφαιρο τα λεφτα δεν ειναι το παν.
    η μπαρτσα δουλευει πολυ τις ακαδημιες,την δευτερη ομαδα κ κανει τρελες επενδυσεις εκει.αποτελεσπα αυτων ο μποχαν,ο μεσσι κ πολλοι αλλοι που εχουν παρει απο μικρους κ τους επλασαν παιχταραδες

    ροναλντο δεν υπαρχει..για εμενα ειναι τιτικα ποδοσφαιριστης..για μικρα ματς καλος ειναι..στα μεγαλα εξαφανιζεται..δεν συγκρινεται στο παραμικρο με τον μεσσι..

    η ρεαλ πρεπει να παρει τον μπενιτεθ ή τον χιτινγκ(αν κ πηγε εθνικη τουρκιας) ή τον μουρινιο για να φτιαξει ομαδα σε 2-3 χρονια..

    το πρωταθλημα παντως δεν τελειωσε.εχουμε τρομερα δυσκολο προγραμμα κ η αποσταση μας απο τους μαδριλενους ειναι μολις 3 ποντους..
    ειναι δυσκολο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ούτε εμενα μου αρέσει! Ένας κλαψιάρης είναι και σχετικά loser αφού δεν έχει πάρει και πολλούς τίτλους στην ζωή του με τις ομάδες που έπαιζε...
    Θυμάμαι ποσο το είχα απολαύσει όταν έκλαιγε στον τελικό απέναντι μας το 2004!!!
    Και ναι το πρόγραμμα είναι δύσκολο αλλα πέρσι μετά το φιάσκο του 2-6 στο μπερναμπέου, χασαν 4 mats με την ψυχολογία που είχαν!
    Σκέψου ότι πλέον βλέπουν τον προπονητή με ημερμηνία λήξης και ήδη σχεδιάζουν τις μεταγραφές του καλοκαιριού!
    Τέλος Πιστεύω ότι ο μουρίνιο δεν ταιριάζει στην Real γιατί με την προσωπικότητα που έχει θα μάλωνε με όλη την ομάδα. Όπως ο Ντούσκο στο γαύρο ένα πράμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ομαδα εκτος απο λεφτα, χρειαζεται και ομοιογενεια. Αυτο δεν μπορει να γινει ουτε με μεταγραφες μικρων παικτων (τυπου Φαν ντε Φαρτ πχ, που δεν κανει ουτε για να ξεσκονιζει τα παπουτσια του Ραουλ) ουτε με αλλαγη προπονητων λες και ειναι ελληνικη ομαδα.
    Αυτος ο Πελεγκρινι πολυ μουφα μου φαινεται, για τετοιο επιπεδο.

    Τον πορτογαλο δεν τον σχολιαζω καν, ποτέ δεν μου αρεσε.

    Καλησπερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @αντωνης: Εννοείται πως συμφωνώ με όσα λες!
    Ακόμα και ο Κακά όμως που αξίζει πολλά σαν μονάδα δεν έχει δέσει με την Real και αποδίδει ελάχιστα φέτος.
    Τα εκατομμύρια από μονα τους δεν φέρνουν τίτλους, τέλος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μετά το καλώς σε βρήκα, θα μου επιτρέψεις να πω για το προηγούμενο ποστ, μιας και από αθλητικά δεν έχω ιδέα και δεν αντέχω να διαβάζω.
    Ο σύζυγος και ο γιός είναι αρκετοί στο σπίτι μας γι αυτό.
    Λέω λοιπόν για τα ηλεκτρονικά κεριά, αυτή η εξέλιξη θα μας φάει.
    Όσο φεύγουμε από τα παραδοσιακά τόσο χανόμαστε στο διάστημα. Προτιμώ εκατό φορές να μην ανάψω...κερί.

    Η ΦΟΎΛΗ και εδώ νιαούρισε; παντού μέσα αυτό το κορίτσι.

    Σε χαιρετώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. θαλασσενια καλημέρα!

    Φυσικά κι εμενα μου αρέσει πιο πολύ το παραδοσιακό στυλ, γενικότερα απλά εδώ πόσταρα αυτό που είδα και μου έκανε εντύπωση!

    Και Ναι, τα νιαουρίσματα της Φούλης συνοδεύουν και αυτό το blog εδώ και λίγους μήνες! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευπρόσδεκτα τα σχόλια! Αρκεί να μην είναι Spam (γι'αυτά μπήκε η προέγκριση σχολίων!)