Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Προσοχή μην αρρωστήσετε…


Ξέρω μπορεί να γίνομαι λίγο μελοδραματικός αλλά νομίζω ότι τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να προσέχουν πολύ όσοι θα μείνουν στην Ελλάδα… Το επίπεδο της Ιατρικής περίθαλψης σε αυτή τη χώρα έχει αρχίσει και πιάνει πολύ πάτο! 

 Ένα απλό παράδειγμα να σας πω… το μωράκι που πέθανε την περασμένη άνοιξη… όταν έβγαλαν το πόρισμα, είδαμε, εκτός του τραγικού ότι δεν υπήρχε εφημερεύων παιδίατρος σε 3 νοσοκομεία, ότι 3 γιατροί που είδαν το παιδάκι (αν θυμάμαι καλά από το πόρισμα), δεν του βάλαν ούτε ορό ούτε αντιβιοτικά ενώ είχε γαστρεντερίτιδα… Πόση ασχετίλα ρε παιδιά;;; 6ο έτος είσαι και ξέρεις ότι έναν ορό τουλάχιστον σε παιδάκι με γαστρεντερίτιδα το βάζεις για να μην αφυδατωθεί… στους 3 δεν το σκέφτηκε 1;;;

Πολύ μεγάλο μερίδιο για αυτά που έρχονται  έχουν  οι κυβερνήσεις….

Πρώτον για ψηφοθηρικούς λόγους κατήργησαν τον ΔΙΚΑΤΣΑ και φέρανε τον ΔΟΑΤΑΠ. Τι σημαίνει αυτό;;; ότι παλιότερα όλοι όσοι φεύγανε σε κάτι αγγλόφωνα ιδιωτικά σε τελειωμένες πόλεις της Ρουμανίας και της Σερβίας για να γίνουν γιατροί και καλά, και καλοπερνούσαν σε μπαράκια και γυναίκες, περνώντας ολόκληρες παθολογίες με 20-30 σελίδες σημειώσεις, την ώρα που εδώ διαβάζουνε 1600 σελίδες με παράλογα απαιτητικές εξετάσεις,   όταν γυρνούσαν στην Ελλάδα έπρεπε να στρωθούν να διαβάσουν με τον ΔΙΚΑΤΣΑ γιατί εξεταζόταν περίπου όπως οι Έλληνες στο 6ο,  και τις εξετάσεις δεν τις περνούσε ούτε 1 στους 6. Για ψηφοθηρικούς όμως λόγους, αλλάξανε το σύστημα και το κάναν πολλαπλής επιλογής με αποτέλεσμα να μπαίνουν πάνω από 9 στους 10 τώρα με τον ΔΟΑΤΑΠ και έτσι πλέον στις λίστες αναμονής για ειδικότητα μπαίνουν 2πλάσιοι απόφοιτοι εξωτερικού από ότι απόφοιτοι ελληνικών πανεπιστημίων. Αν προσθέσετε αυτούς που απογοητεύονται από τις τεράστιες αναμονές για λήψη ειδικότητας στην Ελλάδα και φεύγουν εξωτερικό, φανταστείτε πόσο θα πηγαίνει η αναλογία.

Προσθέστε τώρα τα απαίσια μέτρα του υπουργείου που αναγκάζουν τους ειδικούς και ειδικευόμενους να κάνουν πάνω από 10 εφημερίες τον μήνα και να μην τις πληρώνονται!!! Συγνώμη μ@@@κας είναι ο άλλος;;; όταν ξέρει ότι σε Αγγλία και Γερμανία του πληρώνουν πάνω από 600 ευρώ την εφημερία γιατί να τις κάνει εδώ τσάμπα και τις λίγες που θα πληρωθεί, με ούτε 100 ανά εφημερία,  να τις πληρωθεί μετά από μήνες;;; Αν, ως φοιτητής πας να ρωτήσεις τους ειδικευόμενους τι να κάνεις για ειδικότητα, η μεγάλη πλειοψηφία θα σου πει: Φύγε έξω!! Προσωπικά μιλώντας με καθηγητή της σχολής μου είπε ότι 2 συνεργάτες του τα παράτησαν και παραιτήθηκαν για αυτό τον λόγο… Έπρεπε να κάνουν πάνω από 15 εφημερίες για να βγει το πρόγραμμα και ήθελαν να τους πληρώνουν μόνο 4…

Είναι πολλά ακόμα τα προβλήματα, όπως το ότι δεν μπορείς να δουλέψεις αξιοπρεπώς όταν σου λείπουν υλικά, ή αναγκάζεσαι να κάνεις π.χ.  ανοιχτή εγχείρηση γιατί δεν φτάνουν τα υλικά του νοσοκομείου για ενδοσκόπηση κτλ κτλ… Πράγματα που τα ξέρουν όσοι είναι μέσα στα νοσοκομεία.

Αν στην Ελλάδα δεν αλλάξουν το σύστημα αναγνώρισης των αποφοίτων από σχολές αμφιβόλου επιπέδου, όπως και της λήψης ειδικότητας, δεν βάλουν αξιολόγηση στους γιατρούς – έστω και υποτυπώδη…  και αν δεν χώσουν παραπάνω φράγκα στην υγεία, το σύστημα θα χειροτερεύει με μαθηματική ακρίβεια

Μακάρι να είμαι λάθος και όλα αυτά που λέω να είναι σενάριο φαντασίας λόγω του νεαρού της ηλικίας … Αν και φαίνεται ότι κάτι τέτοια άρθρα http://eglimatikotita.blogspot.com/2010/09/times.html  μάλλον δεν με βγάζουν λάθος…

Ο χρόνος θα δείξει…


8 σχόλια:

  1. Οι γιατροί δεν είναι τόσο κακοί. Στη διοίκηση υπάρχει το πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. φίλε μου Κάνθαρε, υπάρχουν πολλοί καλοί γιατροί στην Ελλάδα, αλλά και πολύ άσχετοι που μπήκαν από ΒουλγαροΡουμανίες με τον τρόπο που εξήγησα. Άσε, έχουμε δει ειδικευόμενους να μην ξέρουν να πέρνουν αίμα, ή να είναι 5ο έτος ειδικότητας και να μην κρατάν καλά ούτε τα όργανα, όχι να χειρουργήσουν οι ίδιοι...
    Και φυσικά τεράστιες ευθύνες έχουν οι διοικήσεις!
    Αλλα΄αυτό είναι άλλο θέμα... για blog ολόκληρο όχι μόνο για ποστ! Ένα απλό πράμα θα σου πω. Οι θέσεις που δίνονται ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ για νέους ειδικευόμενους οικογενειακούς ιατρούς στην Ισπανίας είναι περισσότερες ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ τους οικογενειακούς ιατρούς που υπάρχουν στην Ελλάδα... για να καταλάβεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γενικά η Ελλάδα δεν είναι πλέον κατάλληλη χώρα να ζεις, κι ίσως θα έπρεπε όλοι να την εγκαταλείψουμε, αλλά δε θέλω να το συνεχίσω αυτό γιατί θα αρχίσω να διαφωνώ κι εγώ ο ίδιος με τον αυτό μου... Ήδη όμως με ότι έγραψα πριν φαίνεται η οργή που έχω με τους συμπολίτες μου να εμπιστεύονται ανθέλληνες στη διοίκηση της χώρας. Τέλος πάντων, άρχισα πάλι να επαναλαμβάνομαι... Γενικά πάντως, συμφωνώ με ότι κατέθεσες φίλε μου... Καλό σου απόγευμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δημο, δεν εχεις αδικο και το προβλημα θα γινεται οσο παει και χειροτερο αφου οι κυβερνησεις μαζι και η Ισπανικη, αφου ακολουθουν τη πολιτικη της ΕΕ, ετσι παραδιδουν ολοι αυτοι την Δημοσια Υγεια στους ιδιωτες οι οποιοι αφου τσεπωσουν και διπλες, πολλες πολλες φορες, επιχορηγησεις μειωνουν προσωπικο, η και πολλες φορες δεν ελεγχουν καλα και παιρνουν ασχετο προσωπικο, επειδη ειναι φθηνοτεροι..Τα εχουμε δει ηδη και απο το χωρο της Παιδειας αλλα και της Υγειας, εδω, που ενω ηταν καλυτεροι καποια χρονια, πριν στη Σουηδια, τωρα διαπιστωνει κανεις ελλειψεις και ατασθαλιες σε πολλες περιπτωσεις.. Ισως η Ισπανια να ειναι σε καλυτερη θεση απο την Ελλαδα, αλλα και εκει ακολουθουνται παρομοιες πολιτικες...οποτε τι να πει κανεις; Αλλοιμονο σε αυτους που δεν εχουν δουλειες και χρηματα και για περιθαλψη και για Παιδεια! Ολα δινονται στα χερια των ιδιωτων τελικα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα και πάλι Διάττοντα!

    Φαντάζομαι ότι δεν είσαι ο μόνος οργισμένος...
    Βέβαια αν την εγκαταλείψουν όλοι να δούμε ποιος θα μείνει, αλλά πολλές φορές δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική... ειδικά για τους νέους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπέρα Έλβα!

    Συμφωνώ απόλυτα για τα σχόλια περι ιδιωτικοποίησης κατά της ποιότητας της παροχής υγείας, με μία μικρή επιφύλαξη για την Ελλάδα. Το λογικό αν δούμε τις άλλες χώρες, είναι ότι και στην Ελλάδα η ιδιωτικοποίηση της υγείας θα @##$σει τον χώρο, όμως τόσο σκατά που τα έχει κάνει το δημόσιο δεν ξέρω αν μπορούν να τα κάνουν χειρότερα οι ιδιώτες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Απλά να πω τη δική μου άποψη.. πρόβλημα υπάρχει.. Και στο σύστημα, και στην εκπαίδευση κυρίως.
    Απλά δεν μου αρέσει να κατηγορούμε όσους έρχονται από άλλες χώρες και δεν σπούδασαν στα ''σπουδαία'' πανεπιστήμια της Ελλάδας.. Γιατί κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας αν νομίζουμε ότι οι 1600 σελίδες που διάβαζουμε μας προετοιμάζουν ως γιατρούς..
    Μην σας πω ότι πολλά πανεπιστήμια των ''ύποπτων'' προορισμών είναι πολύ πιο σοβαρά και παρέχουν πολύ πιο καλή εκπαίδευση από τα δικά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα Σουηδέ μου περιπλανώμενε.

    Όχι σε καμιά περίπτωση δεν είμαστε έτοιμοι για γιατροί. Αλλά επειδή έχω γνωρίσει προσωπικά 6 περιστατικά ατόμων που πάνε σε αμφιβόλου ποιότητας πανεπιστήμια (δεν μιλάω για χώρες, αλλά για συγκεκριμένα ιδρύματα) οι οποίοι ήταν ΠΑΝΤΕΛΩΣ άσχετοι! Εμείς δεν είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε επείγοντα, αλλά έχεις κάποιες ικανότητες και αρκετές γνώσεις όταν τελειώνεις. Σίγουρα υπολοιπόμαστε σχετικά με άλλους στην Ευρώπη, αλλά αυτά τα ιδιωτικά εκεί έξω βγάζουν δολοφόνους.

    Και εκτός από τα προσωπικά περιστατικά που γνωρίζω, τα περισσότερα που ακούω πάνω κάτω περιγράφουν τα ίδια πράγματα.... Αν εμείς δεν βγαίνουμε έτοιμοι,σχετικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αυτοί εκεί δεν έχουν ιδέα που είναι το συκώτι και πως παίρνεις μία πίεση...

    Κατά τα άλλα είπαμε εννοείται φταίει το κράτος σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Οι κυβερνήσεις είναι που φταίνει κυρίως για αυτή την κατάντια που βλέπουμε σήμερα σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας με ελλείψεις γιατρών, υλικών κτλ κτλ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευπρόσδεκτα τα σχόλια! Αρκεί να μην είναι Spam (γι'αυτά μπήκε η προέγκριση σχολίων!)