Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Μαζική άνοδος της δεξιάς στην Καταλωνία, αποτυχία της Αριστεράς και μείωση της αποχής.

Ο κύριος που βλέπετε στα αριστερά, ο Artur Mas θα είναι πιθανότατα ο νέος πρόεδρος της Καταλωνίας.

Πριν λίγο τελείωσε η καταμέτρηση και έτσι πλέον μπορούμε να μιλάμε επί του 100% των ψήφων. Στις κάλπες προσήλθαν 3.135.764 κάτοικοι της Καταλωνίας με την αποχή να πέφτει από 43,96% στο 40,05%. Τα λευκά ήταν το 2,94% ενώ τα άκυρα 0,69%.

Όπως είπα και στο προηγούμενο άρθρο στην Βουλή ήταν 3 δυνάμεις της αριστεράς που είχαν συμμαχήσει και σχημάτιζαν κυβέρνηση, και 3 της Δεξιάς. Και οι 3 της αριστεράς έπεσαν, 2 της Δεξιάς ανέβηκαν, 1 διατήρησηε τις δυνάμεις της και μπήκε στην βουλή άλλο 1 κόμμα με δεξιά ιδεολογία. Πιο συγκεκριμένα επί των 135 βουλευτών του κοινοβουλίου η σύνθεση θα είναι η εξής:

Το CiU, η καταλανική δεξιά που παραδοσιακά ήταν πρώτο θα έχει 62 βουλευτές, 14 παραπάνω από την προηγούμενη φορά, έχοντας σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία, και παίρνοντας την πρωτιά και στις 41 εκλογικές περιφέρειες της Καταλωνίας! Χρειάζεται 6 ακόμα ψήφους βουλευτών για να εκλέξει πρόεδρο και να κυβερνήσει... Πιθανότατα δεν θα είναι δύσκολο να τις βρει.

Το PSC (αντίστοιχο καταλανικό ΠΑΣΟΚ), που κυβερνούσε επί 7 χρόνια με την βοήθεια των υπόλοιπων αριστερών δυνάμεων, έπεσε σε ιστορικά χαμηλό με 28 βουλευτές έναντι 37 που είχε την τελευταία φορά.

Το PPC (αντίστοιχη Καταλανική ΝΔ), έπιασε ιστορικά υψηλά, με 18 βουλευτές αντί για 14 που είχε το 2006 και πέρασε 3η δύναμη αντί για 4η που ήταν πριν στο κοινοβούλιο.

Οι Καταλανοί πράσινοι  που επίσης συμμετείχαν στην κυβέρνηση έχασαν 2 έδρες, και πλέον έχουν 10 αντί για 12 αν και ανέβηκαν στην 4η θέση από την 5η που είχαν πριν σε εκλογική δύναμη.

Η Καταλανική Αριστερά είχε την μεγαλύτερη αποτυχία πέφτοντας από τους 21 στους 10 βουλευτές και ο αρχηγός της μίλησε περί εντυπωσιακής ήττας.

Η SI, αληλλεγγύη για την ανεξαρτησία, του Joan Laporta, μπήκε δυναμικά στην βουλή με 4 βουλευτές, προσπερνώντας και τους Ciutatans και ζητώντας από το CiU να δουλέψει για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας.

Οι Ciutatans, κράτησαν τους 3 βουλευτές τους, αλλά έπεσαν πλέον στην 7η θέση μέσα στην βουλή.

Τέλος 8η δύναμη, με 2,42 % μόλις 0,58% από την είσοδο στην βουλή, ήταν η PxC, ακροδεξιό κόμμα που ανέβασε ραγδαία το ποσοστό της,  που σαν βασικό στοιχείο της πολιτικής της είναι η απέλαση των μουσουλμάνων από την Καταλωνία κτλ.

Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν και διάφορες αναλύσεις για το νέο πολιτικό σκηνικό στην Καταλωνία αλλά και αφιερώματα στους "νικητές" των εκλογών!

Ρεπορτάζ: Dimos El Grec

8 σχόλια:

  1. Τελικά ...δεν ερέθισε ο διαφημιστικός οργασμός της Ιαπανίδας ,για το PSC....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χαχαχαχαχαχαχα!!!!
    Καλησπέρα Αυτομόρφωση!!!
    Φαίνεται πως ήταν πολύ ψεύτικος ο οργασμός :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλησπερα φιλε
    χαχαχα γελαω με τα σχολια
    το εβαλα κ στο eglimatikotita
    καλη εβδομαδα να εχεις φιλε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κάνε και καμιά μετάφραση (με την ευκαιρία σου :)))) από την El Pais (άρχισε ροή εγγράφων απο το wikileaks )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα και καλή βδομάδα φίλε Laplace!!!
    Σευχαριστώ για την αναδημοσιευση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτομόρφωση αν δω κατι ενδιαφερον που δεν εχει κυκλοφορησει ηδη θα το βαλω!
    Καλο βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα φίλε! Εκείνο το "Coordinadora Reusenca Independent (CORI)" τίποτα ε; Φαντάζομαι πως ακόμη και ο Βέργης (Έλληνες Οικολόγοι) θα ήταν υγιέστερη προσωπικότητα από τα στελέχη του. :P

    Γενικά, στην παρουσίαση των κομματικών παρατάξεων που έκανες στην προηγούμενη ανάρτηση, δε μου φάνηκε και πολύ δυνατή η καταλανική αριστερά στο σύνολό της (ή, απλά, δεν την έχουν οι Καταλανοί σε ιδιαίτερη εκτίμηση).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια σου και πάλι Skinlikesand!

    Το CORI έπιασε περίπου 7.000 ψήφους!! Δεν πήγε και άσχημα για τις μαλακίες που λένε...

    Ναι γενικά είναι πολύ πεσμένη η αριστερά εδώ στην καταλωνία. Και ειδικά τώρα που κυβερνάνε πολλά χρόνια συνεχόμενα έχουνε πέσει ακόμα παραπάνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευπρόσδεκτα τα σχόλια! Αρκεί να μην είναι Spam (γι'αυτά μπήκε η προέγκριση σχολίων!)