Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Ο ξερόλας “μουσικόφιλος” νεοέλληνας!

Ανάμεσα σε αρκετές κατηγορίες ανθρώπων που σιχαίνομαι, είναι και αυτός του ξερόλα μουσικόφιλου! Όπως και για όλα τα θέματα αυτού του ντουνιά, έχει την απόλυτη γνώμη και για την μουσική….

Βασικά ο συνειρμός για αυτό το ποστ μου ήρθε από μία συζήτηση που έκανα σήμερα στο νοσοκομείο με κάτι παιδιά περί μουσικής. Μιλούσαμε γενικότερα και ο καθένας έλεγε τις προτιμήσεις του, αλλά κανείς δεν απάντησε «τα πάντα»! Μία απάντηση που κυριαρχεί σε πολλούς συμπατριώτες μας οι οποίοι φυσικά πρέπει να γνωρίζουν τα πάντα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σπάνια Έλληνας καθηγητής θα σου πει «δεν γνωρίζω», αν τον ρωτήσεις κάτι που δεν ξέρει, γιατί ο ψωροπερήφανος νομίζει ότι του θίγεται η αξιοπρέπεια αν σου απαντήσει αύριο, και έτσι προτιμάει να σου πει μπαρούφα απάντηση, παρά να φανεί ότι αγνοεί. Κάτι που έξω, ανάλογα με την χώρα βέβαια, δεν συμβαίνει τόσο. Οι καθηγητές δεν έχουν τόσο πολλά κόμπλεξ. Μπορούν να σου πουν «θα το συζητήσουμε αύριο» η ακόμα «θα το ελέγξω και θα σου στείλω mail αργότερα» (μου έχει τύχη με καθηγητή του αυτόνομου πανεπιστήμιου της Βαρκελώνης!). Φυσικά μιλάω για κανόνες και όχι για εξαιρέσεις… Αλλά επειδή ξέφυγα με τους καθηγητές γυρνάω στην μουσική…

Κλινική εικόνα κλασικού ξερόλα μουσικόφιλου: Μιλάει με σιγουριά για τις «γνώσεις του». Αγαπημένη του ατάκα «Ακούω τα πάντα ανάλογα με την διάθεση!!!».

Δεν ακούς τα πάντα ρε cool καραγκιόζη!!!! Το εύρος των ακουσμάτων σου κινείται από Χατζηγιάννη μέχρι Τερζή, και από Lady Gaga μέχρι το Still loving you. Ακούς «έντεχνα» (τι απαίσιος όρος… ) όταν θες να το παίξεις ψαγμένος, μπουζουκοποπ όταν θες να διασκεδάσεις, καμιά ροκιά όταν θες να το παίξεις άγριος, από συλλογή best of που αγόρασες από παράνομο πωλητή, η κατέβασες από το pc, και κάνα houseάκι ή RnB με την καταντημένη έννοια, όταν πας σε κλαμπάκια. Αλλά δεν ακούς τα πάντα!!!!

Δεν ακούς metal,εκτός αν είναι καμιά μπαλάντα ή το fear of the dark όταν θες να το παίξεις πολύ κακός!

Hardcore φυσικά και δεν έχεις ακούσει, και αν σου πουν την λέξη θα νομίζεις ότι είναι τσόντα, βόδι!!!

Grunge μάλλον δεν ξέρεις τι σημαίνει.

Punk σου φαίνεται εφηβική.

Ακόμα και Rock, δεν πας πιο πέρα από ότι παίζει το ράδιο. Α, οι onirama ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ROCK!

Κέλτικα να έχεις ακούσει σε κάναν άρχοντα των δαχτυλιδιών.

Κλασική μουσική δεν ακούς, εκτός αν την έχουν ενσωματώσει σε καμιά ταινία!

Blues και Jazz δεν ακούς εκτός αν θες να το παίξεις αισθηματίας!

Ambient δεν ακούς. Και δεν μιλάω για την κλιματική αλλαγή.

Chillout δεν ακούς, εκτός από όταν είσαι στο υπεργαμάτο beach bar που πληρώνεις 10 ευρώ την ξαπλώστρα…

Trance δεν ακούς!

Rap δεν ακούς. Και μιλάω για πραγματική rap. Όχι για τους πουλημένους «γυναίκες τριγύρω πολλές».

Country δεν ακούς.

Ethnic δεν ακούς.

Βυζαντινή μουσική δεν ακούς.

Ποντιακά δεν ακούς.

Ούτε παραδοσιακά, εκτός από το πάσχα και λοιπές εθνικές εορτές που συνοδεύονται με τσιμπούσια…

Και μη συνεχίσω με την λίστα… Οι περισσότεροι ξερόλες δεν έχουν ιδέα από μουσική και πιθανότατα δεν έχουν ιδέα κι από μουσικό όργανο, εκτός από το δικό τους προσωπικό όργανο… ή αν τους έστειλαν οι γονείς τους υποχρεωτικά για κιθάρα κτλ όταν ήταν μικροί. Φυσικά υπάρχουν πάμπολλοι μουσικόφιλοι που δεν παίζουν κάποιο όργανο και είναι αξιοπρεπέστατοι… Απλά μιλάω για τον βλάκα ξερόλα αυτή τη στιγμή!

Επιδημιολογία: Ενδημεί στην Ελλάδα κατά βάση, αλλά μπορείς να τον συναντήσεις και σε άλλες χώρες. Προσβάλλει όλες τις ηλικίες.

Διάγνωση: Η φράση «ακούω τα πάντα, ανάλογα με την διάθεση» είναι ικανό στοιχείο για να τον καταλάβουμε και να σταματήσουμε να μιλάμε μαζί του σοβαρά.

Διαφορική Διάγνωση: Ξερόλας για την μπάλα. Ξερόλας για όλα τα αθλήματα. Ξερόλας για την πολιτική. Ξερόλας για την επιστήμη. Ξερόλας για τις θρησκείες. Ξερόλας για την showbiz. Ξερόλας για θέματα που «δεν πιστεύει» αλλά «ασχολείται» όπως αστρολογία, showbiz, κτλ. Οι παραπάνω καταστάσεις ενίοτε συνυπάρχουν.

Θεραπεία: Η κατάσταση είναι ανίατη… Σπάστε πλάκα μαζί τους αν είστε ευδιάθετοι. Απαξιώστε αν δεν έχετε χρόνο. Ξεφτιλίστε τους γνωστικά, αν έχετε τις μαύρες σας…

Καλά κουράγια!

8 σχόλια:

  1. Χαχαχα άμα σου πω τι έγραφα στο προφίλ μου (ΟΤΙ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ) φυσικά πήγα και το άλλαξα μετά το post σου!!!!
    Καλή βδομάδα, και είμαι πρώτη!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλησπερα φιλε
    κλασικοι πολυξεροι παρλαπιπες
    τους σιχαινομαι οσο τπτ
    ειδικα αυτους που το παιζουν έναλλακτικοι με μια δοση 'αριστερας' και 100 δοσεις ψευτοπροοδευτισμου που τρεχουν σε κατι ξεχασμενους απο την μανα τους ή σε κατι συγκροτηματα του κωλου που ερχονται ελλαδα πχ κατι αγνωστους απο Βολιβια,κατι πιο αγνωστους απο Περου κ δωστου ολοι μαζι 'κουλτουρα' κ κακο...

    εννοειται πως χειροτερο ειδος ολων ειναι ο σκυλας μπουζουκοβιος με την πεθαμενη γκομενα που στο αμαξι 'αμα λαχει' ακουει κ 'temple of the king' 'γιατι ειναι πολυ γαματο ναουμ'

    σαν ροκας,απο τους ροκαδες κ μεταλλαδες δεν μπορω με τιποτα οσους πηγαινουν με το ρευμα..πχ τωρα ερχονται οι u2,rammstein στην ελλαδα κ βλεπεις οτι οποιον ρωτησεις τι ξενη μουσικη ακους σου λεει "u2 k rammstein φανατικα'..περσι 'άκουγαν' ac/dc k ξερω ατομα που ακουν γονιδη-ζηνα-τερζη και πηγαν στην συναυλια τους 'έτσι για τον φραμπαλα'

    απιστευτα πραγματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απο τα πιο ελιτίστικα κείμενα που διάβασα τελευταια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. φανταστικος!!πολυ σωστος!ετσι ακριβως οπως τα λες ειναι!εδω οι ελληνες ειναι ρε γμτ λιγο απο ολα σε ολους τους τομεις,απο ιατρικη και φιλοσοφια μεχρι μουσικη και δομοστατικα(ναι εχω ακουσει γελοιο βλακα να μου λεει πως να κανω την δουλεια μου)!λιγο απο ολα!αυτο μας χαρακτηριζει απολυτα!

    αυτος που θα δηλωσει παντως ακουω τα παντα αναλογα με την διαθεση θα ειναι κατα πασα πιθανοτητα ο κλασσικος ελληναρας με την ελλεεινιδα και θα ακουει κανα σκυλο-σταθμο και θα χαιρεται.
    παντως σημερα που δεν ημουν καλα ακουγα φραγκουλη(μου την βαραει κατα καιρους αλλα παντα γυριζω στους slayer :D)

    και κατι ακομη που συμφωνω επισης απολυτα μαζι σου.εδω ελλαδα,εχω συναντησει μονο 2 ανθρωπους που ρωτουν για θεματα που δεν ξερουν.εγω ,ας πουμε, ρωτω αρκετα συχνα στην πολεοδομια και ολοι με κοιτουν λες και ειμαι γυμνη ή κατι τετοιο!δεν πιστευουν στ αυτια τους!
    καλο βράδυ απο την βροχερή αθήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Hardcore φυσικά και δεν έχεις ακούσει, και αν σου πουν την λέξη θα νομίζεις ότι είναι τσόντα, βόδι!!!"

    Αν σου πω ότι ακριβώς αυτό μου έτυχε, όταν είχα πει τη λέξη hardcore σε κάποιον (και εννοούσα το μουσικό είδος) και νόμιζε ότι του μιλάω για τσόντες! :D Τώρα για τα υπόλοιπα, δεν έχω κάτι παραπάνω να πω.

    Καλό βράδυ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ΦΟΥΛΗ: Χαχαχα... Αυτά είναι!!! ;) Καλή βδομάδα να έχουμε Φούλη μου!

    @Laplace: Ναι άσε... "ψαγμένους" έχω συναντήσει κι εγώ με το τσουβάλι! Έτσι όπως το περιγράφεις αλλά και σε πολλά άλλα είδη! Για φάπες είναι!!! Μόνο έχω να προσθέσω τους "νεκρόφιλους" σε όσα λες, δηλαδή αυτούς που και καλά γουστάρουν κάποιον (Micheal Jackson, Kurt Cobain κτλ...) αφού έχει πεθάνει, ενώ πριν ή τον αγνοούσαν ή τον έβριζαν. Σαν κάτι γιαγιάδες που κουτσομπολεύουν όλη τη γειτονιά και μόλις πεθαίνει κάποιος κλαίνει πρώτες στην κηδεία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Taratajum:Καλώς ήρθες στο blog!!! Και ευχαριστώ για το σχόλιο! ;)

    @Μπακαλιαρίνα: Πω... πρέπει να είναι μεγάλο πακέτο οι ξερόλες που σου λεν πως να δουλεύεις ενώ δεν έχουν ιδέα... Εγώ ευτυχώς δεν έχω συναντήσει ακόμα! Κουράγια...

    @Skinlikesand: Άσε και εγώ από εμπειρία το λέω... Σε κάποια φάση άκουγα κυριώς hardcore k metalcore (HAtebreed, Heaven Shall Burn, Madball, Kickback, Caliban κτλ...) και φυσικά πήγαινα στην σχολή με το mp3. Μια μέρα με βλέπει ένα ταγάρι και μου λέει "Τι ακούς ρε;" και του λέω "Hardcore", και μου απαντάει "Καλά ρε μαλάκα, τσόντες ακούς;;;"... Εντάξει το τι καντήλια του κατέβασα μετά δεν λέγεται... Κατά τα άλλα ακούμε απ'όλα λέμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευπρόσδεκτα τα σχόλια! Αρκεί να μην είναι Spam (γι'αυτά μπήκε η προέγκριση σχολίων!)