Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Καλή πρωτοβουλία των Βρετανών για την Δωρεά οργάνων!

Αν και γενικότερα στο θέμα της δωρεάς οργάνων συμφωνώ με τον Ionkorr όπως το έθεσε εδώ, πιστεύω ότι η παρακάτω πρωτοβουλία των Άγγλων είναι αρκετά αξιόλογη!

Μεταφράζω αποσπάσματα από την είδηση όπως δημοσιεύτηκε από το πρακτορείο AFP:

Θα ζητείται από τους βρετανούς οδηγούς να γίνουν δωρητές οργάνων.


Σε οποιονδήποτε θα κάνει αίτηση για να αποκτήσει δίπλωμα οδήγησης στην Βρετανία, θα του ζητείται αν θέλει να γίνει δωρητής οργάνων.


Το σύστημα που θα ξεκινήσει πιλοτικά τον Ιούλιο, θα ζητάει από τους νέους οδηγούς να δηλώσουν αν θα θέλουν να εγγραφούν στο εθνικό σύστημα δωρεάς οργάνων ή αν θέλουν να αναβάλουν την απόφαση τους για αργότερα. 


Οι αρχές ελπίζουν ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που επιθυμούν να δωρίσουν ζωτικά όργανα σε περίπτωση θανάτου τους. 


Η Anne Hilton, Υπουργός Δημόσιας Υγείας δήλωσε: "Έρευνες δείχνουν ότι ένας μεγάλος αριθμός κατοίκων του ΗΒ θα δώριζε με ευχαρίστηση ζωτικά όργανα για μεταμόσχευση, αλλά ακόμα δεν έχουν εγγραφεί στο εθνικό σύστημα".

Σχόλιο: Είναι κι αυτό ένα πρώτο βήμα, αν και όπως είπα πιστεύω ότι η λύση είναι αυτή που προτείνει ο Ionn στο πόστ του...

8 σχόλια:

  1. Επικροτώ απόλυτα αυτή τη πρωτοβουλία ,άλλωστε γιατί να πάνε χαμένα τα όργανα από τη στιγμή που μπορούν να σωθούν τόσα άτομα .Δεν συμφωνώ με την εκμετάλλευση ορισμένων ατόμων πάνω σ αυτό το θέμα .Την καλμέρα μου από την συννεφιασμένη και υγρή Καβάλα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή σου μέρα Εβελίνα!

    Ναι, μακάρι να γίνει αρκετά πιο ευρεία αυτή η πρωτοβουλία βέβαια σιγά σιγά! όλα όμως από κάπου πρέπει να αρχίσουν!

    Την καλημέρα μου από την ηλιόλουστη Βαρκελώνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ στο να γίνω αλλά έχω ακούσει απίθανες ιστορίες, και μια έχει πάρει μεγάλη διάσταση εδώ στο νησί!!
    καλησπέρα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα ΦΟΥΛΗ!

    Δεν ξέρω τι ιστορία κυκλοφορεί εκεί στο νησί αλλά δυστυχώς με την κατάσταση που επικρατεί στις μέρες μας με τα όργανα, έχουν γίνει διάφορα! Η μόνη λύση θα είναι να δίνουν όλοι τα όργανα τους και όποιος δεν θέλει, τότε να κάνει αίτηση ότι δεν συμφωνεί. Εκεί θα αλλάξει εντελώς το τοπίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θυμάμαι, Δήμο, που κάποτε που το είχαμε συζητήσει στο blog της Έλβας (πριν εξάμηνο ή παραπάνω), ήσουνα πολύ διστακτικός σε αυτό.

    Πολύ χαίρομαι που τώρα το πιστεύεις και το προωθείς.

    Είδες τι λέει η Φούλη?
    Ο καθένας φοβάται.

    Σου λέει: "αν πάω για ένα ασήμαντο περιστατικό στο νοσοκομείο και δουν ότι είμαι δωρητής, ποιός μου εγγυάται ότι δεν θα με καθαρίσουν για να μου πάρουν τα όργανα, όταν με αυτά γίνεται εμπόριο δισεκατομμυρίων δολλαρίων σε όλο τον Κόσμο??"

    (Βέβαια, αυτή είναι απίθανη περίπτωση αλλά ο καθένας δεν θέλει να ρισκάρει ούτε πιθανότητα 0,001% όταν πρόκειται για την ζωή του)

    Μόνη λύση είναι να καταργηθεί η λέξη "δωρισμός" και να αντικατασταθεί με την λέξη "υποχρέωση".

    Να μάθουν όλοι (από την σχολική ηλικία, με μαθήματα στο σχολείο) ότι το σώμα τους μετά θάνατον δεν τους ανήκει. Ανήκει στην "ζωντανή πάσχουσα Ανθρωπότητα".

    Μία παγκόσμια καμπάνια από τον ΟΗΕ ή τους "Γιατρούς δίχως Σύνορα" που να θέτει το ερώτημα (ατάκα):
    "Εσύ πέθανες. Η καρδιά σου που θέλεις να πάει? Στους πάσχοντες συνανθρώπους σου ή στα σκουλήκια?"
    (αν συνοδευόταν, επιπλέον, από μια εικόνα που στην μία πλευρά να είχε τον πανευτυχή ιαθέντα ασθενή και από την άλλη μια καρδιά να την τρώνε τα σκουλήκια σε ένα τάφο)
    θα ξεσήκωνε ένα παγκόσμιο κίνημα εκατομμυρίων ανθρώπων.

    Αλλά εσύ ξέρεις....

    Τα μεγάλα διεθνή κυκλώματα "Εμπορίας Ανθρωπίνων Οργάνων" και τα "Θρησκευτικά Ιερατεία" του Πλανήτη ποτέ δεν θα επιτρέψουν να γίνει τέτοια καμπάνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ποτέ μην λες ποτέ Ιοnn!
    Όντως σήμερα φαίνεται απίθανο αλλά ο κόσμος αλλάζει κι εγώ πιστεύω ότι κάποτε θα το καταφέρουμε κι αυτό.
    Και πολλά αλλά πράγματα που ίσως με την λογική φαντάζουν απλά, αλλά για όσους ακόμα έχουν την πολυτέλεια να σκέφτονται έστω και λίγο λογικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. καλημερα φιλε
    εξαιρετικη πρωτοβουλια κ μπραβο τους..

    για ελλαδα δεν ελπιζω τπτ Κ ΔΕΝ ΘΕΛΩ να αλλαξει κατι οσο η κατασταση ειναι οπως ειναι..
    για να εξηγηθω: οταν ο γιατρος σου ζηταει τουλαχιστον 1000 ευρω για μια απλη εγχειριση,οταν ο τραυματιοφορεας ζηταει 20ευρω,οταν η νοσηλευτρια ζηταει 50ευρω για να δεις τον δικο σου στην εντατικη,οσο υπαρχουν διαμαντοπουλου,γαπ,λοβερδοι,παγκαλοι,βενιζελοι κ σια κ οσο ειμαστε η πιο αναξιοκρατικη χωρα σε ολα κλπ κλπ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ..
    δεν θελω τα οργανα μου να γινουν υλικα εμποριου κακομαθημενων πλουσιων φλωρων..

    θελω να υπαρχει ενα αυστηρο πλαισιο οπου αυτος που δωριζει τα οργανα(κ αυτο να αποφασιζεται μετα την αποφοιτηση καθε παιδιου απο το λυκειο) να καθοριζει ενα αυστηρα στενο πλαισιο οπου μπορουν να πανε..πχ ΜΟΝΟ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΟ ΤΗΣ ΤΑΔΕ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ή ΜΟΝΟ ΣΥΓΓΕΝΗ ΜΟΥ ή ΜΟΝΟ ΑΠΟΦΟΙΤΟ ΙΑΤΡΙΚΗΣ κλπ.

    ξερω οτι αυτο δεν ειναι το σωστο αλλα στην ελλαδα,τι αλλο μπορουμε να κανουμε για να ειμαστε σιγουροι οτι τα οργανα μας δεν θα πουληθουν σε εχοντες που τα χουν αναγκη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σε καταλαβαίνω φίλε Laplace!
    Σψστά τα λες!

    Γι-αυτό λέμε ότι η μόνη λύση είναι η υποχρεωτική δωρεά οργάνων για να τελειώνει αυτή η ιστορία!
    Σε κανέναν δεν χρησιμεύουν τα όργανα του αφού πεθάνει. Μπορούν όμως να χρησιμεύσουν σε πολλούς ζωντανούς.
    Αυτή θα είναι και η τελική λύση αλλά δεν ξέρω σε πόσες δεκαετίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευπρόσδεκτα τα σχόλια! Αρκεί να μην είναι Spam (γι'αυτά μπήκε η προέγκριση σχολίων!)