Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Το Άβαταρ 3D στην υπηρεσία της οφθαλμολογίας...




Με όλο αυτό τον σάλο που έχει γίνει για το 3D Avatar πολύς κόσμος έχει σπεύσει στις αίθουσες για να δει με τα μάτια του περί τίνος πρόκειται. Το κακό για κάποιους από αυτούς είναι ότι τελικά δεν κατάφεραν να δουν την ταινία...

Η τρισδιάστατη εκδοχή της ταινίας περιέχει 2 εικόνες που προβάλλονται στην οθόνη χωριστά η μία από την άλλη, και η κάθε μια γίνεται αντιληπτή από ένα μάτι. Στην συνέχεια οι 2 αυτές εικόνες επανενώνονται σε 1 μέσα στον εγκέφαλο μας.

Αν το μάτι δεν δέχεται σωστά μία τουλάχιστον από τις 2 εικόνες, τότε είναι πολύ δύσκολο για τον εγκέφαλο να δημιουργήσει την τρισδιάστατη εικόνα. Η τεχνολογία του 3D είναι βασισμένη στο ότι ο θεατής έχει την δυνατότητα να δει 3D.

"Υπάρχουν πολλά οφθαλμολογικά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο κατά την διάρκεια της ταινίας ή να κάνουν την παρακολούθηση της πολύ ενοχλητική" σύμφωνα με τον Δρ Bradley Habermehl.

Έρευνες έδειξαν ότι περίπου το 5% του πλυθησμού έχει αμβλυωπία ή στραβισμό, κάτι που κάνει την παρακολούθηση 3D ταινιών αδύνατη!

Πηγή: College of Optometrists in Vision Development

5 σχόλια:

  1. καλησπερα φιλε
    δεν ηξερα για τα προβληματα πονοκεφαλου που ενδεχομενως να προκαλεσει η ταινια αλλα λογικο μου φαινεται..

    παντως η ταινια τα εσπαγε κ θεωρω πως ειναι επανασταση για το σινεμα

    καλο βραδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά μιλάμε είμαι πολύ πίσω.
    Μόλις πριν δυο μέρες έμαθα για το Avatar και όχι τίποτα το σπουδαίο, απλά ότι πέρασε τον Τιτανικό σε εισητήρια.
    Από τις εικόνες που είδα δεν μ'ενδιαφέρει να την δω. Αλλά αφού λες κι έτσι δεν πρόκειται να πάω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Laplace Καλησπέρα φίλε! Ούτε εγώ το ήξερα. Με είχε ρωτήσει ένας φίλος τι παίζει, επειδή δεν μπορούσε να το δει, αλλά πρόσφατα διάβασα όι υπάρχει πολύ πρόβλημα από πίσω. Το θετικό είναι ότι οι ανθρωποι καταλαβαινουν οτι εχουν προβλημα! Και συμφωνώ ότι ήταν πολύ δυνατή ταινία! Ακόμα περισσότερο στα ισπανικά :Ρ

    @Χρωματιστή Αν δεν έχεις πρόβλημα με τα μάτια σου να πας να την δεις χρωματιστή μου! Είναι πολύ καλή εμπειρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν την εχω δει ακομα, Δημοσθενη μου,δεν ειμαι fan του ειδους και ετσι ισως γλυτωνω και περιττους ...πονοκεφαλους! :)

    Kαλο βραδυ στα Νοτια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευπρόσδεκτα τα σχόλια! Αρκεί να μην είναι Spam (γι'αυτά μπήκε η προέγκριση σχολίων!)