Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Το κάπνισμα κοντά σε παιδιά τους προκαλεί Υπέρταση!!!

Μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα δημοσιευμένη  στο Circulation: Journal of the American Heart Association!

Είναι η πρώτη έρευνα στον κόσμο που δείχνει ότι το παθητικό κάπνισμα μπορεί να ανεβάσει την πίεση των παιδιών 4-5 ετών.

Ο Δρ. Giacomo D. Simonetti, καθηγητής παιδιατρικής του University of Berne στην Ελβετία, και επικεφαλής της έρευνας δήλωσε: «Η πρόληψη παθήσεων των ενηλίκων όπως το εγκεφαλικό και το έμφραγμα αρχίζουν κατά την διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Το κάπνισμα των γονέων δεν είναι αρνητικό μόνο για τους πνεύμονες των παιδιών αλλά θέτει σε κίνδυνο και την μελλοντική καρδιαγγειακή λειτουργία τους» .

Η Έρευνα έγινε σε 4.236 παιδιά, μ.ο. ηλικίας 5,7 ετών. Από τα παιδιά των οποίων οι γονείς κάπνιζαν, το 28,5% των καπνιστών ήταν οι  πατέρες,  το 20,7% οι μητέρες και 11,9% αμφότεροι οι γονείς.
Τα παιδιά με έναν γονιό καπνιστή είχαν 21%  πιθανότητες του να βρίσκεται η συστολική τους πίεση μέσα στο 15% των υψηλότερων τιμών ακόμα και μετά την ρύθμιση/προσαρμογή  άλλων παραγόντων επικίνδυνων για καρδιοπάθειες όπως το βάρος της γέννας, τον δείκτη μάζα σώματος και την υπέρταση των γονέων.

«Το παθητικό κάπνισμα άυξησε τον κίνδυνο του να έχουν τα παιδιά υψηλή πίεση, κοντά στα ανώτερα όρια, και κάποια από αυτά τα παιδιά είχαν ήδη υψηλή την πίεση τους.» δήλωσε ο καθηγητής.

Μετά από την διόρθωση άλλων  παραγόντων κινδύνου,  όπως γονείς με υψηλή πίεση, παιδί με χαμηλό βάρους γέννους, παχυσαρκία, και  πρόωρη γέννα, τα παιδιά καπνιστών γονέων είχαν σημαντικά μεγαλύτερες πιέσεις αίματος.

«Το κάπνισμα είναι ένας ακόμα παράγοντας κινδύνου. Η μέση αρτηριακή πίεση αυξήθηκε ανάλογα με τον αριθμό των συσορευμένων παραγόντων κινδύνου» είπε ο Δρ. Σιμονέτι.
  
Όταν η καπνίστρια ήταν η μητέρα αντί για τον πατέρα, η πίεση των παιδιών αυξανόταν περισσότερο. Αυτό οφείλεται πιθανότατα στο ότι οι μητέρες περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους.

Τέλος,  τα ευρήματα της έρευνας υποδεικνύουν πως  το να δημιουργείς χώρους αυστηρά χωρίς καπνό, και ιδιαίτερα στο σπίτι, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της καρδιαγγειακής υγείας όχι μόνο των ενηλίκων αλλά και των παιδιών.

Μετάφραση: Dimos El Grec

7 σχόλια:

  1. kalhspera file
    giayto makria apo to kapnisma oso mporoyme..
    se 10 xronia pisteyw oti oi kapnistes tha antimetwpizontai apo thn koinwnia san tous narkwmaneis..
    kala na pernas adelfe

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ευχαριστούμε πολύ :)

    http://hamomilaki.blogspot.com/2011/01/smoking-around-your-kindergartner-could.html

    Να έχεις μια Καλή και παραγωγική μέρα
    με αγάπη
    το χαμομηλάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προφανώς δεν χρειάζεται καμία έρευνα για να πιστούμε οτι το κάπνισμα δίπλα σε παιδιά βλάπτει τα παιδιά. Οι επιστήμονες καλά κα΄νουν και μας τα επιβεβαιώνουν.
    @Λαπλάς, σε δέκα χρόνια θα είμαστε όλοι ναρκωμανείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τσιγάρο ο εχθρός όλων τελικά!!
    Καλησπέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φιλαράκι Laplace στις πολιτισμένες χώρες δυστυχώς πλέον οι περισσότερες ασθένειες δεν προέρχονται από λοιμώξεις κτλ αλλά από τον τρόπο ζωής μας, και κυρίως από κάπνισμα, μεθύσια, ναρκωτικά, και άσχημη διατροφή.
    Μακάρι να αλλάξει η παιδεία και να συμμορφωθούμε γιατί δεν θα έλεγα ότι είμαστε παράδειγμα για τις επόμενες γεννιές....
    Και είναι κρίμα!
    Καλό σου βράδυ, φίλε!

    Χαμομηλάκι σ'ευχαριστώ για την αναδημοσίευση!
    Καλή συνέχεια με το blog!

    Καλύτερε δυστυχώς με τόσους βλάκες που κυκλοφορούν πρέπει να επιβεβαιώνονται τα πάντα επιστημονικά. Υπάρχει γιατρός καπνιστής που λέει ότι πρέπει να προσέχουμε κυρίως την διατροφή και το κάπνισμα δεν βλάπτει τόσο μιας και αυτος ειχε εναν παππου που εζησε μεχρι τα 105 αν και καπνιζε επειδή έτρωγε υγιεινα.... Μιλάμε για ηλιθιοτητα και αντιεπιστημονικοτητα φουλ! Οπότε ότι αποδεικνύεται επιστημονικά καλά είναι!
    Καλό σου βράδυ!

    Την Καλησπέρα μου στην ΦΟΥΛΗ!!!
    Σχεδόν όλων! Από όσο ξέρω το κάπνισμα προστατεύει στην Νόσο Crohn αλλά καλύτερα να βρεις άλλο τροπο να προστατευτεις αν εχεις Crohn παρα να πάθεις καρκίνο στα πνευμόνια!
    Καλό βράδυ και σε σένα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. εγω θα πω κατι τελειως ασχετο με την ερευνα
    απο τοτε που εκοψα το καπνισμα(σχεδον 6 μηνες πανε) εχω φρικαρει!
    δεν μπορω ουτε να το μυρισω,φρικαρω,ανακατευομαι και τετοια!η ψυχολογος μου λεει οτι ειναι obsessive compulsive disorder,ολα εκει τα αποδιδει η καμπια!
    παντως σοβαρα ειναι μεγαλη βλακεια η αυτοκαταστροφη ,και ποσο μαλλον οταν αυτο εχει επιπτωσεις και σε μικρα παιδια..

    καλο βραδυ!καλο διαβασμα!!!κουραγιο!!!!!!!!!!πιστεψε με,σε καταλαβαινω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπακαλιαρίνα για να το λέει αυτή κάτι παραπάνω θα ξέρει :Ρ

    Thanks που με καταλαβαίνεις! Τρελό λιώσιμο όμως.... να τελειώνει να γλυτώνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευπρόσδεκτα τα σχόλια! Αρκεί να μην είναι Spam (γι'αυτά μπήκε η προέγκριση σχολίων!)