Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Η δεξιά στην Ισπανία υπέρ των αιμοβόρων ταυρομαχιών…

Ας κάνω μια εισαγωγή για όσους δεν γνωρίζουν. Η Κεντροδεξιά στην Ισπανία εκπροσωπείται από το PP (Partido Popular) και οι απόψεις της θυμίζουν Καρατζαφέρη και πέρα, μιας και στην Ισπανία τα ΜΜΕ δεν ελέγχονται από την Κεντροαριστερά όπως στην χώρα μας και μπορούν να δείξουν άνετα το πρόσωπο τους.

Ο τυπικός ψηφοφόρος του PP είναι από την κεντρική Ισπανία (και όχι από Καταλονία, Βάσκους, κτλ που έχουν εθνικές διαφορές με τους Καστιλιάνους), αγαπάει τις ταυρομαχίες και διάφορα άλλα πρωτόγονα έθιμα, είναι φυσικά καθολικός και φιλοβασιλικός και κρυφοφίλος του Φράνκο (οι οπαδοί του PP πίεζαν για να καταδικαστεί ο δικαστής Γκαρθόν που διερευνούσε τα εγκλήματα πολέμου κατά του Φράνκο και επίσης είχαν αντιδράσει στην απόφαση του Δήμου της Βαρκελώνης να αφαιρέσει από τα κτίρια της πόλης ευχαριστίριες πλάκες στον δικτάτορα Φράνκο σε κτίρια που είχαν χτιστεί επί Φράνκο). Είναι ομοφοβικός, ξενόφοβος, πολέμιος των εκτρώσεων, μισεί τους καταλανούς και τους βάσκους αλλά του αρέσει να είναι στην Ισπανία για να πληρώνουν φόρους και να νιώθει αυτός την Ισπανία μεγάλη κτλ κτλ….

Ας πάμε τώρα στο θέμα μας… Διαβάζω στην El País:

To PP θα προσφύγει στο συνταγματικό δικαστήριο κατά της απόφασης της Καταλωνίας για την απαγόρευση των ταυρομαχιών.

Την Πέμπτη (δηλ. σήμερα) προσφυγή κατά του νόμου για την απαγόρευση των ταυρομαχιών στην Καταλωνία. Το επιβεβαίωσε ο García Escuder, εκπρόσωπος του PP, που συναντήθηκε σήμερα (σ.σ. χθες) με διάφορους ταυρομάχους. Ο εκπρόσωπος του ΡΡ διαβεβαίωσε ότι ο νόμος παραβιάζει αρκετά άρθρα του συντάγματος σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται η δυνατότητα περιορισμού/προσαρμογής κάποιων θεαμάτων σε επίπεδο αυτόνομων κοινοτήτων, αλλά δεν προβλέπεται η κατάργηση τους. «Είναι αρκετά τα επιχειρήματα μας και ελπίζουμε ότι το συνταγματικό δικαστήριο αρχικά θα τα αποδεχτεί και στην συνέχεια θα τα τακτοποιήσει» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αρχικά, το μένος του ΡΡ απέναντι στους καταλανούς αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι ταυρομαχίες έχουν απαγορευτεί από το 1991 στα Κανάρια και εκεί δεν αντέδρασαν καθόλου! Η Καταλωνία είναι η 2η κοινότητα που τις απαγορεύει, 19 χρόνια μετά και τώρα θέλουν να πάνε στο συνταγματικό δικαστήριο, και μόνο εναντίον της Καταλωνίας, όπου ξέρουν ότι όπως και να έχει στις εκλογές παίρνουν ελάχιστο ποσοστό, και όχι εναντίων των Καναρίων όπου κυνηγάν ψήφους. Από αυτό και μόνο φαίνεται ότι το θέμα είναι καθαρά ψηφοθηρικό και όχι για να υπερασπιστούν την «κουλτούρα» της ταυρομαχίας όπως λένε!


Το ζήτημα είναι να απορριφθεί το σχετικό αίτημα από το συνταγματικό δικαστήριο, πρώτον γιατί δεν είναι δυνατόν να γίνεται ένα βήμα προόδου (απαγόρευση του βάρβαρου εθίμου των ταυρομαχιών) και στην συνέχεια απαγόρευση του. Με την ίδια λογική της κουλτούρας, ας ξαναφέρουμε πίσω τις αρένες με τα λιοντάρια. Μην μου πείτε ότι με τα μυαλά που κουβαλάει ο κόσμος δεν θα πήγαινε να το δει… Ούτε ότι δεν είναι μέρος της κουλτούρας της Ρώμης… Απλά κάποια πράγματα, πρέπει να προχωράν αν θέλουμε να προχωράμε ως ανθρωπότητα.

Θα επανέλθω αφού βγει η απόφαση από το συνταγματικό δικαστήριο, ή με οποιαδήποτε εξέλιξη…

6 σχόλια:

  1. Τυπική και αναμενόμενη η συμπεριφορά τους θεωρώ.
    Μένει η δικαστική εξουσία να πράξει το σωστό.

    Και σε μια Ισπανία με τα τόσα προβλήματα, σε αυτό εστίασαν;

    Καλησπέρα Δήμο
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα Δήμο. Μάλλον έχει δίκιο η Βάσσια όσον αφορά τη στάση του PP. Bέβαια αυτό όσως αποδυναμώσει τη θέση τους στις εκλογές του Νοεμβρίου στην Καταλωνία μιας και από ότι είδα η υποψήφιος του φαινόταν αισιόδοξη. Εγώ για άλλο λόγο σου στέλνω. Έχω κάνει και εγώ μια μικρή δουλίτσα για τη Βαρκελώνη και θα μου άρεσε να της έριχνες μια ματιά να μου έλεγες τη γνώμη σου. Βρίσκεται στο www.varkeloni.wordpress.com
    Καλή συνέχεια. Σήμερα είναι η πρώτη φορά που μπαίνω στη σελίδα.
    Γρηγόρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η δεξιά υπέρ των ταυρομαχιών; Ε, ναι, δεν περίμενα κάτι διαφορετικό απ' τους ανεγκέφαλους...

    Καλό βράδυ στον καλό μου φίλο Δημοσθένη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα Βάσια!
    Δεν έχω παρά να συμφωνήσω...
    Καλό βράδυ να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα Γρηγόρη!
    Κι εσύ στην Καταλωνία;;;
    Θα το δω το μπλογκ σύντομα!
    Bona nit meu amic!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έτσι ακριβώς φίλε Διάττων!

    Καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευπρόσδεκτα τα σχόλια! Αρκεί να μην είναι Spam (γι'αυτά μπήκε η προέγκριση σχολίων!)