Κυριακή, 3 Ιανουαρίου 2010

Κόψτε το κάπνισμα!!! Ακόμα και στα γεράματα σας σώζει!!!Σύμφωνα με μια έρευνα του UCLA, το κάπνισμα μπορεί να συμβάλει στην εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με το γήρας, ακόμα και μετά την ηλικία των 80!!! Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι η πρώτη αιτία τύφλωσης σε ηλικίες μεγαλύτερες των 65!
Που είναι το πρόβλημα;;;
Στο πίσω μέρος του ματιού υπάρχει ένα πολύ λεπτό στρώμα φωτοευαίσθητων νευρικών κυττάρων και ινών που λέγεται αμφιβληστροειδής χιτώνας. Μπορούμε και βλέπουμε γιατί το φώς καθώς εισέρχεται μέσα στο μάτι πέφτει πάνω στον αμφιβληστροειδή χιτώνα και μετατρέπεται σε ηλεκτρικό ερέθισμα το οποίο ο εγκέφαλός μας αντιλαμβάνεται σαν "εικόνα'.
Κοντά στο κέντρο του αμφιβληστροειδή χιτώνα υπάρχει μια μικρή περιοχή στο μέγεθος μπιζελιού που ονομάζεται ωχρά κηλίδα. Η ωχρά κηλίδα είναι υπέυθυνη για την αντίληψη της λεπτομέρειας στο κεντρικό μέρος της εικόνας που λαμβάνει ο εγκέφαλος. Για ναλειτουργήσει σωστά χρειάζεται αρκετό φώς και γι' αυτό λειτουργεί καλύτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Η υπόλοιπη περιοχή του αμφιβληστροειδή είναι υπεύθυνη για την περιφερική όραση. Είναι ευαίσθητη κυρίως στο χαμηλό φωτισμό και έτσι μπορούμε να βλέπουμε και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Εάν η ωχρά κηλίδα εκφυλιστεί για κάποιο λόγο, ο αμφιβληστροειδής γίνεται σαν μια φωτογραφική μηχανή με μια κηλίδα στο φιλμ. Το κεντρικό τμήμα του οπτικού πεδίου θολώνει και όλες οι λεπτομέρειες χάνονται. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας Υπάρχουν δύο τύποι εκφυλισμού της ωχράς. Στον "ξηρό" τύπο έχουμε ένα σταδιακό εκφυλισμό των κυτταρικών ιστών που αποτελούν την ωχρά κηλίδα και τα συμπτώματα εμφανίζονται πολλούς μήνες ή και χρόνια αργότερα.
Στην πιο σοβαρή μορφή την "ορρώδη" έχουμε οίδημα και συχνά αιμορραγίες κάτω από την ωχρά κηλίδα οι οποίες προκαλούν την εμφάνιση συμπτωμάτων σε πολύ λιγότερο χρόνο.
Αποτελέσματα μίας πρόσφατης έρυνας του UCLA αναφέρουν ότι μέχρι την ηλικία των 80 αυξάνεται λίγο (αν θεωρείται λίγο το 11% που δίνουν οι έρευνες) ο κίνδυνος τύφλωσης σε καπνιστές, όμως μετά την ηλικία των 80, ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται δραματικά...
Το blog συμβουλεύει... κόψτε το κάπνισμα!!! Θα γλυτώσετε την υγεία και την τσέπη σας!!!
Πηγές: eye-net.gr, American Journal of Ofthalmology

5 σχόλια:

 1. καλησπερα φιλε
  πολυ ενδιαφερον αρθρο
  ευτυχως δεν καπνιζα ποτε κ δεν καπνιζω...
  οπως εσυ να υποθεσω ε?

  καλη εβδομαδα φιλε
  καλο βραδυ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλά κάνεις και δεν καπνίζεις! Τα οφέλη είναι απειροελάχιστα σε σχέση με τις ζημίες...
  Ούτε εγώ καπνίζω, και φυσικά είμαι κατά, αν και δυστυχώς υπάρχουν πολλοί γιατροί που καπνίζουν...
  Καλή εβδομάδα να έχουμε!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. .......argh...οκ...οκ...θα το κόψω.. είναι άλλωστε κι ένας από τους στόχους του 2010.... κι όπως φαίνεται ο σημαντικότερος... Καλή Χρονιά εύχομαι, άκαπνη λοιπόν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μπράβο και πάλι μπράβο Δημοσθένη! Όχι μόνο δεν καπνίζω, αλλά το απεχθάνομαι κιόλας, γι' αυτό κάθε φορά που βλέπω αναρτήσεις τέτοιου περιεχομένου, κάτι με πιάνει (με την καλή έννοια)! Καλά κάνεις φίλε μου, εσύ έχεις κι ένα λόγο παραπάνω να τα γράφεις αυτά καθώς είσαι πιο κοντά στον άνθρωπο, όσο αφορά την υγεία του που είναι και το βασικότερο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Καλημέρα Global Greek! Καλή δύναμη εύχομαι!!! Δεν θα είναι εύκολο,αλλά με δύναμη όλα γίνονται! Και αν δεις ότι σου είναι πολύ δύσκολο, ψάξε ένα ιατρείο διακοπής καπνίσματος κοντά στην περιοχή σου. Επίσης βοηθάν κάτι τσίχλες και καραμέλες νικοτίνης που κυκλοφορούν!

  Διάττων σε ευχαριστώ για το σχόλιο! Να έχεις μια όμορφη μέρα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευπρόσδεκτα τα σχόλια! Αρκεί να μην είναι Spam (γι'αυτά μπήκε η προέγκριση σχολίων!)