Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ!

Περιοδικό ενημερωτικό δελτίο με νέα σε τίτλους, των τελευταίων ημερών, από την Ισπανία.

· 3 στους 4 Ισπανούς υπέρ πιο σκληρών μέτρων για την μετανάστευση! Πιο συγκεκριμένα, 42% των ερωτηθέντων βρίσκει «υπερβολικά ανεκτικούς» του νόμους για την μετανάστευση, σημειώνοντας άνοδο κατά 18% σε σχέση με πριν 5 χρόνια όπου μόνο το 24% τους έβρισκε «υπερβολικά ανεκτικούς». Αν προσθέσεις και το 32% που βρίσκει τους νόμους «αρκετά ανεκτικούς» τότε το συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι η πλειοψηφία των ισπανών (3 στους 4) είναι υπέρ της ψήφισης πιο σκληρών νόμων, ένα ποσοστό που πριν 5 χρόνια ήταν στο 56%. (σ.σ. γιατί δεν κάνουν καμιά αντίστοιχη έρευνα και στην Ελλάδα;;;)

· Συνελλήφθη ο αρχηγός και μεγαλύτερος εκτελεστής της ΕΤΑ, στο σπίτι του στην Γαλλία, σε μία επιχείρηση της Γαλλικής αστυνομίας με την συνεργασία της Ισπανικής. Με την σύλληψη του Ibon Gogeaskoetxea, κατορθώνεται ένα μεγάλο –ψυχολογικό κυρίως αλλά και οργανωτικό- χτύπημα στην βάσκικη τρομοκρατική οργάνωση! Μέσα σε 2 μήνες του τρέχοντος έτους έχουν συλληφθεί, εκτός από τον αρχηγό, άλλα 31 άτομα και 2 τόνοι εκρηκτικά! Την ίδια ώρα η εισαγγελεία της Ισπανίας κατηγορεί την κυβέρνηση του Ούγκο Τσάβες ότι συνεργάζεται με την ΕΤΑ.

· Η καταιγίδα Xynthia που πέρασε από την Ισπανία το περασμένο ΠΣΚ άφησε πίσω της 3 νεκρούς, αρκετούς τραυματίες, διακοπή κυκλοφορίας σε δρόμους, πτώσεις δέντρων, προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, και πάνω από 100 ακυρώσεις πτήσεων.

· Ο λιγότερο αιματηρός Φλεβάρης στους δρόμους, ήταν αυτός του 2010 μετά από πάνω από 40 χρόνια. 93 άτομα άφησαν την ζωή τους στην άσφαλτο τον τελευταίο μήνα, αριθμός που για τελευταία φορά ήταν τόσο μικρός την δεκαετία του 60.

· Η υπουργός οικονομικών ανακοίνωσε ότι πιθανότατα η Ισπανία θα προχωρήσει σε αύξηση του ΦΠΑ κατά 1 μονάδα για είδη 1ης ανάγκης και 2 για είδη πολυτελείας (αυτή τη στιγμή είναι 7 & 16 % για την χερσόνησο για 1ης ανάγκης και πολυτελείας αντίστοιχα και 2 & 5 % για τα Κανάρια) παρά την αντίθετη γνώμη των Βρυξελλών. Οι Βρυξέλλες πιστεύουν ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα μειώσει την κίνηση στην αγορά αλλά η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε ότι προέχουν τα έσοδα του κράτους το οποίο έχει ήδη μπει σε θετική τροχιά με 1,1% ανάπτυξη τους τελευταίους 10 μήνες σε αντίθεση με την Γερμανία του 0,9% την Ιταλία του -1,7% και την Γαλλία του -1,9% (η Ελλάδα δεν αναφέρεται στην είδηση… δεν ξέρω αν γνωρίζει κάποιος από σας την ανάπτυξη μας…).

· Ένα ακόμα στοιχείο που δείχνει ανάκμψη της Ισπανικής οικονομίας είναι η ιστορική ανάκαμψη στις πωλήσεις αυτοκινήτων, ποσοστό που πλησιάζει επίπεδα 1998 και για την ακρίβεια η αύξηση στις πωλήσεις σε σχέση με τον περασμένο Φλεβάρη είναι της τάξης του 47%.

· Την ίδια ώρα η κυβέρνηση του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο ανακοινώνει πρόγραμμα με το οποίο θα δημιουργηθούν 350.000 νέες θέσεις εργασίας (!!!) στα επόμενα 2 χρόνια στον τομέα της κατασκευής, που θα απασχολούνται κυρίως σε επισκευές και ανακαινήσεις κτηρίων! (σ.σ. κατά την διάρκεια της κρίσης περίπου 1.000.000 άτομα έχασαν την δουλειά τους στο χώρο των κατασκευών)

· Νεκρή βρέθηκε 65χρονη γυναίκα στην Χετάφε, μέσα στο σπίτι της το οποίο είχε παραδωθεί στις φλόγες. Οι πυροσβέστες την βρήκαν ξαπλωμένη στο δωμάτιο της.

· Τελευταία έρευνα δείχνει ότι το 50,4% των καταλανών θα ψήφιζαν υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας σε ένα πιθανό δημοψήφισμα ενώ το 53% των Ισπανών πιστεύει ότι η Καταλωνία δεν έχει δικαίωμα να διεξάγει τέτοιο δημοψήφισμα!

· Ο Joan Laporta (πρόεδρος της Barcelona) ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα, χωρίς να ενταχθεί ή να δημιουργήσει κάποιο κόμμα, αλλά με ένα προσωπικό site από το οποίο θα εκθέτει τις απόψεις του για τα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα που αφορούν τον πολίτη. Στην αρχική σελίδα ο ίδιος δηλώνει «θα συνεχίσω να δίνω τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου για να βοηθήσω την χώρα που αγαπάω» (σ.σ. εννοώντας την Καταλωνία και όχι την Ισπανία. Πρόσφατα μάλιστα σε ένα ταξίδι του στις ΗΠΑ όταν τον ανέφεραν ως Ισπανό επιχειρηματία, είπε «Δεν είμαι Ισπανός. Είμαι Καταλανός».) Το site είναι το http://www.Laporta.2010.cat και το λογότυπο είναι το επίθετο του Laporta και η σημαία της ανεξάρτητης Καταλωνίας.

· Το Palau de la Música της Βαρκελώνης έχει φτάσει να έχει χρέος περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ, 6,5 παραπάνω από όσα είχε δηλώσει το Νοέμβρη. Η νέα του διοίκηση δεσμεύτηκε να εξυγιάνει την κατάσταση.

· Στα αθλητικά τώρα, στο πρωτάθλημα νίκησαν (για άλλη μία φορά) η Barça και η Real, την Μάλαγα και την Τενερίφη αντίστοιχα, και παρέμειναν 1η και 2η με διαφορά 2 βαθμών μεταξύ τους ενώ ακολουθούν η Βαλένθια που έχασε και η Σεβίλη που έφερε ισοπαλία, για τις θέσεις του Champions League. Όσο αφορά τα καθήκοντα στην ευρώπη την περασμένη βδομάδα, Barça και Σεβίλλη ήρθαν αμφότερες ισόπαλες εκτός έδρας 1-1 με Στουτγκάρδη και CSKA Μόσχας αντίστοιχα και έχουν ελαφρύ πλεονέκτημα για τον επαναληπτικό των 16 του champions league σε αντίθεση με την Real που είχε χάσει με 1-0 μέσα στην Λυών. Στο Europa League η Βαλένθια σκόρπισε 3-0 την Μπριζ και η Ατλέτικο πήρε διπλάρα 1-2 μέσα στην Γαλατά και έτσι θα συνεχίσουν στην οργάνωση σε αντίθεση με την Μπιλμπάο που έχασε 4-0 μέσα στο Άντερλεχτ και την Βιγιαρεάλ που επίσης έχασε με 4-1. Σήμερα θα διεξαχθεί το φιλικό Ισπανία – Γαλλία με πολλούς αστέρες στις 11άδες, ανάμεσα τους και τον Τζιμπρίλ Σισέ του Παναθηναϊκού. Τέλος, όσο αφορά το Βανκούβερ, η Ισπανική αποστολή πιθανώς να γύρισε πίσω με αρκετά σουβενίρ, αλλά σίγουρα χωρίς μετάλιο…

Ανταπόκριση: Dimos el Grec

15 σχόλια:

  1. καλησπερα φιλε
    λες να τα καταφερει ο Λαπορτα κ να ανεξαρτητοποιηθουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ξέρω ρε συ...
    Υπάρχει πολύ ρεύμα αλλά να σου πω την αλήθεια δεν μου φαίνεται πιθανό για τώρα άμεσα...
    Ίσως πιο μακρυά στο μέλλον.
    Ούτως ή άλλως περίπου οι μισοί μόνο θέλουν ανεξαρτησία οπότε ένα δημοψήφισμα τώρα δεν θα έδινε ασφαλές αποτέλεσμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν και βασικά μόλις είδα τι ανακοίνωσε ο Γιωργάκης, οπότε μα΄λλον δεν ενδιαφέρει πολύ τον κόσμο τι γίνεται στην Ισπανία μετά από αυτό το κοντέινερ (γιατί πακέτο μόνο δεν το λες...) με μέτρα αγγούρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. σε ενα αγγλικο φορουμ της μπαρτσα που συζητουσαν για πολιτικα ελεγαν οτι το 90-95% της καταλωνιας θελει ανεξαρτησια..
    τωρα δεν ξερω αν ειναι το πραγματικο ποσοστο
    μακαρι παντως..αφου το θελουν τοσο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ωραίος ο τρόπος που μας παρουσίασες τα νέα απ' την Ισπανία. Σαν εφημερίδα, σαν περιοδικό. Κάτι σαν τα πιο σημαντικά νέα της ημέρας... Μπράβο φίλε Δημοσθένη... Φοιτητής, Μουσικός, Blogger, Δημοσιογράφος, Ορειβάτης (λέω εγώ)...

    Καλό απόγευμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Laplace: Μπα... δεν είναι τόσοι πολλοί! Αλλά εμένα μου φαίνονται όντως πλειοψήφία... θα έλεγα 7 σοτυς 10 ή κάτι τέτοιο!
    Όπως και να έχει αυτοί που ΕΧΟΥΝ ιστορία, όπως και δική τους γλώσσα και παράδοση κτλ (σε βιβλία ιστορίας περιγράφουν οικονομικές σχέσεις μεταξύ βυζαντινών και καταλανών για παράδειγμα) θα πρέπει σε κάποια φάση να μπορούν να αποφασίσουν τι θέλουν! Σε άλλους τους στερούν, και σε άλλους τους φτιάχνουν κράτη χωρίς να είναι ούτε μια κουράδα στην ιστορία...

    @Diatton: Σε ευχαριστώ για το σχόλιο! Ορειβάτης όπως σου ξαναείπα, δεν είμαι ;) απλά έτυχε να πάω τότε με τους φίλους! Ναι, λογικά θα κάνω μία ενημέρωση κάθε λίγες μέρες με τα νέα από την φίλη Ισπανία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μα καλα σοβαρα τωρα,αληθεια η ανεξαρτητοποιηση ειναι οντως εν οψη;;χαχα,αντε μακαρι!!καιρο ειχα να ασχοληθω με τα διεθνη..πού μυαλο με αυτα που συμβαινουν εδω?οχι οτι σχολουμαι και με αυτα..εδω ανεργη ειμαι,με αυτα θα ασχολουμαι.τεσπα
    στα αθλητικα που ειναι ο πονος μου,αναμενομενα ηταν τα αποτελεσματα.
    η βιγιαρεαλ γιατι παει κατα διαολου ρε γμτ?αφου καλα ειχε ξεκινησει!κριμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πάλι φόρα πήρες με τα post !!!
    Τι να ασχοληθούμε με την Ισπανία δεν βλέπεις τι γίνετε εδώ;
    Καλό σου βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @bakaliaros: Syzitietai poly mesa stin katalonia alla den kserw to kata poso einai pragmatopoiisimo i oxi. Nai krima i villareal opws kai i bilbao gia tis tesares. Pantws den einai ashima oi ispanoi! Ksekinisan me 7 omades kai synehizoun me 5... Emeis ksekinisame 4 kai meinan 2 kai o gavroulis mallon syntoma pairnei dromo!
    Egw pws eiha tin entypwsi oti kaneis metaptyxiako???

    @ΦΟΥΛΗ: Xexe! Entaksei more... analoga me tis meres mou! Afto omws pleon tha to postarw kathe liges meres! Tha kathierwthei!
    Ase,vlepw ti ginetai ekei kai metaniwnw olo kai ligotero pou fevgw apo tin xwra...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. αυτο οντως κανω αλλα παραλληλα δουλευω ή μαλλον δουλευα κιολας.πώς θα ζησω? παιδι εχω να μεγαλωσω!:D

    ο απογονος οντως μπουλο,αντε αργησαν κ ολας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα φίλε! Σκέψου το να ανοίξεις ειδησεογραφικό blog για τα νέα της Ισπανίας!
    -----------------
    Καλά, ο γαύρος στη σχάρα δεν παίζει να κερδίσει μέσα στη Μπορντό. :P
    -----------------
    Αν δεν κάνω λάθος, υπάρχουν και ιστορικοί λόγοι, για τους οποίους επικαλούνται οι Καταλωνοί την ανάγκη για ανεξαρτησία. Με το όλο σκηνικό που γίνεται στην Ισπανία όμως, ιδίως στον οικονομικό τομέα, δεν καταλαβαίνω το τι μπορούν να κερδίσουν. Δεν ασχολούμαι και τόσο με το θέμα, γενικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θετικό στοιχείο η ανάκαμψη στις οικοδομές - πωλήσεις ακινήτων. Από τις πρώτες ενδείξεις εξόδου από κρίση ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @Bakaliaros: Μακάρι να ξαναβρεις δουλειά σύντομα! Αν όχι, πάρε τον laplace κι ελάτε Βαρκελώνη να βγάλουμε διαρκείας για το camp nou! ;) Θα έχουμε και nova σπίτι να βλέπουμε και Παναθηναϊκό! Και την αοξάρα φυσικά!!! ;))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @Skinlikesand: Το είχα σκεφτεί, όπως και επίσης να κάνω ένα αμιγώς ιατρικό... αλλά με φρέναρε το γεγονός ότιθ υπάρχουν χρονικοί περίοδοι που δεν μπορώ να κάνω ούτε ένα ποστ, ή που μπορώ να κάνω μόνο πιο χαλαρά ποστ, και όχι ειδήσεις ή ιατρικά νέα κτλ και δεν θα ήταν αξιόπιστο να αφήσω ένα ειδησεογραφικό μπλογκ χωρίς ανανέωση για πολλές μέρες. Ενώ εδώ τα έχω μαζεμένα όλα και αν δεν έχω χρόνο κάνα ενα ποστ κάθε 3/4 μέρε, και αν έχω πιο πολύ κάνω 5-6 την ημέρα. Κι ας παραπονιέται η Φούλη :ΡΡΡ Τι λες;;;
    Όσο για τον γαύρο, μου φαίνεται εξαιρετικά απίθανο να πάρει διπλό.
    Την ανεξαρτησία την θέλουν οι καταλανοί γιατί νομίζουν ότι αν είχαν αυτοί την διαχείριση κάποιων πραγμάτων που τώρα έχει η Μαδρίτη (ρεύμα, τρένα κτλ κτλ) θα τα είχαν σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Επίσης από ότι λεν πληρώνουν τους μεγαλύτερους φόρους σε όλη την Ισπανία οι καταλανοί, αλλά δεν το έχω ψάξει να σου πω αν ισχύει 100%...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Kitsosmitsos: Έτσι ακριβώς! Ειδικά για τους Ισπανούς που απασχολούσαν πολύ λαό στις κατασκευές, η ανάκαμψη είναι σημάδι υγείας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευπρόσδεκτα τα σχόλια! Αρκεί να μην είναι Spam (γι'αυτά μπήκε η προέγκριση σχολίων!)