Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2010

Σοκολάτα!!! Θετικές επιπτώσεις στην υγεία!!!
Η κατανάλωση μιας ποσότητας κοντά στα 6 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας καθημερινά, μειώνει την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει την λειτουργεία του ενδοθηλίου των αρτηριών και αυξάνει τον σχηματισμό μονοξειδίου του αζώτου το οποίο ευνοεί την διάταση των αρτηριών.


Επιπλέον το μονοξείδιο του αζώτου παράγει αναστολή της συγκόλλησης των αιμοπεταλίων, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό θρόμβων μέσα στις αρτηρίες (και όταν μιλάμε για στεφανιαίες αρτηρίες -δηλαδή αυτές που τροφοδοτούν την καρδιά- τότε οι θρόμβοι μπορεί να προκαλέσουν έμφραγμα του μυοκαρδίου).

Τα αποτελέσματα πιθανότατα οφείλονται στην δράση των πολυφαινολών του κακάο. Ήταν γνωστό εδώ και χρόνια ότι οι δίαιτες πλούσιες σε φρούτα και λαχανικά βοηθούν να μειωθεί η αρτηριακή πίεση και να μειωθεί ο κίνδυνος αρτηριακής υπέρτασης και των επιπλοκών της. Στις ανατολικές χώρες, εκτός από τα φρούτα και τα λαχανικά, η σημαντικότερη πηγή πολυφαινολών είναι η σοκολάτα!
Η συστολική αρτηριακή πίεση (γνωστή και ως μεγάλη) μειώνεται περίπου κατά 1,4mm και η διαστολική (μικρή) κατά 1 mm στις 12 εβδομάδες από την έναρξη της καθημερινής κατανάλωσης, και όταν φτάνουμε τις 16 εβδομάδες η μείωση φτάνει τα 1,6 και 1 mm αντίστοιχα. Τα αποτελέσματα δεν προκαλούνται από άλλους τύπους σοκολάτας!

Παρόλο που αυτή η ελάττωση είναι μικρή, έχει υπολογιστεί ότι η μείωση της πίεσης κατά 3mm της στήλης υδραργύρου, μειώνει την θνησιμότητα από ισχαιμικά εγγεφαλικά επεισόδια κατά 8% και την θνησιμότητα από στεφανιαία νόσο κατά 5%. Δηλαδή θα μπορούσε να εμποδίσει 1 θάνατο σε κάθε 10-15 περιπτώσεις!

Ο συγγραφέας του blog θα προτιμούσε η έρευνα να έδειχνε 100 γρ. σοκολάτας καθημερινώς και να επεκτεινώταν εκτός από την μαύρη και στις σοκολάτες γάλακτος με ρύζι ή φουντούκια :))), αλλά ευτυχώς ή δυστυχώς, όλα πρέπει να έχουν ένα μέτρο για να λειτουργούν σωστά! :(((

3 σχόλια:

 1. Να και κάτι άλλο πάλι που μάθαμε. Και να σκεφτείς ότι ενώ μου αρέσει η σοκολάτα, δεν τη τρώω φοβούμενος μήπως δεν κάνει καλό... Βέβαια, εσύ εννοείς τη μαύρη σοκολάτα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Βασικά επιτρέπεται να τρώμε ΤΑ ΠΑΝΤΑ κυριολεκτικά, απλά με κάποιο μέτρο. Οποιοσδήποτε τύπος σοκολάτας δεν κάνει κακό, αρκεί να είναι σε μικρές ποσότητες και λίγες φορές τον μήνα. Απλά η μαύρη σοκολάτα, επίσης σε μικρές ποσότητες, επιπλέον ωφελεί τον οργανισμό!
  Και σε κάθε περίπτωση καλύτερα ο "πειρασμός" να είναι η σοκολάτα παρά κάπνισμα,ναρκωτικά, αλκοόλ, κτλ κτλ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Χαίρομαι που έμαθα και κάτι παραπάνω για τις θετικές συνέπειες τησ σοκολάτας!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευπρόσδεκτα τα σχόλια! Αρκεί να μην είναι Spam (γι'αυτά μπήκε η προέγκριση σχολίων!)